Az ügy egyre szórakoztatóbb. A Greenpeace éveken át csesztette az Apple-t, amiből időközben az it-piac legzöldebb gyártója lett. A Greenpeace szerint is.

Aztán az Apple elkészítette az iCloudot kiszolgáló bazi nagy adatközpontot, mire a Greenpeace a beruházás költségeiből és az épület méretőből kiszámolta annak fogyasztását, és megállapította, hogy kurvára környezetszennyező.

Válaszában az Apple jelezte, hogy a Greenpeace adatai tévesek, független szakértők meg elmondták, hogy az épület jelentős része üresen áll, így annak a méretéből nem sok mindenre lehet következtetni, illetve hogy az egymilliárd dolláros keretben benne van tíz évnyi üzemeltetés VALAMINT az adatközpont mellett épülő, a legnagyobb magánkézben lévő naperőmű és üzemanyagcella költsége is.

Szóval nemhogy környezetszennyező, de egyenesen az észak-karolinai az egyik legzöldebb telep a világon, a Greenpeace meg az óriási környezetvédelmi kiadásokkal bizonyította, hogy környezetszennyező az Apple.

Touché!

A Greenpeace-nek azonban ez kevés volt, tegnap megjelent egy újabb cikk, amiben elfogadták az Apple álláspontját, ugyanakkor megjegyzik, hogy az adatközpont mérete és építési költsége alapján biztos óriási a telep fogyasztása (elakadt a lemez), ma meg látványos demonstrációkat terveznek világszerte, így Magyarországon is.

Délelőtt tízkor odamennek az Andrássy úti iStyle elé, és az aktivisták lemosnak egy kétméteres fekete almáról némi szénport a szegény eladók szeme láttára. Ha figyelembe vesszük az Apple erőfeszítéseit, akkor lehetséges, hogy a világszerte megrendezett akcióval nagyobb környezeti kárt okoznak a greenpeacesek, mint a iCloud-adatközpont a következő egy évben összesen.

Egyre inkább egy Monty Python-jelenetre emlékeztet ez az egész sztori, hatalmas poénokra és óriási röhögésekre számítok a következő napokban.