Jön az év vége, elárasztanak minket a különféle Apple-termékek, eladók és vásárlók keresik egymást rajtunk keresztül, úgyhogy komoly döntést hoztunk: mostantól év végéig kéthetente írunk valamilyen kiegészítőről, kütyüről, és megpróbáljuk eldönteni, hogy érdemes-e beszerezni azt, vagy inkább jobb, ha kihagyjátok az egészet. Ebben a projektben a Steelbird lesz a partnerünk, az online bolt mindenféle cuccot ad át nekünk egy hétnyi próbára, ha tehát érdekel valamelyik termékcsoport, írjátok meg a kommentben, és mi megpróbáljuk beszerezni azt.

Elsőként egy állványt kértem a laptopomhoz.

Kíváncsi voltam rá, mert korábban már gondolkoztam azon, hogy veszek egy iMacet a MacBook Pro mellé, mert egy rendes háztartásba kell egy asztali gép is. Végül mindig elvetettem az ötletet, mert úgy gondoltam, nem használnám annyit az iMacet, hogy megérje beruházni rá, egy állvány viszont elvileg majdnem asztali gépet csinál a laptopból, szóval két legyet üthetnék egycsapásra. 

Éppen ezért elsőként a Just Mobile Xtand Prót kértem el, hogy megnézzem, mire jó az ilyesmi.

A cucc egy állítható magasságú állvány, ami egy meglehetősen kényelmes pózban fogja meg laptopot. Nem különösebben olcsón, az állvány ugyanis 23 ezer forintba kerül, amiért már illik produkálni is valamit.

A dizájnteszten mindenesetre átmegy a cucc: a finoman megmunkált alumínium úgy passzol az unibody MacBook Próhoz, mint miniszoknya az utcalányhoz, kimondottan jól mutatnak együtt.

További jó pont, hogy van választási lehetőségünk, ugyanis egy 4,5 és egy 1,5 colos oszlopot is adnak a tartóhoz. Ha a kisebbet használjuk, a laptop első oldala gyakorlatilag hozzáér az asztalhoz, csak egy dőlésszöget kap a gép. A magasabb tartóval meg szépen elemelkedik az asztaltól a MacBook Pro.

A nem stabil magasság ergonómiai szempontból remek ötlet, hiszen ki tudjuk alakítani a legkényelmesebb pózt, viszont talán pont emiatt nem száz százalékig stabil a váz: ahogy ütjük a billentyűzetet, enyhén beremeg a laptop, és ez a finom vibrálás egy idő után zavaró tud lenni. Persze ez a probléma eltűnik, ha külső billentyűzetet és egeret kötünk a gépre, vagy ha nem írómunkát végzünk rajta, és az is igaz, hogy a Just Mobile terméke produkálja a legvisszafogottabb remegést az eddig próbált állványok közül, de attól a jelenség még itt is létezik.

Az mindenesetre jó pont, hogy a tartólap nagy és szépen formázott, a gumikkal fedett fogók finoman, de stabilan tartják a gépet, bár azoknál a régebbi laptopoknál, amik elől adták ki a cd-t, gondot jelenthez, hogy az állvány egyik tartókarma pont takarja az optikai meghajtó nyílását.

Összességében jó kis tartó az Xtand Pro, ha asztali gépet akarunk csinálni a laptopból, akkor nem nagyon találunk elegánsabb választást, igaz, drágábbat sem egykönnyen. Arra azért senki se számítson, hogy egy iMacet ki tud majd váltani vele, de alkalmi jelleggel hasznos lehet egy ilyen.