Nincs messze tőle, és meg lennék lepve, ha egy héten belül nem lenne egy poszt a fenti címmel, a "lehet" szó nélkül. Most is kerek számot lépett át a vállalat, a tegnapi nyitáskor 600 milliárd dollár volt a cég piaci kapitalizációja, vagyis az összes létező részvényének értéke együtt. Nem telt el egy hónap, mióta az 500 milliárd dollárt lépték át, már akkor is elemezgettük, hogy Svédország éves bruttó hazai összterméke, a FED aranytartaléka lehet pariban ezzel a számmal, és nem sok hiányzik, hogy minden idők legértékesebb vállalata az Apple legyen.

Ezt a címet ugyanis a Microsoft tartja, 1999-ből. Akkor a redmondiak 619 milliárd dolláron álltak. Ma már csak 250 milliárdon, miközben az Apple iszonyatos menetelést mutat be, és már csak néhány tízmilliárd dollár választja el őket a csúcson lévő Microsoft akkori kapitalizációjától. Az már csak banki kamatból megvan egy-két hét alatt.

Azonban tegyük hozzá, hogy a 619 milliárd mai értéken 800 milliárd dollár körül van, szóval a szigorúan vett előzés odébb van.

De a cél már nem ez, ennél sokkal több. Az Apple lehetne az első billió dolláros cég, Gene Munster elemző szerint ez 2014-re valósulhat meg.

Még egy érdekes táblázatot találtam, ami bemutatja, 2008 óta hogyan változott az Apple és a főbb versenytársainak piaci kapitalizációja. Látható, hogy miközben az Apple 219 százalékos növekedést produkált, a többi szereplő óriási visszaesést tudott csak felmutatni:

Azt, hogy ilyen piaci körülmények között hogyan tudott az Apple ekkorát ugrani, valószínűleg nagyon sokáig tanítani fogják az egyetemek gazdasági karain.