Mérföldkőhöz ért a mobileszközök fejlődése, a mostani bejelentés egy kicsit az Apple-közösségnek is szól. Az Adobe hivatalos blogján Danny Winokur, a Flash Client Platform vezetője megerősítette, hogy az Adobe nem fejleszti többé a mobil eszközökre optimalizált Flash Playert. Helyette inkább koncentrálnak a HTML5-re. Ez azt jelenti, hogy nem érkezik fejlettebb verzió a 11.1 után, csak kritikus biztonsági hibákat és bugokat javítanak.

Éppen Steve Jobs volt az, aki azt állította, a mobileszközök jövője nem az erőforrásigényes, böngészős Flash Playerben van, és az iOS-eszközökből következetesen kihagyta ezt a lehetőséget. A portolt Flash-játékoknak viszont szabad a kapu az AppStore-ba (nemrég beszélgettünk egy fejlesztővel, aki elmondta a véleményét az ilyen programokról). Jobs jóslata, ahogy számítani lehetett rá, kicsit önbeteljesítő is volt, hiszen az egyre növekvő iOS-tábort nem lehet figyelmen kívül hagyni az Adobe-nak sem, aki kénytelen átcsoportosítani az erőforrásait. Danny Winokur úgy fogalmazott, hogy a HTML5 a nagy mobilgyártók által támogatott technológia, sok esetben kizárólag ez az út járható. És ez teszi a HTML5-öt a legjobb választásnak a multiplatform fejlesztésekre.

Az irány az AIR, amivel az Adobe gyakorlatilag elismeri, hogy a jövő a mobilkészülékekre külön elkészített alkalmazásokban van, amit az online üzletekből tölthetnek le a vásárlók. Ez pedig látszólag nagy változást jelent az eddigi állapotokhoz képest, valójában az az irány, ami minden app store-tulajdonosnak közös érdeke.