Tekintsük át a tegnap esti bejelentés óta történteket. Steve Jobs ugye közölte, hogy a hiba valóban létezik, de ez iparági sajátosság, a legtöbb okostelefon képes elveszteni a jelet érintésre, ha gyenge a térerő, ráadásul az iPhone 4 sem produkál lényegesen több hibát, mint az iPhone 3GS. A vásárlók elégedettek, alig néhányan viszik vissza a mobilt, de mostantól, akit zavar a térerőprobléma, annak harminc nap áll a rendelkezésére, hogy meggondolja magát. Ha nem tud vele együtt élni, visszakapja a pénzét.

A többieknek ingyen tokot ajánlott az Apple, akik meg már korábban megvették a burkolatot, azokat utólag fizeti ki a cég. Ez a megoldás, jelenleg ennyire futotta.

Más kérdés, hogy mi várható később. A sajtótájékoztatón nem kapott nagy figyelmet, pedig fontos, hogy az akció csak szeptember harmincadikáig él. Utána jönnének az újratervezett mobilok? Jobs válaszában nem tért ki konkrétumokra, annyit mondott csak, hogy jelenleg a tok tűnik a legjobb megoldásnak, de folyamatosan vizsgálják a kérdést, és elképzelhető, hogy őszre előrukkolnak valami jobb megoldással. Nagyon úgy tűnik, hogy októberig adtak maguknak haladékot a probléma valódi kezelésére.

A befolyásos ConsumerReports mindenesetre továbbra sem ajánlja a telefont, mert mint mondták, a tok ugyan szép gesztus, de csupán egy kezdeti lépés, ennél többet várnak az Apple-től. A vicc az, hogy az iPhone 4 a legtöbb pontot kapott mobil EVER a ConsumerReportsnál, de az antennagate miatt mégsem ajánlják azt.

Az Apple mindenesetre nem hagyja annyiban a dolgot, és létrehozott egy oldalt az antennaproblémának. Itt elsősorban azt demonstrálják, hogy miként megy el érintésre az iPhone 4 térereje, és ezt leírásokkal, meg videókkal érzékeltetik. Aztán utána jön a lényeg: bemutatják, hogy a Samsung Omnia II, a BlacBerry Bold 9700, a HTC Droid Eris és az iPhone 3GS is produkálja ezt a jelenséget, tehát iparági jellegzetességről van szó, csak az új készülékük valamivel nagyobb figyelmet kapott a konkurenciánál.

Ez egy fontos megállapítás, amit figyelembe kell venni, és nem értek egyet azokkal a kommentekkel, amik szerint a sztori szempontjából érdektelen a konkurencia viselkedése hasonló helyzetben. Pont, hogy csak ez számít: ha sok készülékkel produkálható a jelenség, akkor az iPhone 4-en számon kérni azt olyan, mintha soha le nem merülő akkumulátort követelnénk az Apple-től. A fizika törvényeit ez a cég sem tudja felülírni.

És persze bizonyára sok Bold meg Droid-tulajdonos írná most be kommentbe, hogy az Apple csalt, mert az ő mobiljukon még sosem ment el a térerő, de annyit érdemes figyelembe venni, hogy az iPhone 4-felhasználók jelentős részének szintén nem sikerült még produkálnia a jelenséget. Amikor kipróbáltam, direkt kerestem a hibát, de csak egyszer tudtam kikényszeríteni a mobilból, utána, akárhogy fogtam, nem jött elő többet. És közületek is vagy másfél tucat ember ott volt a Stexben, amikor Ádámmal élőben, nyilvánosan teszteltük a mobilt, mindannyian megerősíthetitek, hogy együtt próbáltuk, mégsem dobta el a térerőt az iPhone 4.

Éppen ezért most lapozzunk: az Appleblogon elég részletesen lekövettük az iPhone 4 antennahibáját, írtunk róla, amikor kiderült, teszteltük, közvetítettük a reakciókat mindkét oldalról, és élőben követtük Steve Jobs péntek esti sajtótájékoztatóját is. Ahogy azt a tesztünkben is írtuk, és ahogy azt most a vezér is megerősítette, a hiba létezik, viszont a saját tapasztalatunk is az volt, hogy normál körülmények közt szinte lehetetlen előcsalogatni, és hétköznapi használat során aligha jelentkezik. Mivel tegnap hivatalosan is választ kaptunk a kérdésekre, ha csak nem történik valami rendkívüli, most foglalkozunk utoljára az antennakérdéssel, mert már mi is kezdjük unni.

És akkor a témától búcsúzóul nézzük meg azt az iPhone 4-dalt, amivel a sajtótájékoztató indul. Aloha!