Visszatértem a nászútról, és ezt most nem fenyegetőzésképp mondom. Azt sem, hogy kinyitom a nemzetközi híroldalakat, és azt látom, hogy komoly fennforgás van: mindenki a következő iPhone-ról beszél, amit titokzatosan csak 4S-nek neveznek, de erről majd később.

A specifikációlista mindenesetre egyre teljesebb. Azt már Ádám is megírta, hogy 8 megapixeles kamera kerülhet a készülékbe, szóval a képpontok számát tekintve az iPhone már pariban lesz a kisebb kompaktokkal, tapasztalatom szerint egyébként képminőségben már a mostani modellnek sincs sok oka a szégyenkezésre.

Állítólag az új telefon olyan csipet kap, ami az európai GSM és egyes amerikai szolgáltatók (Verizon) CDMA-hálózatát is képes kezelni. A verizonos verzióban már most is ilyen áramkör dolgozik, szóval senkit sem fog meglepni, ha ez a jóslat valóra válik.

Szintén fontos hír, hogy a készülékbe valamilyen ARM Cortex-A9-alapú processzor kerül. A mostaniban ugye még az A8-as dolgozik, míg az iPad 2 kétmagos A5-öse már A9-es alapú. Értitek, na.

Lényeg, hogy a szakértők jelenleg még bizonytalanok abban, hogy a várhatóan szeptemberben piacra kerülő modellbe egy, vagy kétmagos processzor kerül. Alapvetően azt mondanám, hogy kár ezen gondolkozni, hiszen az iPad 2-nek hála nagy mennyiségben veszi már most is ezt a csipet az Apple, tehát olcsón jut hozzá, ráadásul az A5-öst fogyasztása is alkalmassá teszi arra, hogy iPhone-ba pakolják.

Csakhogy, és most jön az izgalmas rész, az informátorok azt állítják, hogy az iPhone 4S nem egy teljes évre szóló telefon lesz, mert hogy 2012. tavaszán megérkezhet az iPhone 5, teljesen átalakított külsővel és belsővel, így az is elképzelhető, hogy most egy, akkor két magot kapunk.

Ezek alapján akár új termékciklusban is gondolkozhatunk: tavasszal jön az új mobil, ősszel meg annak frissített verziója. Így nemcsak egy készüléket dobna piacra az Apple, hanem minden évben kettőt. Van ebben logika, mert eléggé felgyorsult a fejlődés ahhoz, hogy mindig legyen mit tenni a készülékbe, ráadásul így versenyképesebb is lenne az Apple az egyre népesebb konkurenciával szemben.

Persze a legfontosabb továbbra is a szoftver, szóval a magok meg megapixelek számának növekedése mellett engem inkább az érdekelne, hogy mit fog tudni az iOS 5. Vagy iOS 4S.