Az i-Doki sorozat újabb része következik, a MacBookok és az iPhone hibáinak felsorolása után ezúttal a különböző iMac-generációk szériahibáit szedjük össze, majd azokat a meghibásodásokat vesszük sorra, amelyek minden szériánál előfordulhatnak. i-Doki ebben a hónapban is megmondja, hogy mire kell figyelni.

G5-ös iMac

Ez a gép mára már nyugdíjas korba lépett (korengedménnyel nyugdíjazták, a Snow Leo bevezetésével). Legjellemzőbb hibái:

1. Alaplap hiba. Az alaplapon található kondenzátorok hibásodnak meg, és a következő jelenségeket tapasztalhatjuk: bekapcsolás után kikapcsol, és ezután csak a 8-10-dik bekapcsolásra indul el, esetleg kijelzés nélkül bekapcsol vagy kifagy. A kondenzátorok hadának kicserélésével újra életre kelthető gépünk.

2. Táp hiba. itt is a kondenzátorok és a táp vezérlése szokott meghibásodni. Ebben az esetben is hasonló hibajelenségekkel találkozunk: a gép nem kapcsol be, vagy csak véletlenszerűen. Az esetek túlnyomó részében a táp javítható csere nélkül.

3. Video chip hiba. ez sajnos szinte minden 17 colos és 20 colos, iSight-os G5-ös modellre igaz. Ez a hiba szétesett képet, vagy bootolás közben kikapcsolást eredményez. A 20 colos esetében a videokártyát lehet cserélni, de a 17-es modelnél sajnos nem.

A fenti hibák javíthatóak alaplap illetve táp cserélése nélkül is.

Inteles fehér iMac

1. LCD panel hiba. Leggyakrabban az iSight-os fehér gépeknél jellemző, amely függőleges csíkokban mutatkozik meg a kijelzőn. Ilyenkor az LCD vezérlő elektronika hibásodik meg, ezt csak a komplett LCD panellel együtt lehet cserélni, javítani nem lehet.

2. Táp hiba (feszültségingadozás miatt). A gép nem kapcsol be. Túlfeszültség, vagy feszültségingadozás miatt gyakran füstöl el a gép tápja, köszönhetően a villamosenergia-szolgáltatónak, mivel nem stabilan érkezik az áram a konnektorunkba. Ezt a meghibásodást könnyedén megelőzhetjük a következőkkel.

Szünetmentes tápegység - ez kicsikét költségesebb, de legalább áramszünet esetén is tudjuk menteni a munkánkat. Túlfeszültség ellen védett elosztó - ez 2-3 ezer forintos tétel, de csak az adott elosztóra csatlakoztatott gépek védettek. Harmadik lehetőség a lakásba beérkező elektromos áram biztosítéktáblájába túlfeszültség elleni védelmet beépíteni. Természetesen ezt a műveletet csak szakemberrel végeztessük. A táp az esetek kisebbik részében javítható, sajnos általában cserélni kell.

3. Mini DVI-csatlakozó leválása az alaplapról. Hibajelenség: A külső monitor nem kap jelet. A gyenge forrasztás miatt az alaplapról könnyen leszakad a csatlakozó lába. Ez újraforrasztással a legtöbb esetben javítható.

Aluminium iMac széria

Szerintem ez a széria a legmegbízhatóbb az iMac-ek evolúciós lépcsőjén. Itt az iMac általános hibáit leszámítva a leggyakoribb a kijelző és az előtte lévő üveglap közötti porosodás, ami persze nem minden gépre jellemző. Ezt a porosodást pillanatok alatt el lehet tüntetni.

A 24 colos iMac esetében sajnos nem egyszerű a por teljes eltüntetése, mivel ennél a kijelzőnél magába az LCD panelbe jut be a por, zavaró sárga foltokat produkálva. Ez sajnos a gyártó tervezési hibája (LG, Phillips), mivel a panel oldalán kicsi kivágásokat hagytak, ahol az LCD rétegei közé jut a por. Ezt igen nehéz tisztítani, szinte tökéletes eredményt nem lehet elérni. Mivel én is egy ilyen, 24 colos iMackel rendelkezem, befejeztem a gyártó által el nem végzett munkát, és a panel kibontása után egy sima ragasztószalaggal leszigeteltem a nyílásokat, megelőzve a porosodást. Ez a gyártás folyamán körülbelül 50 centes költség lett volna.

És Végül ami G5-től kezdve szinte minden iMacet érint, a Superdrive (CD/DVD író/olvasó) meghibásodása. Itt hasonlóan a MacBook, MacBook Pro, iBook, PowerBook gépekhez írási, olvasási hiba, vagy egyáltalán nem olvasás tüntei jelentkeznek.

A leírás ellenére senkit sem szeretnék otthoni szervizelésre buzdítani, és a javításokat minden esetben bízzuk szakemberre. A meghibásodások nem feltétlen jelentkeznek minden gépnél, csak a leggyakoribb  lehetséges hibákat írtam le. Az Apple iMac gépek meghibásodási aránya meg sem közelíti a hasonló eszközöknél femerülő meghibásodásokat, természetesen, ha találunk hasonló eszközöket.