almalé és kungfu Rólunk

A MagSafe is lehet szopás

Imádom a MacBook Pro tápcsatlakozóját, hiszen sokkal könnyebb bedugni és kihúzni, mint egy hagyományos laptopét. A mágneses felület beszippantja a fejet, és meg is tartja, amíg oldalirányú erőhatás nem éri: ha például megrántom a kábelt, nem esik le a laptop az asztalról, a helyzetet megoldja a MagSafe.

Most azonban megismertem az alkonyzónát is. Először csak annyi tűnt fel, hogy mintha nem jól csatlakozna a zsinór a géphez. Megigazgattam, de a helyzet nem javult, igaz, nem is romlott. Erről beszélek:

Kihúztam a csatlakozót, hogy megnézzem, mi a gond, és a következőt találtam:

 

Igen, egy apró fémdarabot, vagy mágnest. Ott van bent. Beragadt. Bemágneseződött, és nem esik ki onnan. További problémát jelent, hogy semmi jelét nem mutatja a távozási szándéknak. Próbáltam tollal, kisebb tárgyakkal kiszedni, de képtelenség.

NEM MOZDUL bazmeg.

Először arra gondoltam, hogy egy csipesz valószínűleg segítene, de olyanom nincs. Azt hittem, estig el vagyok átkozva, hogy csak Dóra segíthet. Aztán felkerestem a közelemben található nőket, de egyiknél sem volt meg a szükséges szerszám.

Végül a McGyver-módszerrel lettem úrrá a problémán, és egy széthajtogatott gemkapcsot csipeszként használva távolítottam el a detonátort az atombombából.

 

Azóta helyre állt a világ rendje.



Antennagate, utolsó feljegyzés

Tekintsük át a tegnap esti bejelentés óta történteket. Steve Jobs ugye közölte, hogy a hiba valóban létezik, de ez iparági sajátosság, a legtöbb okostelefon képes elveszteni a jelet érintésre, ha gyenge a térerő, ráadásul az iPhone 4 sem produkál lényegesen több hibát, mint az iPhone 3GS. A vásárlók elégedettek, alig néhányan viszik vissza a mobilt, de mostantól, akit zavar a térerőprobléma, annak harminc nap áll a rendelkezésére, hogy meggondolja magát. Ha nem tud vele együtt élni, visszakapja a pénzét.

A többieknek ingyen tokot ajánlott az Apple, akik meg már korábban megvették a burkolatot, azokat utólag fizeti ki a cég. Ez a megoldás, jelenleg ennyire futotta.

Más kérdés, hogy mi várható később. A sajtótájékoztatón nem kapott nagy figyelmet, pedig fontos, hogy az akció csak szeptember harmincadikáig él. Utána jönnének az újratervezett mobilok? Jobs válaszában nem tért ki konkrétumokra, annyit mondott csak, hogy jelenleg a tok tűnik a legjobb megoldásnak, de folyamatosan vizsgálják a kérdést, és elképzelhető, hogy őszre előrukkolnak valami jobb megoldással. Nagyon úgy tűnik, hogy októberig adtak maguknak haladékot a probléma valódi kezelésére.

A befolyásos ConsumerReports mindenesetre továbbra sem ajánlja a telefont, mert mint mondták, a tok ugyan szép gesztus, de csupán egy kezdeti lépés, ennél többet várnak az Apple-től. A vicc az, hogy az iPhone 4 a legtöbb pontot kapott mobil EVER a ConsumerReportsnál, de az antennagate miatt mégsem ajánlják azt.

Az Apple mindenesetre nem hagyja annyiban a dolgot, és létrehozott egy oldalt az antennaproblémának. Itt elsősorban azt demonstrálják, hogy miként megy el érintésre az iPhone 4 térereje, és ezt leírásokkal, meg videókkal érzékeltetik. Aztán utána jön a lényeg: bemutatják, hogy a Samsung Omnia II, a BlacBerry Bold 9700, a HTC Droid Eris és az iPhone 3GS is produkálja ezt a jelenséget, tehát iparági jellegzetességről van szó, csak az új készülékük valamivel nagyobb figyelmet kapott a konkurenciánál.

Ez egy fontos megállapítás, amit figyelembe kell venni, és nem értek egyet azokkal a kommentekkel, amik szerint a sztori szempontjából érdektelen a konkurencia viselkedése hasonló helyzetben. Pont, hogy csak ez számít: ha sok készülékkel produkálható a jelenség, akkor az iPhone 4-en számon kérni azt olyan, mintha soha le nem merülő akkumulátort követelnénk az Apple-től. A fizika törvényeit ez a cég sem tudja felülírni.

És persze bizonyára sok Bold meg Droid-tulajdonos írná most be kommentbe, hogy az Apple csalt, mert az ő mobiljukon még sosem ment el a térerő, de annyit érdemes figyelembe venni, hogy az iPhone 4-felhasználók jelentős részének szintén nem sikerült még produkálnia a jelenséget. Amikor kipróbáltam, direkt kerestem a hibát, de csak egyszer tudtam kikényszeríteni a mobilból, utána, akárhogy fogtam, nem jött elő többet. És közületek is vagy másfél tucat ember ott volt a Stexben, amikor Ádámmal élőben, nyilvánosan teszteltük a mobilt, mindannyian megerősíthetitek, hogy együtt próbáltuk, mégsem dobta el a térerőt az iPhone 4.

Éppen ezért most lapozzunk: az Appleblogon elég részletesen lekövettük az iPhone 4 antennahibáját, írtunk róla, amikor kiderült, teszteltük, közvetítettük a reakciókat mindkét oldalról, és élőben követtük Steve Jobs péntek esti sajtótájékoztatóját is. Ahogy azt a tesztünkben is írtuk, és ahogy azt most a vezér is megerősítette, a hiba létezik, viszont a saját tapasztalatunk is az volt, hogy normál körülmények közt szinte lehetetlen előcsalogatni, és hétköznapi használat során aligha jelentkezik. Mivel tegnap hivatalosan is választ kaptunk a kérdésekre, ha csak nem történik valami rendkívüli, most foglalkozunk utoljára az antennakérdéssel, mert már mi is kezdjük unni.

És akkor a témától búcsúzóul nézzük meg azt az iPhone 4-dalt, amivel a sajtótájékoztató indul. Aloha!



Most kiderül, mit gondol az Apple az iPhone 4-ről LIVE

Kezdjünk bele, este hét óra, itt a várva várt konferencia. Mi lesz? Ingyen burkolat? Visszahívás? Akciós cellux? 

A rendezvény az iPhone 4 antenna songgal indul, amiben arról énekelnek, hogy bár elő lehet csalogatni a térerő-eldobós jelenséget, hétköznapi használat során annak nincs nyoma. Ezek megőrültek, de egy jó rozéfröccs után viccesnek tartom ezt a felvezetést.

Steve Jobs előkerült!

Elmondja, hogy a videót a Youtube-on találta, és képtelen volt megállni, hogy meg ne ossza velünk.

Beígér egy 15 perces prezentációt.

Őszintén indul: "tudjátok, hogy nem vagyunk tökéletesek, de boldoggá akarjuk tenni a felhasználókat. Ha nem tudjátok, hogy működik az Apple, nem ismeritek az Apple-t. Imádjuk boldoggá tenni a vásárlóinkat".

Jobs folytatja: "rövidesen rátérek arra, hogyan tesszük boldoggá őket, de előtte néhány adat. Az iPhone 4 talán az eddigi legjobb termékünk, hárommilliót adtunk el belőle alig három hét alatt. Ez kapta az összes iPhone és az összes okosmobil közül az eddigi legtöbb pontot a vásárlói elégedettséget vizsgáló kutatásokban".

És akkor térjünk rá az "Antennagate"-re.

Jobs szerint a Gizmodo lehozta a videókat és hirtelen mindenki elkezdett csökkenő pálcikákat látni. Ez 22 nappal ezelőtt volt, de "nem dugtuk a fejünket a homokban, azóta keményen dolgoztunk a megoldáson. Egy tervezőcég vagyunk, meg akartuk ismerni a probléma valódi természetét. Mi okozza? Most megosztjuk, amire rájöttünk."

Jobs szerint valóban nem túl szerencsés, ha leesik a térerő egy mobilon az érintéstől, de ez minden gyártó készülékével megesik: az iPhone-nal, a Nokiákkal, a Motorolákkal, de a videók nézegetése helyett inkább elkezdtek saját teszteket végezni.

"Ott a BlackBerry Bold 9700: nézzétek csak, öt pálcika, megfogod a hagyományos módon, és a pálcikák eltűnnek".

"Ugyanez történik a HTC Droiddal és a Samsung Omnia II-vel is".

"Igen, ez a probléma az egész iparágat érinti - ha gyenge a jel, a telefon fogásra veszít az erejéből."

Jobs a szoftveres frissítésről beszél, ami legalább a helytelen kijelzés problémáját megoldja, de a fizika törvényeit ezzel még nem sikerült felülírni, így továbbra is megeshet, hogy a mobil érintésre elkezdi elveszteni a jelet.

Nem igaz az sem, hogy nem teszteltek. 17 különleges szobát építettek egy százmillió dolláros beruházás keretében, ahol 18 PhD-s mérnök próbálta folyamatosan a mobilokat, és az eredmények biztatók voltak.

Ennek ellenére "tény, hogy érintésre az iPhone 4-en gyengülni kezd a jelerősség, meg a mobilok nem tökéletesek. De az emberek akkor is jobb vételi jelerősségről számolnak be, mint korábban bármelyik készülék esetében".

"Szóval mire jöttünk rá? Hogy az okosmobiloknak van egy gyenge pontjuk. Nemcsak az iPhone-nak, mindegyiknek. Egy érdekes adat: megvizsgáltuk, hogy a vásárlók mekkora része jelentette a problémát az Apple-nek. Az eredmény: 0,55 százalék. Csak fél százalékuk!".

Jobs folytatja: "és vajon mennyien vitték vissza a mobilt? A vásárlók 1,7 százaléka, miközben az iPhone 3GS esetén ez a mutató még hatszázalékos volt, pedig még az is messze elmaradt az iparági átlagtól".

RÖVID KÖZBEVETÉS: blog.hu Firefox alól nem frissíthető, Safari alól meg nem lehet feltölteni a képeket, szóval mostantól gyorsabb frissítés de kevesebb kép várható.

"Az AT&T-nek hála megtudtuk azt is, hogy mekkora a megszakadt hívások száma. Bár azt gondoltuk, hogy az iPhone 4 antennája jobb, mint a 3GS-é, több beszélgetést dob el, mint elődje. Na de mennyit? Száz hívásonként pontosan eggyel többet".

"Persze egy is túl sok, az Apple-nek túl sok, és tudni akartuk, mi ennek az oka. Ez csak az én véleményem, de szerintem a forma miatt. Az iPhone 3GS formája pont olyan volt, mint az elődjének, így sokan ugyanazt a tokot használták hozzá. Az iPhone 4-hez valószínűleg kevesebb tokot használnak, mert a dizájnváltás miatt kevesebb van elfekvőben otthon, és ez lehet az eltérés hátterében". 

"Nem tagadhatjuk le, hogy észlelhető a probléma, de azt is el kell mondanunk, hogy ez keveseket érint: a statisztikák semmi kiugrót nem mutatnak, nagyon kevés készüléket visznek vissza, de valamit tennünk kell, mert azt akarjuk, hogy a felhasználóink boldogok legyenek".

"Mi tehát a megoldás? Adunk mindenkinek egy ingyenes tokot. Aki már korábban megvette a készüléket, az utólag is megkaphatja, aki már korábban kifizette a tokot, annak visszatérítjük az árát. Akinek ez sem elég, az harminc napig visszahozhatja a készüléket".

Hát ennyi.



Az iPhone és a CSI



Az Apple tudta, hogy baj lesz az iPhone-nal

A Wall Street Journal izgalmas írást közölt iparági forrásaira hivatkozva. A cikk szerint az Apple-nél is sejtették, hogy baj lesz az új antennakialakítással, mégsem sikerült elérni a dizájn átalakítását. A vállalat antennamérnökei állítólag már egy évvel ezelőtt jelezték, hogy felléphetnek térerőproblémák, de Steve Jobsnak annyira tetszett a forma, hogy nem egyezett bele annak megváltoztatásába.

Talán a dizájn megtartása mellett is lehetett volna segíteni a problémán (ahogy a Gizmodo szerint most pont ez történt), de az iPhone 4-et olyan titokban fejlesztették, hogy nem tudták széles körben tesztelni azt: a Wall Street Journal szerint alig néhányan próbálták a mobilt, és a szolgáltatók is sokkal később kapták meg, mint az iparágban bevett gyakorlat szerint kellett volna.

És amit kaptak, az sem volt alkalmas a hiba lebuktatására: a formát álcázták, és olyan védőburkolatot kapott, hogy a tesztelőknek esélyük sem volt a már nevezetes ponton megérinteni az antennát, így a titok titok maradt, és a premier után jött a botrány.

Nem most először fordult elő, hogy Jobs látomásai háttérbe szorítják a mérnöki racionalizmust: az Apple III például rendszeresen túlmelegedett, mert a Vezér a halk működés érdekében nem engedett bele ventilátort rakni, és a G4-es Cube-ok is produkáltak hasonló tüneteket. Jobs mindennél többre értékeli a tökéletes formát, ami az esetek többségében nem jelent problémát, néha azonban a mostanihoz hasonló kellemetlenségekhez vezet.

Az már biztos, hogy az iPhone 4-ről szóló visszaemlékezésekben elsősorban az antennahibáról, és nem a remek kijelzőről, a gyorsaságáról vagy a kimondottan használható hátlapi kameráról fognak megemlékezni. 




süti beállítások módosítása