Tegnap jelent meg az új gép, és a kommentekben egyből felmerült, hogy nem éri meg az Apple legolcsóbb laptopja, túl drága, szar, szar, szar. Ezer dollárért sokkal jobban felszerelt gépeket lehet vásárolni, írták néhányan, a MacBook a frissítés ellenére is korszerűtlen és túlárazott maradt.

Valójában nem nagyon tudtam, hogy kinek van igaza, ezért utána néztem a nagyobb konkurenseknél, hogy mennyibe kerül egy hasonlóan felszerelt gép.

Ami fontos volt: a kijelző mérete körülbelül megfeleljen a MacBook 13-asának, a processzor teljesítménye is hasonló legyen, grafikus magból próbáljunk közelíteni a 320-as Geforce-hoz, és az üzemidő is emlékeztessen a tíz órára. A specifikációkat persze lazán kezeltem, hiszen pontosan ilyen gép nyilván nincs a kínálatban, de olyan, ami kicsit gyorsabb, de kevesebb ideig bírja, vagy kicsit lassabb, de olcsóbb is, bizonyára akad.

Szóval a MacBook konfigurációja:

13,3-as LED LCD
2,4 gigahertz Core 2 Duo
2 gigabájt memória
250 gigabájt merevlemez
Geforce 320M grafikus gyorsító
10 órás üzemidő

999 dollár

Először a Dell honalpjára látogattam el, ahol egyébként csodásan testre szabhatók a gépek. Beállítottam a fő paramétereket, és kaptam egy olyan, 14,1 colos kijelzővel szerelt Latitude E5400-as laptopot, ami már majdnem megfelelt az új MacBook specifikációjának - csak kicsit gyengébb annál, de olcsóbb is egyben.

A következőt kapjuk a Delltől:

14,1-es LED LCD
2,26 gigahertz Core 2 Duo
2 gigabájt memória
160 gigabájt merevlemez
Intel GMA 4500MHD
kb. 5 óra üzemidő

889 dollár

A Dell gépe tehát olcsóbb, de lassabb, kisebb a merevlemeze, jóval gyengébb a grafikus gyorsítója, és közelében sincs a MacBookénak az üzemideje. Ár-érték arányban legalábbis elmondható, hogy a hozzá legjobban hasonlító Dell-laptophoz képest egyáltalán nem drága az új MacBook.

A HP sem árul olyan laptopot, ami ebben a méretben, ilyen teljesítmény mellett tízórás üzemidőt ígérne. Van viszont olyan rendszere, amit elkezdhetünk addig konfigurálni, amíg elkezd emlékeztetni a MacBookra. A végeredmény hasonló: az alacsonyabb órajelen futó Core i3-as kábé a 2,4-es Core 2-es teljesítményét hozza, ahogy a Radeon HD 4550 is megfelel a Geforce 320M-nek a tesztek szerint. 

A nagyobb akkumulátorral a HP már képes 10 órán keresztül életben maradni, memóriával és merevlemezzel jobban áll a gép, mint a MacBook, a kijelzője azonban nem olyan jó, viszont az árba belefért még egy alapszintű videóvágó és dvd-író program is. Azt láthatjuk, hogy a HP körülbelül ugyanannyiba kerül, mint a MacBook, ám a gyártó 15 százalékos kedvezményének hála most valamivel olcsóbb annál

14,1 LCD
2,26 gigahertzes Core i3
3 gigabájt memória
320 gigabájt merevlemez
Ati Radeon HD 4550
kb. 10 órás üzemidő

867 dollár

A Lenovo a 13-as kategóriában csak a brutális X301-est adja gyengébb hardverrel, de kétszer ennyiért, 14 colban azonban már több versenyző akad. A ThinkPadet nem lenne ildomos a MacBook ellen indítani, hiszen a márkanév és a ház robusztussága miatt az inkább a MacBook Pro ellenfele lehetne. Egy IdeaPad ellenben lazán odarakható az Apple legkisebb gépe mellé.

A V460 088626U körülbelül megfelel a MacBooknak, a processzora talán kicsit gyengébb, a grafikus gyorsítója nagyon elmarad az Apple gépétől, jóval kevesebb ideig bírja az akkumulátor, de 4 gigabájt memória és kicsivel nagyobb merevlemez van benne.

14 LED LCD
2,13 gigahertzes Core i3
4 gigabájt memória
320 gigabájt merevlemez
Intel HD
kb. 5 órás üzemidő

849 dollár

Három ismertebb, elismertebb gyártó kínálatát átnézve tehát arra jutottunk, hogy a MacBook felára körülbelül száz dollár, amiért cserébe vagy erősebb hardvert, vagy összehasonlíthatatlanul nagyobb üzemidőt, vagy jobb kijelzőt ad a cég, nem beszélve arról a rakás szoftverről, amit minden egyes Mackel megkapunk. A MacBook tényleg nem olcsó, sőt, minden szempontot figyelembe véve is elmondható, hogy egy leheletnyivel magasabbra pozicionálták az árát, mint konkurenseiét, a különbség azonban egyáltalán nem jelentős.