Na, hát a tegnapi nap leginkább a az Apple-kémkedésről szólt, nyilván sokan hallottatok róla, aki nem, annak gyorsan összefoglalom, miről van szó. Mi megvártuk, amíg kicsit elmúlik a hisztéria, és nyugodtan összeszedjük, amit tudunk.

Kiderült, pontosabban Alasdair Allan és Pete Warden (öt évig volt Apple-alkalmazott) felfedezte, hogy az iPhone-on egy fájlban tárolódik a felhasználók pontos helye, a consolidated.db-ben visszakereshető, hogy mikor hol jártunk az elmúlt egy évben. Ez a tárolás ugyanis az iOS4 óta működik, a fájl azóta csak hízik, és a biztonsági mentések és szinkronizálás alkalmával a számítógépünkre is elmentésre kerül, titkosítás nélkül. Ha új iPhone-t veszünk, az első szinkronizálásnál arra is felmászik, és ott folytatja az adatgyűjtést, ahol korábban abbahagyta.

A szakértők iPhoneTracker néven egy nyílt forráskódú alkalmazást is készítettek, amivel megtekinthető a Macekre elmentett fájl, vagyis megnézhetjük, merre jártunk az előző évben. A felfedezők szerint az információ a készülékeinken marad, a helyzetünkről készült adatbázist nem küldi el az Apple-nek, de maga a gyűjtés is aggodalomra ad okot.

Na, most még én ráteszek egy lapáttal: az Apple igenis gyűjti a helyzetünket, napi kétszer, és ez rohadtul nem titok. Egy éve egy a mostanihoz hasonló hajtépős hisztérián mentünk keresztül, a szektás antifanboyok akkor is elkezdtek kiabálni - akkor derült ki az iTunes feltételeiből, hogy a GPS alapján meghatározott földrajzi koordinátákat tárolhatja a vállalat. Ez egy kicsit sem titkos, sőt az Apple egy hozzá intézett kérésre hivatalos levélben később még azt is megírta, hogy a GPS koordinátákkal együtt a környezetünkben található wifi-hálózatok infóit is gyűjti.

Hogy miért? Az Apple-nek - mint ahogy sok más cégnek is, például a Google-nek - szüksége van ezekre az adatokra, hogy gyorsabban megtalálják a felhasználókat. A környezetünkben lévő wifi-hálózatokból a készülék az adatbázis segítségével nagyjából már be tud minket lőni a földgolyón, a GPS-szel már csak pontosítani kell, ha kell egyáltalán. Bizonyos alkalmazásoknak bőven elég a wifis helymeghatározás.

Mondok mást: A háttérbe küldött appok a tárolt fájlból nyerik vissza azokat az információkat, amiket a háttérbe csücsülve nem láthattak, és ezek az alkalmazásokat csak akkor ébreszti fel az iOS az alvó állapotból, ha a földrajzi helyzetünk változása egy bizonyos nagyságot túllépett - nyilván ehhez tárolni kell az adatokat valahol. Ez a képesség egyidős az iOS4-gyel, vagyis egyidős a most felfedezett, "titkos" fájllal is. Az iAd szolgáltatások is földrajzi helyhez kötöttek, mint ahogy bármely más reklámszolgáltató is lekéri ezeket az adatokat. A Find My iPhone- szolgáltatás szintén arról szól, hogy a telefonunk földrajzi helyzetét lekérhessük, ha esetleg elveszett - igaz, a programmal csak akkor láthatjuk ezeket az adatokat, amikor belépünk a webes felületre. Egyes folyamatokhoz a készüléken tárolás, másokhoz a készüléken tárolás _és_ az Apple-nek küldés is szükséges.

A wifis helymeghatározásról már a keynote-okon is rengeteg szó esett, arra nem gondolt akkor senki, hogy ehhez be is kell gyűjteni az adatokat. Persze, meg is lehet vásárolni, s Skyhooktól például, így tett korábban az Apple is, vagy a Google Street View autókat is lehet küldözgetni, ilyen az Apple-nek nincs. Vagy le lehet kérdezni arról az iszonyú mennyiségű iOS-készülékről, ami folyamatosan mozog a világban.

Egy éve is leírtam, hogy ezeket az adatokat nem a felhasználó adataival tárolják, lehet okoskodni, meg feltételezni, hogy de, az Apple hazudik, de akkor ez már elrugaszkodott a valóságtól, egy sima összeesküvés-elmélet. A mostani ügy kapcsán az egyetlen releváns kérdés, hogy miért ekkora a fájl, miért tárol az iOS ekkora mennyiségű adatot, miért nem tisztítja a cache célzatú consolidated.db-t. Erre a Daring Fireball szerzője, a tűzhöz közel álló John Gruber adott egy választ: szerinte ez egy sima bug, vagy még inkább egy figyelmetlenség. Megírta valaki a koordinátákat cache-elő kódot, de elfelejtette megírni a bizonyos időközönként tisztítást, plusz nem titkosították az adatot. Szerinte a következő iOS-update-tel javítják a hibát.

És aki nem hinné, hogy az Apple - pontosabban akik ismerik az Apple munkaelosztási rendszerét, tudják, hogy legfeljebb néhány alkalmazottról beszélünk - ekkorát tévedhet, azt hadd emlékeztessem arra, hogy a Leopard annak idején miért volt olyan rohadt nagy. A designable.nib fájlok a fejlesztéshez tároltak infókat, a sok-sok gigabájtnyi felesleges adat végül a dvd-re is kiírásra került.

Hát ezt válaszolom én a hisztire.