A hétvégét a harmadik generációs készülékkel töltöttem, de még mindig nem sikerült megszoknom az új menüt. Márpedig ez a kapcsolatunkra nézve sorsdöntő lehet, hiszen egyelőre az átdolgozott menü a készülék legnagyobb újítása, a többi jóság csak egy hosszabb átmeneti időszak után lesz elérhető.

Hogy értsétek, mire gondolok, vessetek egy pillantást az előző generáció elegáns felületére:

És akadjunk meg egy pillanatra az új, darabos menün, ami úgy fest, mintha a régi UI és az iOS törvénytelen nászából született mutáns lenne. Se nem ez, se nem az:

Miközben a kevésbé eltalált formavilágon bosszankodtam, találtam egy hírt, amiből kiderül, hogy a most bemutatott felhasználói felület egyszer már megbukott. Michale Margolis, a korábban az Apple TV-n dolgozó szakember Twitteren árulta el, hogy Steve Jobs öt éve nemet mondott a mostani interfészre, csak ma már "nincs ott senki, aki nemet mondana a rossz dizájnra".

A helyzet azért ennél nyilván valamivel bonyolultabb, hiszen az elmúlt öt évben minden megváltozott, piacra került az iPhone, az iPad és az Apple-univerzum a menüpontok helyett a kis ikonokra gyógyult rá, elkerülhetetlen volt, hogy az Apple TV is ebbe az irányba mozduljon el, de valószínűleg nagyobbat, bátrabbat kellett volna ugrani, hogy a végeredmény szép legyen.

Ez a felület egyébként a korábbi Apple TV-re is telepíthető, ami viszont csak az újon érhető el, az az 1080p-s felbontás. Az elmúlt időszakban egyébként két fontos információhoz juthattunk hozzá ezzel kapcsolatban: az egyik, hogy az új videók nem feltétlenül foglalnak el nagyobb helyet, mint a régi, 720p-s darabok, vagy nem annyival, mint amennyit a nagyobb felbontás indokolna. Szóval lelkesebben tömörítenek, ami nyilván hatással van a képminőségre, amit egyébként már igazoltak: számos teszt bizonyította, hogy eget verő különbség nincs a két Apple TV-s formátum közt.

Más összehasonlításokból meg az derült ki, hogy a 1080p-re tömörített Apple TV-s anyagok nem sokkal rosszabbak, mint amit bluray-en kapunk meg, ötszörös-tízszeres adatmennyiség mellett. Két eset lehetséges:

1: az Apple-birodalomban a 720p is hozza a bluray-minőséget (kizárt),

2: Az egyik állítás nem igaz: vagy a 720p-hez képest történt nagy előrelépés, vagy nem történt, de akkor meg messze van még a bluray.

Elmondom a személyes élményeimet: nagy különbséget nem látok a két felbontás közt. Nem érzem azt, hogy az 1080p-s videók elvarázsolnak a 720p-sekkel szemben. Nagyon jó az Apple TV-n megvásárolható filmek minősége, senkinek nincs oka panaszra, de azért ez nem bluray.

Egyelőre viszont alig van esélyünk gyönyörködni az 1920x1080-as felbontásban. A filmek többsége ugyanis sima 720p-s maradt, a magyarul elérhető két mozi (a Verdák 2 valamiért eltűnt a kínálatból) például továbbra sem tudja a full hd-t, és sokáig kell böngészni, amíg ráakadunk a bűvös feliratra a menüben. Erre e:

A hagyományos, 720p-s filmeknél azonban nem látunk ilyet:

A kínálat persze folyamatosan bővül, de arra senki se számítson, hogy megveszi a készüléket, és egycsapásra ömlenek az 1080p-s filmek a kijelzőre (amihez egyébként legalább 8 megabites sávszélességet ajánl a gyártó).

A készülék külsőleg egyébként nem változott. Bár a hardver jelentős átalakuláson esett át, két antenna került a házba a jobb vételért, egymagos A5-ös csip az 1080p kezeléséért és kétszeresre hizlalt, 512 megabájt memória csak úgy (de a háttértár 8 gigabájt maradt), a burkolat ugyanaz az apró, végtelenül elegáns jelenség, mint eddig volt, észre sem lehet venni:

Az Apple TV egyik legnagyobb előnye a könnyű használat és a nagy kínálat mellett persze továbbra is az AirPlay, aminek a segítségével az iPhone-on és iPaden tárolt tartalmakat tudjuk kilőni a tévére. Ha videót nézünk, játszunk, böngészünk, képekkel szórakozunk, minden átküldhető egyetlen pillanat alatt a nagy képernyőre, ami behozhatatlan előnye a készüléknek, ha iOS-eszközökkel vagyunk körbevéve. Ráadásul az OS 10.8-assal, a Mountain Lionnal megérkezik ez a funkció a Macintoshokra is, és amikor egy számítógép nagyfelbontású képét kell átküldenünk a tévére, már hatalmas előnyt fog jelenteni az új Apple TV 1920x1080 pixele az eddig használt 1280x720-hoz képest.

Az Apple TV tehát egyértelműen jó irányba indult el. Bár a menü szerintem csúnyább lett, bízom benne, hogy ez csak egy átmeneti, félszerzet-időszak, aminek a végén csodás hattyúként születik újjá a szivárványhíd alatt az UI. A felbontás növekedése egyelőre kevés kézzelfogható előnnyel jár, de ahogy sikerül lecserélni a filmeket 1080p-re, és ahogy egyre nagyobb felbontású jeleket küldünk a tévére, ez is értelmet nyer.

Szerencsére a készülék ára sem változott jelentősen, itthon 34 ezer forintért lehet megvásárolni, ami nem egy jelentős kiadás, ha már van egy Macünk, iPadünk vagy iPhone-unk és egy nagyfelbontású tévénk. Ezek mellett lényegében kötelező kiegészítő.