almalé és kungfu Rólunk

Elérte a thaiföldi áradás az Apple-t

Azt eddig is tudtuk, hogy a thaiföldi áradás elég erősen befolyásolja a számítógéppiacot, hiszen a merevlemezek jelentős része készül ebben az országban. Emiatt már most kúsznak fel az árak, hiányra lehet számítani, ami legfájóbban állítólag majd 2012 első negyedévében lesz érezhető.

Az Apple, annak ellenére, hogy jelentős készletekkel rendelkezik, ugyanúgy érintett a kérdésben, és az első jelek már érezhetőek is. Az Appleinsider felfedezte, hogy a 2 terabájtos iMac szállítási ideje a szokásos 1-3 napról 5-7 hétre nőtt, vagyis karácsonyra nem rendelhet már senki ekkora háttértárral asztali gépet. A Mac Prók 2 terás opciója egyébként változatlan maradt, 3-5 nap között szállítanak.

A magyar Store-ban szintén látható a "2 terás iMac"-jelenség, egy terásak raktárról mennek, kettesek esetén a távoli jövőbe nyúlik a szálltás ideje.

Októberben Tim Cook együttérzését fejezte ki azokkal az emberekkel, akiket érint a katasztrófa, egyben jelezte, nem tudja, hogyan befolyásolja majd az Apple-t a dolog. Emiatt aggódom - mondta akkor.



Utazó iPhone: Tiszaújváros és a Koczkák

Ha meghalljuk azt a szót, hogy bográcsfőzőverseny, mindjárt beugrik a magyar puszta. A bográcsok mellett bajszos ötveneseket képzelünk el nagy pocakkal, szembe húzott szalmakalappal, fűszállal a szájban.

Szóljatok, ha kihagytam bármilyen sztereotípiát.

És ha már sztereotípia: Csermy és Bogyi is szenved tőlük. Folyton kockás viccekkel ugratják őket, pedig ők főznek, sárkányhajóznak, élvezik az életet kérem, a klásszikus értelemben is. És megsétáltatják a kis ribancunkat. Utazónk Tiszaújvárosban járt.

Télen, nyáron, hőségben és esőben is járt már az iPhone, de olyan még nem volt, hogy a felsoroltak közül hármat átéljen egy rövid idő alatt. Mi átéltük! Tiszaújvárosban a Triatlon Nagyhét keretein belül sárkányhajó és bográcsfőző verseny volt. Ahol sokan gyűltek össze. A mi Koczka csapatunk is feltűnik ezeken a rendezvényeken. Szeretjük időnk nagy részét gépeink elött tölteni, de ezen felül folyamatosan megcáfoljuk a kockákat ért vádakat. (: mi szeretünk főzni, sárkányhajóban evezni és sok időt együtt tölteni.

Üdvözli az Appleblogot és olvasóit Bodolai Máté, Csermely Gábor és a Koczkák csapata.

Köszi, srácok.



Új Keynote, Windows iCloud Control Panel

Az Apple update-elte a Keynote programot, az új frissítés egy olyan problémát orvosol, amit nagy méretű prezentációk lejátszásakor tapasztaltak Lion alatt. Letölthető itt.

Megjelent az iCloud Control Panel for Windows 1.0.1 is, ami az iOS eszközök szinkronizálásának beállításához kell. Csendben jegyzem meg, akiket érint: inkább váltsatok OS X-re. Nem kell ez nektek.

Nem kell ez nektek.



Az iPhone nem támogatja az abortuszt

Valamiért a héten hatalmas visszhangot kapott egy egyszerű megállapítás, ami a New York Times-ban jelent meg. Eszerint a Siri nem tud választ adni arra a kérdésre, hol van a legközelebbi abortuszklinika.

Jogvédők és bloggerek is rácuppantak a témára: hogy lehet, hogy az Apple szolgáltatása pontos választ ad azzal kapcsolatban, hol lehet pénzért dugni, de a születésszabályozással és az abortusszal kapcsolatos útbaigazításokra nem tud válaszolni.

Miközben a szakértők elkezdték elemezni, hogy a Siri is a webes keresésekből él sok esetben, nem cupertinóban találják ki készen a válaszokat, maga az Apple is válaszolt a kritikákra. Megerősítette, hogy ez a fajta kivételezés semmiképp sem szándékos, és figyelmeztetett, a Siri még csak béta állapotban van. A következő hetekre azonban azt ígérték, jobbá teszik a szoftvert.

A témát már Stephen Colbert is feldolgozta a sajátos módján:



Már Micimackó is iPadezik

Egyik este a barátnőmmel rajzfilmes hangulatunkban voltunk, ezért betettük a 2011-es Micimackót, ami a nyáron ment a mozikban. Ahogy belekattintottam a közepébe, egy pillanatig azt gondoltam, véletlenül a tíz-húsz évvel ezelőtti rajzfilmet tettem be, annyira egyszerű és klasszikus volt a karakterek ábrázolása. Aztán ahogy elkezdődött a film, az első jelenetnél valahogy megéreztem benne 2011-et.

Erős lett a gyanúm, hogy amikor ezt a filmet készítették, már volt iPad a piacon.

Első jelenet. Micimackó alszik az ágyban. Egy könyv egyik lapján vagyunk, az alvó öreg medve körül az első fejezet betűi látszanak. Hogy a narrátor felébressze Micimackót, elkezdi rázni az oldalt, a kép pedig reagál erre. Aztán döntögetni kezdi a könyvet (majdnem azt írtam, kijelzőt), és a főhős kiesik az ágyból. Az ébresztés sikeres.

Végig azt gondoltam, wow, de jó lenne ez egy interaktív iPad-mese első oldalának.

Aztán ahogy haladt tovább a film, megtaláltam a zseniális második, a lenyűgöző harmadik és a piramidális negyedik oldalt is. Rendszeres időközönként élt a rendező az iPades interaktív mesék eszközeivel (emlékezzünk az Alice for the iPadre, mekkorát szólt az tavaly).

Továbbmegyünk. A kép egy rétet mutat, alatta olvassuk a szöveget, egyszer csak Micimackó átfut a képen, leugrik róla, végigszökken a betűkön, beszorul egy O-betűbe, letör néhányat, majd továbbszalad. Utána a méhek terítik be a lapokat. Ez persze pont nem az épp olvasni tanuló gyerekeknek lenne szuper egy iPaden látni, hanem a mesét felolvasó szülő melletti kisebb emberkéknek, akiket így szórakoztatna a digitális könyv.

Azon vettem észre magam, hogy ötleteken agyalok a rajzfilm nézése közben, amikor a narrátor kérdezi a szereplőket, már a Sirivel próbálom elképzelni, a beszédfelismerő képes lenne azonosítani, jó választ ad-e a gyerek. Feladatokat látok, amit helyesen kell megfejteni a képeken, hogy továbbmenjen a történet.

Igen, tudom, a Micimackós meséknek hagyománya, hogy könyvekben mozgó képeket mutassanak, ezt már évtizedekkel ezelőtt is így rajzolták meg. Ha azonban a mostani rész és a korábbiak közti különbséget szeretném megfogni, ezeket a jeleneteket említeném. Sokkal ötletesebbek, mozgalmasabbak, még akár azt is mondanám, hogy iPadesebbek. El tudtam volna képzelni, hogy ezt a részt eleve iPaden is kiadják, egy interaktív mesekönyv formájában. Mert abszolút benne van már, hogy ne a narrátor döntögesse a könyvet, ne a szereplők válaszoljanak a feltett kérdésekre, és Micimackó ne egyedül gombolyítsa a gombolyagot, hanem ujjal mutassuk neki az utat.




süti beállítások módosítása