Akik telepítették a Mountain Liont, azok bizonyára jónak tartják a frissítést. A gépem egyszerre lett otthonosabb és gyorsabb, persze a sebességérzet mindig nő egy frissítés után, a kérdés inkább az, hogy mennyire lesz tartós ez az állapot.

Akármi is lesz, egyre biztosabb vagyok abba, hogy ssd nélkül ma már nem úszható meg egy Macintosh. Csak a memóriaalapú háttértárral adja a gép azt az élményt, amit hat-nyolc éve még sima merevlemezzel is. Erre tart a világ.

Jól mutatja a kétféle technológia közti különbséget a telepítési idő: a Tekserve lemérte, hogy mennyi ideig tart a folyamat a különféle rendszereken, és kiderült, hogy amíg a Retina Prón vagy az Airen alig 13-17 percet kell várni, addig az iMacnél 40-et, a még lassabb merevlemezzel szerelt hagyományos laptopokon egy órát. A rMBP-n épp csak megiszol egy kávét, és már fent is van a rendszer, őrület.

mountain-lion-upgrade-times.jpg

A lapok egyébként többnyire elégedettek az új OS-sel, egyedül a Gizmodo húzta a száját, de az Engadget, az Ars Technica, a Macworld szereti a Mountain Liont. Legjobban talán a New York Times bloggere, David Pogue fogalmazta meg: "Összességében egy átgondolt frissítéssel van dolgunk. Hogy mind a 200 új funkcióra szükségünk van? Nem mondhatnám. De megéri 20 dollár fizetni 10 olyan képességért, amit minden nap használunk majd? Igen!".

Egyetértek. Tegnap késő estig bogarásztam a rendszert és remekül elszórakoztam a különféle beállításokkal. Ezzel együtt láttam, hogy nagy részükkel soha többé nem találkozom, az egész rendszert átszövő iCloud, a Notification Center, a Gatekeeper azonban mindenképp megéri a 16 €-t. Legjobban persze az AirPlay Mirroringnak örültem volna, ami viszont csak a Sandy Bridge-processzoros MacBookokon érhető el a bennük található Intel Insider-technológia miatt, így ezt buktam.

overview_hero1.jpg

Ahogy egy másikat, a Power Napet is, ami az ssd-vel szerelt gépeken teszi lehetővé, hogy lecsukott állapotban is frissítsék magukat. Így nem kell az update-ekkel szórakozni napközben. A rMBP-modellek ezt alapból tudják, a MacBook Aireken viszont firmware-frissítésre van szükség. Jó hír, hogy a kód megérkezett, rá kell kattintani a Software Update-re, ahol a rendszer listázza is az 1.5-ös fimrware-t. A frissítés néhány másodpercig, meg egy újraindításig tart, utána már elvileg ott kell lennie a System Preferences-en belül az Energy preference-ben az Enable Power Nap-opciónak.

Screen Shot 2012-07-26 at 7.37.35 AM.png

Összességében egyébként stabil, tökéletesen használható rendszer, és nem is nagyon jöttek hírek brutális kompatibilitási hibákról, szóval aki csak nem nagyon óvatos, az megpróbálkozhat a frissítéssel.

Az OS X 10.8 Mountain Lion innen tölthető le.