Mióta az Apple 2005-ben bejelentette, hogy Intelre váltja az addigi PowerPC alapú technológiát, a két cég együttműködése töretlen. Az Intel egy korábban sosem látott processzort tervezett az első MacBook Airekbe, egy pillanatra úgy tűnt, mintha a gyártó direkt az Apple kedvéért fejlesztene, ami annak ellenére volt bizalomgerjesztő, hogy nem teljesen igaz.

Lehet vitatkozni azon, megérte-e váltani PowerPC-ről, Csaba például egy remek elemzést készített a témában, megpróbálta objektív módszerrel kiszámolni, jó ötlet volt-e. Miközben az az igazság, hogy nem volt választás. Steve Jobs 2005-ben így beszélt a váltásról:

A legkritikusabb pont az energiatakarékosság, ezzel összefüggésben az akku élettartama volt. Egy Wattra jutó teljesítményben az Intel olyan fejlesztéseket tartott a tűzben, ami szinte kötelezővé tette a váltást, legalábbis Jobs szerint.

De ahogy az ember sem feltétlenül a teremtés csúcsa, úgy az Intel sem biztos, hogy az utolsó a sorban, aki az Apple részére szállítja a legalacsonyabb fogyasztású, megfelelő teljesítményű processzorokat. Erre utalnak Greg Welch, az Intel Ultrabook vezetőjének szavai, aki a Wall Street Journalnak nyilatkozott az Apple-lel folytatott tárgyalásokról. Azt állította, a cupertinóiak szerint jobban teszik, ha drasztikusan csökkentik a processzorok energiaigényét, különben elveszíthetik az Apple-lel kötött megállapodást. Ez pedig ébresztőként hatott az Intelre Welch szerint.

Noha az Intel 300 millió dollárt szavazott meg jelenleg az ilyen irányú kutatásokra, az Apple a 2005-ös váltással megmutatta, könnyen int búcsút, ha a saját érdekeiről van szó. Hogy merre mennének az Intel után egy esetleges szakításkor, nem tudni, de sokan az ARM-ot emlegetik, mint lehetőséget a MacBook Air számára - ahol a fogyasztás a legkritikusabb szempont a Macek közül. Miután az operációs rendszerek (Lion - iOS) egyre inkább közelítenek egymáshoz, lehetséges, hogy a hardver is fog, és az Apple saját fejlesztésű processzorai egyszer elfuttathatnak egy desktop rendszert. Mondjuk addig még sokat kell ölni a fejlesztésbe ezen a vonalon is.

Szavazzatok a Goldenblogon IT-kategóriában az Appleblogra, mert mi nagyon örülnénk neki: