almalé és kungfu Rólunk

Visszatér az AutoCAD a Macre

Több mint 18 év telt el azóta, hogy az Autodesk kiadta az AutoCAD utolsó Mac-kompatibilis verzióját. 18 év! Akkoriban kezdődött az Apple hosszú ideig tartó mélyrepülése, aminek csak Steve Jobs visszatérése vetett véget a kilencvenes évek végén. A folyamatos erősödés ellenére az AutoCAD azóta is bannolta a Mac-platformot, de ennek most vége, hiszen az alább látható kép is azt bizonyítja, hogy jön az OS X-es verzió:

Előbb a Steam, most meg ez, mi lesz a következő alkalmazás Snow Leo alá, a Windows?  



Nem tudott készpénzzel fizetni, ingyen kapta az iPadet

Van ugye ez a két iPad per fős megszorítás az Apple részéről, amit eddig többek között azzal próbáltak betartani, hogy csak bank- vagy hitelkártyával engedték fizetni az embereket a tábláért. Egészen mostanáig, ugyanis egy vásárló megváltoztatta a szabályokat.

Diane iPadre gyűjtött a klasszikus módon, minden hónapban félretett egy összeget, és amikor összegyűlt a készülékre való, bement egy Apple Store-ba, de nem szolgálták ki. Nem volt bankkártyája, nem vehetett iPadet.

A nő nem sokkal később feltűnt az abc tévécsatornán, amint üzeni Jobsnak, hogy miért szivatja meg ennyire. Az Apple erre megváltoztatta a szabályozást (Ron Johnson vezér szerint Diane miatt), ezentúl készpénz is jöhet, a nő pedig ingyen kapott egy iPadet fájdalomdíjként.

Ezentúl tehát Apple accounttal lehet vásárolni iPadet, vagyis maradt a két készülék per fős megszorítás.



Utazó iPhone: Kaap die Goeie Hoop

Másnéven Jóreménység foka. Itt járt Utazónk Csabával, aki megtúráztatta és meg is dolgoztatta egy kicsit a ribancot.

Levittem egy kicsit délre. egészen a Jóreménység-fokig mentünk egy dél-afrikai túra keretében. Nagy segítség volt a telefon az út alatt, használtuk autós navigációra (ndrive egész jó), és végig futott a háttérben a trip journal, ami végig vette a nyomvonalunkat. Szóval nem csak nyaralt, hanem dolgozott is a kicsike.

A Jóreménység foka elnevezés annyira szép, hogy a legtöbb hajós meg kalózos könyvben elsütik, úgyhogy a neve hallatán szinte hallom kiabálni a kapitányt meg csapkodni a hullámokat, pedig még hajón se nagyon töltöttem huzamosabb időt. Maga az elnevezés az optimizmus hivatalosan is fennmaradt példája, hiszen a földnyelvet először Bartolomeu Dias nevezte el Vihar-foknak, ezt később egy másik portugál felfedező nevezte át Jóreménységre. Hogy ne hangozzon annyira ijesztően.

Ilyenformán lehetne más dolgokat is átnevezni, így a szenvedélybeteget elnevezhetnénk örömharcosnak, a Halál Velencébent De jó volt utoljára Velencébenre. Ja, és a gyilkos bálnák is kikérik maguknak, ezentúl mindegyik kardszárnyú delfin és pont.



Beszivárogtak a gyilkos Foxconn gyárba

Korábban írtam arról, hogy tömeges öngyilkossági kísérletek árnyékolják be a Foxconn shenzheni üzemét, azt, ahol többek között Maceket, iPodokat és iPadeket szerelnek össze. Legutóbb harminc öngyilkossági kísérletről adtak hírt, és korábban is ugrottak már ki ablakon a gyár dolgozói. Tegnap egy újabb dolgozó vetette magát a mélybe, ez hivatalosan a kilencedik hasonló haláleset az utóbbi időben.

Több sem kellett a Southern Weekly kínai lapnak, elküldte álruhában Liu Zhi Yi riporterét a gyárba. Jelentkezett a munkára, felvették, beállt a szalag mellé. Az ott töltött 28 nap után nem érezte úgy, hogy szívből ott szeretne dolgozni.

A felvételnél először is alá kellett írnia egy papírt, hogy a Foxconn nem tehető felelőssé azért, hogy a dolgozó mennyi ideig dolgozik. A riporter szerint ez önmagában ellentétes a kínai tartományi szabályozással.

Később a riporter ott találta magát 400 ezer fiatal között (a gyár csak a húszas éveikben járó embereket veszi fel), akik egész nap dolgoznak, csak enni és aludni állnak meg rövid időkre. Pihenés csak állami ünnepnapokon van. Mindennap mindenki ugyanazt csinálja.

A riporter megpróbált szóba elegyedni az emberekkel, így derült ki, hogy a dolgozók irigylik a betegeket, mert ők pihenhetnek egy kicsit. Kedvenc időtöltésük, hogy időnként leejtenek valamit a gyártósor mellett. Ekkor leguggolhatnak, ami az egész napos állás miatt igazi felüdülést jelent.

A riporter szerint azonban mindennél rosszabb, hogy a dolgozók nem tudnak egymással kapcsolatot létesíteni, egyrészt mert egyfolytában dolgoznak, másrészt ha valami problémájuk van, nem szólhatnak róla a másiknak. Nem érdekli őt sem, valószínűleg ő is kivan, nem szeretne erről beszélgetni. A dolgozók sokszor még a nevét sem tudják annak, aki mellettük dolgozik. A dolgozók havonta kapnak fizetést, ilyenkor hosszú sorok állnak az ATM-ek előtt. Átlagosan 900 jüant, 29 ezer forintot utalnak nekik.

A vállalatra most mindenki nagyon figyel, képek és videó került ki az netre a cég mindennapjaiból, utóbbin nem tudni, hogy pontosan mi történik, de nagyon kiabálnak. Akár még jól is elsülhet ez a médiafigyelem, mert az biztos, hogy a buddhista szerzetesek meghívása helyett inkább emberi munkakörülményeket kellene teremteni. Remélhetőleg sikerül.




süti beállítások módosítása