Azt ugye mindenki tudja, hogy szombaton lesz a Budapesten, feladványokon és spéci hamburgereken átívelő nyereményjátékunk, jelentkezzen, aki még nem tette. Az egyik nyeremény - nem a csúcs, a második legértékesebb ajándék - pont a most tesztelendő nyomtató lesz, egy Epson Stylus Photo PX730WD. Szóval ez a teszt egyben bemelegítés nektek: ha szerencsések vagytok, szombat este már egy ilyet nyomogathattok otthon.

A PX730WD leginkább azoknak ajánlott, akik szép minőségben akarnak fotókat nyomtatni. Az ígéret szerint a laborminőséget meghaladó képek készíthetőek vele, egy professzionális cucc, LCD-kijelzővel, wifi-kapcsolattal, CD-DVD-nyomtatással, másolási, faxolási és szkennelési funkcióval akár 4800 dpi felbonásban. Ráadásul a készülék szinte kiált az Apple-közösség felé: a wifikapcsolatnak hála bármilyen iOS-eszközről, vezeték nélkül, az AirPrint segítségével nyomtathatunk, egyszerűen, kényelmesen, 2011-esen. Ezeket az állításokat ellenőrzöm végig.

A bekapcsolás előtt észrevehetjük, hogy a nyomtató nem pehelysúlyban indul, mérete is tekintélyt parancsoló: 45-ször 45 centis, és csaknem 10 kilogrammot nyom. A front oldalon helyezkednek el az érintésérzékeny navigáló gombok, egy 2,3 colos színes LCD-kijelző, az MSPro/SD/xD/CF kártyaolvasók, egy USB-bemenet külső adattárolóknak, a kihúzható tálca, papíradagoló és CD-DVD-nyomtató tálca (ez gombnyomásra, sok kattogás után jelenik meg) helyezkedik el. Hátul találjuk a hagyományos USB-s nyomtató és az Ethernet csatlakozót.

Felül a szkenner, és az egész felsőrészt megemelve hozzáférünk a patronokhoz és egyéb belsőségekhez. Minden könnyen és egyértelműen nyílik, nincsenek trükkös dolgok.

Ahogy rádugtam a MacBookra, azonnal felkínálta az automatikus telepítést, egyetlen gombnyomásra összeismerkedtek egymással.

Lássuk a nyomtatást. A szövegek nyomtatása fekete-fehérben, teleírott oldalnál nagyjából 6 másodperc per oldal, de nem is ez a legfontosabb, hanem a fotónyomtatás. Ezt két helyről végezheti a gép, a hagyományos, A4-es tálcáról, vagy a kisebb fotópapíroknak elhelyezett, változtatható méretű fotótálcáról. A számítógépen a print gombra nyomástól egy 9-szer 13-as kép elkészültéig 14 másodperc telik el, a festékszórás maga néhány másodperc.

A minőséggel kapcsolatban hosszabb kifejtés következik. Én egy nagyon jó kompakt géppel fotózom, de általában nem viszem túlzásba a beállításokat. Jártamban elcsattogtatok néhány képet, a végeredménynél csak az számít hogy 500-600 pixel szélesre vágva a blogok oldalán jól fessen. És ez hibátlanul is megy. Most azonban ezeket az egyébként nem kicsi, 2600-szor 1800-as képeket viszontláttam a fotópapíron, elcsodálkoztam. Olyasmi érzés volt, mint amikor régen a jó minőségűnek gondolt avi formátumú filmjeimet megpillantottam HD tévén. Egyébként gyönyörű, színhű fotókat nyomtatott ezekből a gép, de látszottak a hibák is rendesen. És leginkább akkor esett le az állam, amikor egy igazán nagy felbontású, profi képet nyomtattam. Én a maximum felbontású, 5,760x1,440 dpi-s, tökéletes minőségű fotót küldtem A4-es fotópapírra, és az eredmény lenyűgöző volt. Hirtelen elkezdtem gondolkozni új fényképezőgép vásárlásán.

Összevetettem az Epson saját fotópapírját és az egyik legolcsóbb fotópapírral (800 Ft/10 db A4-es oldal), a különbség érezhető volt. Az olcsó fotópapíron a színes halványabbak, kevésbé teltek, nem katasztrofális a különbség, de talán még így is látható.

Mindezt csak 10-szer 15-ben tudtam kipróbálni, a nyomtató nem tudta az olcsóbb, vastagabb A4-es oldalakat áttolni magán, csak az Epson márkájú A4-es fotópapírt ette meg.

De egyéb eszközökről is elérhető a gép. A szokásos, kártyáról nyomtatás lehetősége is megvan, ebben az esetben a nyomtató elhelyezkedése kényes kérdés. Az LCD kijelzőn megjelenő képek, amik közül válogatunk, csak szemből láthatóak rendesen, ha felülről nézünk rá, nem ismerjük fel, mit akarunk nyomtatni. Emiatt nehéz ideálisan elhelyezni a nyomtatót: ha szemmagasságba tesszük, látjuk a fotóinkat az LCD-n, de a szkennert nem tudjuk rendesen használni. Egyébként a kártyáról nyomtatás a leglassabb, szerintem ennek legfeljebb vészhelyzetben lehet értelme.

Nyomtathatunk viszont iPhone-ról, iPadről, iPod touch-ról is az AirPrinten keresztül. Ehhez a nyomtatón fel kell menni a wifi-hálózatra, a jelszó beírása után felgyullad a kapcsolatot jelző lámpa. Ezután az iOS-be integrált Nyomtatás gombokkal automatikusan felajánlja a rendszer az Epsont, és a lakás bármelyik pontjáról küldhetjük az anyagot. 4-5-ször lassabb így a nyomtatás, mintha számítógépről, USB kábellel tennénk meg, de nem olyan lassú, mint kártyáról.

A wifi-kapcsolatnak van még egy óriási előnye. A külső USB-csatlakozóba a pendrive-ok mellett bedughatjuk a backup-vinyónkat is, ami ezentúl egy Time Capsule-lá változik. Vezeték nélkül elérhetjük, az automatikus backupok mindenféle beavatkozás és kábeldugdosás nélkül megtörténik. De dughatjuk ide bármelyik külső merevlemezünket, a szerényebb méretű SSD-nk mellé ezentúl a lakásban jár a plusz tárhely, kábelek nélkül, automatikusan - nem kell törődni vele, hogy a nyomtató kiírja: nem ismeri fel a fájlformátumot. Neki nem is kell.

A szkenner 50 dpi-től 4800 dpi-ig képes beolvasni. Míg egy magazinborító esetében előbbi 14 másodperc alatt, a 360 dpi-s pedig 30 másodperc alatt készül el, addig a maximális felbontásban 80-90 perc egy szkennelés. A lenti három képen láthatjuk a teljes oldalt, aztán a 360 dpi-s szkennelés egy nagyítását, majd a 4800 dpi-st.

Összefoglalva az Epson PX730WD egy remek minőségű fotónyomtató, és szkenner, fax és másoló. Apple-felhasználóknak ideális, nemcsak azért, mert az iOS-be beépített AirPrint miatt a lehető legkényelmesebben nyomtathatunk fotókat, hanem mert külső merevlemezek nyomtatóra kötésével hálózati tárhelyet vagy backup-lehetőséget kapunk. Hátránya a nyomtatónak, hogy az LCD betekintési szöge alacsony, így nehéz elhelyezni a laksában úgy, hogy minden funkciót elérjünk. A kártyáról nyomtatás lassú, az iOS-nyomtatás sem a sebességéről híres, de azért ezt is megúszhatjuk egy perc alatt egy fotó esetében.

A nyomtató ára jelenleg 55 ezer forint, ami a felsorolt szolgáltatásokat és a minőséget tekintve szerintem jó ajánlat.

Szombaton ingyen megnyerni meg instant get.