Nem, de szép rekordot állított fel az AAPL papír. Tegnap ugyanis a cég neve mellé egy olyan szám került, amekkorára az amerikai tőzsdén még nem volt példa: 623 milliárd dollár. Ennyi ugyanis a cég piaci kapitalizációja, vagyis a részvényeinek összértéke (részvényárfolyam szorozva az összes kibocsátott részvény darabszámával).

Ez pedig valamivel több, mint a Microsoft 1999-ben beállított 618,9 milliárd dolláros rekordja. Nem szabad azonban elfeledkeznünk az inflációról, hiszen enélkül értelmetlenné válik a toplista, minden számot azonos időpontra vetítve kell vizsgálni. Így viszont a redmondiak rekordja ma 850 milliárd dollárt ér, de elnézve a lenti diagramot és az iPhone 5 körül kialakult, minden eddiginél szélesebb körű várakozást, meglesz hamarosan az is.

Meg ne feledkezzünk el a PetroChináról sem, Kína legnagyobb olajtársaságáról, ami a sanghaji tőzsdén ezermilliárd dolláros piaci kapitalizációt ért el 2007-ben. Ahhoz, hogy az Apple átlépje ezt az értéket, az 1072 dolláros részvényárat kell elérniük.

De ez a rekord is szép. A kék pötty mutatja az Appleblog indulásakor jegyzett árat, az onnan bejárt utat pedig mindenki láthatja:

Screen Shot 2012-08-20 at 11.45.49 PM.png

(via WSJ Yahoo Finance All Things D)