Emlékeztek még, amikor másfél éve azt találgattuk, minek építi az Apple a bazi nagy adatközpontot Észak-Karolinában? Azóta persze választ kaptunk a kérdésre, az iCloudnak volt szüksége a hatalmas monstrumra, ami az űrből is tisztán látszik, és amivel kapcsolatban most napvilágra került néhány erotikus részlet.

Kiderült például, hogy az épületet nagyon környezettudatosan építették, ennek köszönhető a fehér tető, ami visszaveri a napfény jelentős részét, ezzel csökkentve a hűtési költségeket, ahogy sokat spóroltak a LED-es világítással és a szuper fejlett hőmérséklet menedzsmenttel is.

De mindez semmi ahhoz képes, hogy rövidesen egy száz hektáros, 20 megawatt kapacitású naperőmű épül az adatközpont mellett, ami az Apple szerint évente 42 millió kWh tiszta energiát fog termelni. Ez mondjuk eltörpül ahhoz képest, amit Pakson megfőznek, és egy normál szénerőműhöz képest is kismiska, mégis ez a naperőmű lesz a legnagyobb, saját felhasználásra szánt telep az Egyesült Államokban. De lesz még itt üzemanyagcella is, szintén a legnagyobb a maga kategóriájában, amit száz százalékban biogázzal táplálnak majd és ami évente 40 millió kWh megújuló energiával látja el a központot.

Hát így mentik meg az univerzumot a halálfalóktól.