A NetMarketShare az elmúlt hónapokban azt vizsgálta, hogy miként nőtt az Apple operációs rendszerének piaci részesedése, és azt találta, hogy a Lion megjelenése óta érezhetően lendületet kapott a platform: májusban még csak 5,6 százalékon állt, mára ez a szám 6,03 százalékosra nőtt, de a Windows piacvezetősége 92,9 százalékkal továbbra is megingathatatlan. Persze nem az Egyesült Államokban, ahol már 13,42 százalékon áll az OS X, ez talán már a Holdról is látszik.

Az elemzők szerint a növekedés egyértelműen a Lionnak köszönhető, de szerintem ez tévedés: attól, hogy valaki Snow Leóról a 10.7-esre upgrade-el, még nem lesz nagyobb az OS X piaci részesedése, hiszen darab-darab. Azt sem tartom valószínűnek, hogy aki eddig windowsos volt, az lélegzetvisszafojtva várta az új OS X premierjét, és amint megjelent, rohant a boltokba bevásárolni.

Inkább az tűnik életszerűnek, hogy például az új MacBook Airek megérkezése miatt több Macintosht vásárolnak, és ezeken néhány hónapja törvényszerűen Lion van.

A másik blogunk, az Egy nap a városban egyébként a világpiac majdnem tökéletes lenyomata, azon ugyanis 6,32 százalékon áll a Mac, a gépek 26,65 százaléka Lion és 49,5 százaléka Snow Leopard.

Az Appleblognál már érezhetően más a helyzet, amellett, hogy az iPhone-nak 8,2 százalék, az iPadnek meg 4,4 százalék jut, tehát a két iOS-eszköz önmagában hozza a forgalom 12 százalékát, 26 százalék Macről nézi az oldalt. Ezen belül a Lion részesedése a legjelentősebb 55 százalékkal és már csak 36 százalék maradt a Snow Leopardnak, ha egész augusztust figyeljük.