Többször írtam már arról, hogy gépvásárláson töröm a fejem, csak épp nincs még piacon a tökéletes gép. Amit most lehet kapni, az nem felel meg az elvárásaimnak, és gyanús, hogy ami a közeljövőben mutatkozik be, az sem fog. Azt szeretném ugyanis, hogy a Mac legyen hordozható, legfeljebb 13 colos, négymagos és valami beépített ssd-nek hála pokolian gyors.

Ha viszont megvalósul a Slashgear koncepciója, alighanem itt a válasz a kérdésemre, hogy milyen gépre is van szükségem:

Az oldal is elismeri, hogy nem egy valódi termékfotóról, csak egy illusztrációról van szó, viszont ha az Apple mérnökei még nem tudják, milyen átalakításba kezdjenek, ajánlom nekik, hogy olvasgassák a Slashgeart.

A lap szerint ugyanis pofonegyszerű a megoldás minden problémára (és egyúttal jelzik, hogy szerintük ez a fejlődés logikus iránya is): első körben ki kell venni az optikai meghajtót a MacBook Próból, amit tök feleslegesen cipelünk magunkkal. Szoftveroldalon mindenesetre előkésztette az Apple a lépést, hiszen a Mac App Store-ból az OS X, és minden más szoftver simán letölthető, a kaliforniai cégtől az optikai meghajtó nyugodtan mehet a kukába. Ráadásul az Air is bizonyította, hogy lehet élni dvd-olvasó nélkül, méghozzá boldogan.

A Slashgear szerint az optikai meghajtó helyére az Apple beforgatja a merevlemezt, majd rak mellé egy ssd-t is: nem túl nagyot, de legalább akkorát, amekkorán az operációs rendszer elfér. Mondjuk ezek alapján a lap valami néhány gigabájtos rendszert vár, ami nyilván hülyeség (hiszen akkor már egyszerűbb lenne egy olyan hdd-sdd-kombót rakni a Macbe, amilyen az én gépemben is van, és ami csak egy helyet foglal el). Egy 120 gigabájtos egységet viszont már úgy is be lehet építeni, hogy az érdemben nem befolyásolja a gép árát, mégis elférne rajta az összes alkalmazásunk, a merevlemezre meg mehetnek az adatok, képek, filmek, a dokumentumok.

A lap erről nem ír, de a meghajtók mellett már nyilván az Ivy Bridge processzorok lesznek majd, és ahogy azt korábban is megállapítottam, ezek közt akad egy olyan négymagos, ami csak 35 watttot fogyaszt, pont, mint a mostani 13-as Próban dolgozó kétmagos. Szóval semmi akadálya annak, hogy már a legkisebb modellben is felbukkanjon a 2,1 gigahertzes Core i7-es, amiben egyébként az új, HD4000-es grafikus mag dolgozik.

Ez ugyan egy processzorba integrált csip, de megnéztem a tesztjeit és elég szépen szerepelt: közvetlen elődjét simán lenyomja, de ez még semmi. Veri az egy-két generációval ezelőtti dedikált kártyákat is. A 15-ös Próban például mindig erős grafikus mag volt. Két éve még a Geforce 330M dolgozott a modellben, annál körülbelül kétszer nagyobb teljesítményre képes a HD 4000. Egy éve az AMD Radeon HD 6490M volt a belépőszint a 15-ös Próban, annak a teljesítményét is simán hozza az új csip. És csak a tavaly októberben frissített Próval érkező Radeon HD 6750-es az, ami elveri ezt az apró processzorba integrált áramkört. De a végére jöjjön a legfontosabb: a HD 4000-es támogatja a 4K-felbontást, szóval úgy lehet RetinaDisplay-t építeni a MacBook Próba, hogy a grafikus megjelenítés nem jelent pluszfogyasztást a rendszernek. Ami óriási dolog.

És akkor ott van a hatalmas hely, ami a merevlemez elforgatásával felszabadult: na ide lehet berakni a harminc százalékkal nagyobb akkumulátort, amire a kijelzőnek szüksége is lehet. Hiszen hiába nem fogyaszt sokat a grafikus mag, a szuper kijelzőnek azért lehet hogy lesz némi plusz energiaigénye, amit viszont a nagyobb akkumulátor simán tud kompenzálni.

Na de nézzük a lehetséges végeredményt.

Kontrák:

  • A gép súlya nőhet néhány dekát
  • Eltűnik a semmire sem használt optikai meghajtó

Prók:

  • Jöhet az elképesztő minőségű RetinaDisplay
  • A tavaly nyári 15-ös Prók teljesítményét hozhatja a 13-as laptop
  • Szinten marad az üzemidő
  • Nagy lesz a tárolókapacitás
  • Az ssd miatt megkapjuk az Air gördülékenységének az érzetét
  • Ha az Apple tényleg arra készül, amit a Slashgear meg az Appleblog meg még néhány millió oldal gyanít, akkor az új Pro kötelező vétel lesz.

Mit gondoltok?

Kiegészítők Apple-laptopokhoz 6.990-27.990 forintig az Appleblog shopban.