Készült mostanában egy felmérés, ami arra kereste a választ, hogy melyik országban használnak a legtöbben Macet, már a teljes lakosságszámhoz viszonyítva. Szóval arányaiban. A módszer viszonylag egyszerű volt, azt vizsgálták, hogy a netre kapcsolódó gépek hány százaléka volt Mac, ami azért 2011-ben egy elég jó mérőszám.

Meglepő módon nem az Egyesült Államok végzett az első helyen, hanem Svájc, ahol az online gépek közt a Mac piaci részesedése eléri a 17,6 százalékot. Második még mindig nem Amerika, hanem Luxemburg, 15,8 százalékkal. Az USA azonban megcsípte a harmadik helyet 15,4 százalékkal, és hát darabszámban nyilvánvalóan ez az ország van messze az élen.

A TOP 10 további szereplői egyébként ezek: Izland, Kanada, Ausztrália, Új-Zéland, Norvégia és Szingapúr.

A felmérést végző Royal Pingdom egyébként sokak szívéhez szólt, amikor azt állította, hogy az iPod, az iPhone és az iPad sikere mellett nehéz észrevenni a Mac erősödését, pedig ez az iparág is egyre erőteljesebb az Apple-nél.

Bár a Mac az elmúlt évtizedekben sosem tudta legyőzni a windowsos gyártókat, ilyen közel sem tudott még kerülni hozzájuk, és hát ne felejtsük el, hogy jelenleg egyetlen cég termékei hozzák a felsorolt országokban a teljes piac ötödét-hatodát. Dollárban számolva meg nyilván ennél sokkal-sokkal többet.

Köszönjük gyuri-luxnak a hírt.