Ismét i-Doki jelentkezik a blogon. Nemrég egy videós tesztet végeztek, amiben arra keresték a választ, hogy az általuk is forglamazott, iPhone védelmét ígérő tok valóban megéri-e az árát. Mi is elkértük a videót, hogy mindenki lássa, mi történik az iPhone-nal az autó kerekei alatt, és mekkora kár érhet minket, ha nem figyelünk (i-Doki nyilván részben reklámcélzattal készítette a videót, de ettől függetlenül tanulságos).

Egy tesztet végeztünk - kíváncsiak voltunk, mennyit bír egy iPhone 3G, ha kocsi alá kerül csupaszon, illetve mennyire növeli a túlélési esélyeket egy tok.

Egy nagyon kedves ügyfelünk - aki már törzsvendég szervizünkben - hetedik érintőüvegének cseréje után szomorú arccal kezdett neki. „Kicsit összetört a telefonom, véletlenül átmentem rajta a kocsimmal. Láttam amikor kiálltam az udvarból, hogy a hóban a keréknyomban ott fekszik a telefonom.”

Meglepő módon maradt épp alkatrész az iPhone-ból, mint például az akku, a csengőhangszóró, kamera, mikrofon, csavarok és meglepő módon az alaplap (bár utóbbi jóslatom szerint pár nap alatt megadta magát). Hihetetlen módon sikeresen lehetett menteni a user adatokat az alaplapról, amelyekről korábban persze nem készült backup.

Ügyfelünkön fellelkesülve, most két iPhone 3G-t fogunk törés tesztnek alávetni.
Az egyiket védelem nélkül fogjuk a majdnem biztos halálba küldeni, a másikat pedig egy általam gázolásbiztosnak vélt tokban fogjuk cserbenhagyni.

Tanulságos volt a teszt, meglepő módon a tok nélküli iPhone sem halt meg teljesen az első átgördülés után. De inkább nézzétek meg a videót:

Visszaérkezve a szervizbe mind a két telefont szétszereltük, és a következőkkel szembesültünk:

1. Tok nélküli iPhone alkatrészei, amelyek nem élték túl a mutatványt:

- LCD kijelző
- felső szalagkábel (hangerő, némító, bekapcsoló gomb)
- kamera
- alsó dock csatlakozó
- csengő hangszóró
- home gomb kapcsoló szalagkábel
- hátlap (ez csak megrepedt pár helyen, még használható)
- és a legdrágább, az alaplap, amely “C” alakot vett fel.

2. Tokban cserbenhagyott iPhone tönkrement alkatrészei:

- csengő hangszóró
- home gomb kapcsoló szalagkábel. (Meg kell jegyezzem, ennél csak az érintkező lábak hajlottak be. Körülbelül 10 percig tartott visszahajtani a lábakat)

Így néztek ki az alaplapok, bal oldalon a tokos verzió:

Számszerűsítve a következő összegért váltak volna újra működőképessé a telefonok:

Csupasz iPhone: 79.750 Ft
Tokos iPhone: 10.625 Ft + a tok 9.990 Ft, bár a tokunk csak esztétikailag lett csúnya, mintha egy kutyus csontnak nézte volna.

A kísérlet tehát azzal az eredménnyel zárult, hogy érdemes egy strapabíró tokot beszerezni, főleg ha gyakran történnek velünk balesetek. Akár azért, mert ügyetlenek vagyunk, vagy nincs szerencsénk, vagy hétfő van, előfurdul. Olcsóbb lesz a javítás.

Szeretném megköszönni Macdoki barátomnak, hogy a cudar időben segített elkészíteni a felvételt és az utómunkát.