Miután kiborult a Mike Daisy-bili, aminek a hőse végül is Rob Schmitz lett - neki tűntek fel a helyi ismeretei alapján az ellentmondások a történetben -, az Apple és a Foxconn úgy döntött, beengedi az újságírót a kínai gyárak egyikébe, hogy körülnézhessen, beszélgessen a dolgozókkal. Hogy úgy kapjon képet a helyzetről, hogy nem lebeg a feje felett: kötelező szenzációs anyagot szállítania, amiért cafatra olvassák a lapot, ha már kifizették a repülőjegyét és egy heti ott-tartózkodását, esetleg évek alatt milliókat kereshet a sztorival, ha elég érzékletesen adja elő.

Rob Schmitz korlátlan hozzáférést kapott, benézhetett mindenhová, látta valamennyi összeszerelési fázist. Egy rádiós interjúban el is mondta a gyárral kapcsolatos benyomásait, és nem meglepő módon sokkoló dolgokat nem látott, nem hallott. Videót is készíthetett, amiről egy rövid részletet már ki is tettek Youtube-ra:

A történet teljességéhez pedig az ő véleménye is hozzátartozik, lássuk, hogy látja ő a rabszolgatartást.

Egy 240 ezer főt foglalkoztató gyárba kapott bebocsátást, ami az elmondása szerint inkább egy egyetemi város benyomását keltette. Egyrészt mert bevásárlóközpontok, kosárlabdapályák, uszodák vették körül az üzemet, másrészt a dolgozók legnagyobb része 18-25 év között volt. A gyárban nem tapasztalta a korábbi jelentésekben szerepelő állapotokat, itt mindenki egy kényelmes ülőalkalmatosságon dolgozott.

A bejárat előtt is megállított dolgozókat, hogy a figyelő szemektől távol is hallhassa a véleményeket. Természetesen ekkor szembesült panaszokkal is, megtudta, mitől elégedetlenek az itteniek. Például az elmaradt fizetésemelés miatt, a Foxconn ugyanis a legutóbbi béremelést, amire nyilvánosan is tett ígéretet, eddig nem adta oda a dolgozóknak - emiatt tényleg nagyon dühös volt mindenki. A monoton munkát sem szeretik, de tudták, hogy ezért jöttek ide, és eszük ágában sincs életük végéig ezzel foglalkozni. Schmitz szerint majdnem minden itt dolgozó falvakból jött, ahol mezőgazdasági munkát végeznek napi néhány dollárért. Azért jönnek ide, hogy pénzt küldhessenek haza, és mivel erre lehetőségük van, általában pozitív véleményük van a Foxconnról. Gyerekmunkásokat és robbanásokat egyikük sem látott, biztonságban érzik magukat az üzemben.

Mike Daisy oknyomozó újságírásnak álcázott szenzációhajhászása egyébként nem maradt következmények nélkül, a seattle-i Cornish College of the Arts iskola korábban tiszteletbeli diplomával akarta jutalmazni a férfit, de ezt nemrég visszavonta, a kínai gyártással kapcsolatos negatív hangok pedig gyorsan halkultak el munkásságának köszönhetően.