almalé és kungfu Rólunk

Utazó iPhone: Bécsi karácsony

Utazónk stílszerűen egy karácsonyi vásárból jelentkezik, mégpedig Bécsből, a városháza elől (ami azért menő városháza, mert saját tűzoltósága van), Brigitte zsebéből.

Utazónk kerek egy héttel ezelőtt Bécs karácsonyi vásárán vett részt, a Városházával a háttérben örökítette meg magát a fagyos este folyamán egy bögre forró almapuncs társaságában.

Több Utazó iPhone már nem lesz karácsonyig, így a kis ribanc legközelebb bejglivel teletömve jelentkezik.

Egy volt tanárom úgy mondaná, különös koincidencia, de mindkét blogunkon a karácsonyi vásár a téma, és hát megengedek magamnak egy átlinkelést, remélem senki sem haragszik.



Hangszóró az iPodhoz

Körülbelül másfél éve robbant be az iPig az életembe, azóta nem nagyon gondoltam, hogy másmilyen kihangosítóra lenne szükségem, de attól még ki lehet próbálni a konkurenciát. Több üzletben is felbukkant mostanában az Ozaki iMini Cute, ami már csak a cukiság vonalon maradva is az iPig érdekes ellenfelének tűnik, úgyhogy kölcsön kértem egyet, hogy napokig nyomkodhassam.

A szerkezet tényleg aranyos, remek csajos ajándéknak tűnik, amennyiben kicsi és könnyű. Nem emlékeztet semmilyen állatra, talán az iPod a legközelebbi vizuális rokona, már amennyiben ezen is köralakban vannak elrendezve a gombok, amik viszont nem érintésérzékenyek: nyomkodni kell őket, cserébe akár ezekkel is lehet irányítani a iMinibe csatlakoztatott lejátszót. Nincs túl sok gomb erre a feladatra, de nem is kell: lehet előre, meg visszalépni, babrálhatunk a hangerővel és megállíthatjuk a lejátszást. Távirányító sajnos nincs hozzá, ami nekem komoly visszalépésnek tűnik a malachoz képest, lássuk a többit.

Például a hangminőséget: ebben szintén le van maradva az iMini. Pontosabban szólva ez az eszköz úgy szól, ahogy azt elvárhatjuk tőle, az apró hangszórók teszik a dolgukat, és alkalmasak arra, hogy élvezhető minőségben hallgassuk a zenét akár hosszan is, míg az iPig az ide-oda dugott hangszórókkal a méretét meghazudtoló erővel és tisztasággal tud megszólalni.

Az iMini funkcióiban viszont állva hagyja a konkurenst. Például, mert rádiózni is lehet vele, a vétel még antenna nélkül is elég jó, a vastag falú belvárosi lakásomban is tisztán bejöttek a megszokott adók. A készüléken van kijelző is, amin a pontos időt láthatjuk, ráadásul ébresztőt is be lehetett állítani, szóval az iMini tényleg sok az egyben.

De még nincs vége: elemről is működik, míg iPigből, ha jól láttam, most már csak olyat lehet venni, ami hálózatról szívja az áramot, és ami a legjobb, az iMini használható dokkolóként is. Ez azt jelenti, hogy összedugva a számítógéppel a zenelejátszón keresztül tudunk dalokat másolni az iPodokra, iPhone-nal azonban nem működik a varázslat, azokat simán csak tölti az iMini.

A cucc 15 ezer forintba kerül, ötezerrel olcsóbb, mint a disznó, cserébe gyengébb a hangminősége, nincs hozzá távirányító, de működik elemről is, használható rádióként, dokkolóként, óraként és ébresztőként.

Az iMini forgalmazója a Steelbird, a cuccot leginkább iJoe-nál, a Starkingnél, az XMS-ben vagy a Notebookbags-nél lehet megvásárolni.



Félmillióért veszik az eBayen a műanyag Steve Jobsot

Még novemberben dobta piacra a MIC Gadget az élethű Steve Jobs-figurát. Ahogy kell, fekete garbóban, farmerben, futócipőben, levehető szemüveggel és felcsatolható szövegbuborékkal árulták a kis kópét. Az eredeti ára 80 dollár, 16 ezer forint volt. Lehet, hogy az évszázad üzlete volt.

Ugyanis ahogy az Apple-nél értesültek a figuráról, máris megindultak a jogászok: pár napon belül ment a levél, hogy a baba sérti a kaliforniai törvényeket, ami szerint nem lehet felhasználni egy személy nevét, fotóját vagy kinézetét egy terméken az előzetes jóváhagyása nélkül. Csakhogy eddigre már eladták mind a 300 darabot a limitált példányszámú műanyag CEO-ból.

Most viszont már az eBay-en tűnt fel kis sztivi, és mivel az Apple bebiztosította, hogy 300-nál több darab ebből már soha nem lesz a világon, a bábu ára meredeken emelkedhet majd. Legutóbb 2500 dolláros (517 ezer forintos) áron vitték el, Buy It Now, vagyis azonnali leütéssel (bár ez elég gyanús aukció volt, hiszen senki nem licitált előtte az 1000 dolláros kikáltási árra). Kíváncsi vagyok, mennyire sikerül felküzdeni a figura árát, de gyanítom, hogy aki cikizésből ajándékba vásárolta az unokaöccsének a babát, az a számok láttán kezdi eléggé rosszul érezni magát.



Karácsony előtti leárazás az AppStore-ban

Jönnek az ünnepek, ilyenkor érdemes az AppStore-ban is körülnézni, hol kínálnak olcsóbban programokat. Néhány napra ilyenkor rendszeresen van valami akció.

Az EA is készült, 53 játékot adnak egy dolláros áron. Úgyhogy aki vágyott a Battlefieldre (elég nehéz kezelni, én nem játszottam vele sokáig), a FIFA 10-re, valamelyik Need for Speedre vagy a Sims 3-ra, most olcsóbban megveheti ezeket.

Sajnos a Mac App Store-ról lemaradtunk idén, pedig milyen szép lett volna, ha rögtön karácsonyi akciókkal nyit meg. Én rögtön rendelnék egy Mac OS X Tigert az összes Snow Leopard ficsörrel, Csaba egy 6-os iMovie-t nagyfelbontású videók kezelésének képességével, ja és még egy natív Infran View-t is kérnék karácsonyra, ezekből már lehetne építkezni a jövőre nézve. Ehelyett várhatunk január 6-ig, amikor a fentiekből semmit sem tudunk megvásárolni, viszont bármi mást remélhetőleg igen.



Jobbak-e az iPhone túlélési esélyei tokban?

Ismét i-Doki jelentkezik a blogon. Nemrég egy videós tesztet végeztek, amiben arra keresték a választ, hogy az általuk is forglamazott, iPhone védelmét ígérő tok valóban megéri-e az árát. Mi is elkértük a videót, hogy mindenki lássa, mi történik az iPhone-nal az autó kerekei alatt, és mekkora kár érhet minket, ha nem figyelünk (i-Doki nyilván részben reklámcélzattal készítette a videót, de ettől függetlenül tanulságos).

Egy tesztet végeztünk - kíváncsiak voltunk, mennyit bír egy iPhone 3G, ha kocsi alá kerül csupaszon, illetve mennyire növeli a túlélési esélyeket egy tok.

Egy nagyon kedves ügyfelünk - aki már törzsvendég szervizünkben - hetedik érintőüvegének cseréje után szomorú arccal kezdett neki. „Kicsit összetört a telefonom, véletlenül átmentem rajta a kocsimmal. Láttam amikor kiálltam az udvarból, hogy a hóban a keréknyomban ott fekszik a telefonom.”

Meglepő módon maradt épp alkatrész az iPhone-ból, mint például az akku, a csengőhangszóró, kamera, mikrofon, csavarok és meglepő módon az alaplap (bár utóbbi jóslatom szerint pár nap alatt megadta magát). Hihetetlen módon sikeresen lehetett menteni a user adatokat az alaplapról, amelyekről korábban persze nem készült backup.

Tovább olvasom



süti beállítások módosítása