Régi harc ez már, amiből többnyire a Greenpeace és azon keresztül a bolygó került ki győztesen, már amennyiben feltételezzük, hogy az Apple-nek nem érdeke a bezöldülés. Ne tegyük. Mindenesetre kettejük kapcsolata komoly mérföldkövekkel van teli, emlékezzünk például arra, hogy körülbelül másfél éve a Greenpeace szerint hivatalosan is az Apple lett a bolygó legzöldebb gyártója, mert ők használják fel a legkevesebb károsanyagot a termékek készítése során. És ez elég komoly fegyvertény.

Most azonban újabb front kezd kialakulni kettejük között, mégpedig az adatközpontok károsanyag-kibocsátásával kapcsolatban. A Greenpeace ugyanis a napokban megjelentetett egy táblázatot, ami elég kínos számokat közölt az Apple-lel kapcsolatban: ezek alapján az iCloud hátországának számító bazi nagy Észak-Karolinai adatközpont energiaellátásának alig 15,3 százaléka származik megújuló forrásokból, míg 27,8 százalék nukleáris energiából, és ami megbocsáthatatlan, 55,1 százalék szénből.

A Greenpeace egyébként már akkor anyázta az Apple-t, amikor annak Észak-Karolinára esett a választása, lévén ennek az államnak az egyik legszennyezőbb az energiaellátása. További gyár elé fekvésre és szerverparkhoz kötözésre ad okot, hogy a zöld szervezet szerint az adatközpont energiaellátása nem elég transzparens, az Apple túl kevés információt hoz nyilvánosságra.

A történet is véget is érhetne, de szerencsére ennél jóval izgalmasabb az ügy. Az Apple ugyanis azt állítja, hogy talán tényleg kevés részletet közölt eddig a sajtóval, viszont pontosan ebből következik, hogy nem lehet pontos a Greenpeace becslése a megújulók arányát illetően. Sőt mi több, az megdöbbentően pontatlan.

A 15,3 százalékos mutató ugyanis köszönőviszonyban sincs azzal az értékkel, amit az iCloud adatközpontja rövidesen felmutat. Nem kell egyébként messze mennünk, hogy megértsük, mire céloz az Apple: arra a februárban bejelentett fejlesztésre, aminek hála az Egyesült Államok legnagyobb magánkézben lévő naperőművét és üzemanyagcelláját építik fel az épület mellé. Ezeknek hála az adatközpont energiaellátásának több mint 60 százaléka származik majd megújuló forrásokból, amivel nem a legrosszabb, hanem a legjobb mutatójú telepek közé tartozik majd az Észak-Karolinai iData Center.

Arról meg már ne is beszéljünk, hogy a rövidesen megnyitó oregoni telep száz százalékban megújulókra támaszkodik majd, ami ebben a méretben lényegében egyedülálló a világon.

Szóval a Greenpeace táblázata egy aktuális helyzetre talán igaz lehet, viszont az Apple már régen bejelentette azokat a fejlesztéseket, amikkel nemcsak a gyártás, de az adatközpont-üzemeltetés terén is a legzöldebb gyártók közé fog tartozni a világon.

Ami menő.