Hetekkel a Passbook bevezetése után az Apple - a pletykák szerint - elkezdené építeni az alkalmazással elérhető fizetési szolgáltatások körét. Az Apple Store-okban szeretnék bevezetni, hogy a vásárlók az alkalmazással tudjanak fizetni.

passbook-baseball-tickets-1690_610x407.jpg

Lehet, hogy a saját üzletben való fizetéssel kapcsolatban korai még a szolgáltatási körök építését emlegetni, valójában ez a nyilvánvaló irány. Először az üzletekben lévő EasyPay terminálokon vezetik be a dolgot, az alkalmazottak elmondása szerint egy 12.3-as sorszámú szoftveres frissítés nemrég érkezett a boltokba, és ezzel elvileg lehetségessé válik, hogy a vásárló iPhone-jának kijelzőjén, a Passbook app által mutatott fizetési kártya kódot leolvassák. Azért mondom, hogy elvileg, mert pár helyen még küzdenek ezzel az optikai beolvasással.

De magyar vonatkozású mozgolódás is van ezen a téren, nemrég a Cellum-csoport jelentette be a londoni Apps World konferencián, hogy lehetséges banki szintű biztonságot megvalósító mobilfizetés integrálása a Passbookba. Bankkártyák integrálhatóak a rendszerbe, és a Passbookon keresztül a világ bármelyik országában bármilyen kártya használható lehet - írta meg a Prim Online. A biztonságot a MasterCard Mobile-nál is használt „titokmegosztás" technológia adja, vagyis az adatok egyik fele a készüléken, a másik egy szerveren tárolódik, és ezek csak fizetéskor találkoznak.

Nagyon megy a mocorgás a Passbook körül, és ez várható is volt. Már a bemutatása után megjósoltuk, hogy noha az app nekünk elsőre érdektelennek tűnik, lassan magába szippantja a lehetőségeket, és az Apple nemcsak termékek és szolgáltatások értékesítőjeként áll be a pénzfolyó útjába.