Arról, hogy az Apple 23 milliárd dollárt (mára szerintem már inkább 30 körül járhat) halmozott fel a bankszámláján, mint azonnal felhasználható tartalék, a negyedéves pénzügyi jelentésekből tudunk. Azt azonban csak találgatjuk, mihez akar kezdeni a pénzzel a vállalat. Mert ugye elfogadott például egy pályázatot a Keleti Parton, ami egymilliárd dolláros beruházást jelent egy giga szerverparkba, de ennek megépítésére tíz évet kapott a cég, akkor meg már lehet, hogy nem is szerverek lesznek, hanem mindent a kék szín egy szuperintelligens árnyalatán tárolunk.

A legutóbbi jelentés szerint idén 1,9 milliárdot költ a vállalat termékfejlesztésre, ami jóval több, mint korábban, ez az idei év tablet-őrületének (csak hogy Handrás is örüljön) és részben az érkező új iPhone-nak köszönhető, de ezekről az összegekről sem mondható, hogy felemésztenék a hatalmas vagyont. De akkor mire költik majd?

A BusinessWeek azt állítja, hogy az Apple minden bizonnyal különböző vállalatok felvásárlásába fekteti hamarosan a pénzt, hogy így terjeszkedjen, keressen a profiljába illő új utakat. A lap megemlíti, hogy az Apple tavaly felvette Adrian Pericát (kit?), aki pont ennek a területnek a szakértője, vagyis az Apple bekebelezési stratégája lett. Az új pozíció azóta él, mióta a Google elhalászta előlük az AdMobot.

És egyes vélemények szerint tehát máris elkezdődött az Apple zabálási folyamata, az Apple 1997 óra 11 kisebb céget vásárolt fel, miközben a Google ugyanennyit szerzett meg az utóbbi 18 hónapban. Tavaly az Apple felvásárolta a PA Semit, legutóbb pedig arról hallottunk, hogy az AdMob elvesztése miatt busongó cupertinóiak a Quattro Wirelesst is megvették.

Persze ez utóbbiról írtam, hogy kábé két havi banki kamatból tellt rá, a 275 millió dolláros halacska ennyit jelent az Apple-nek. Viszont ha a BusinessWeeknek igaza van, hamarosan sok ilyet foghatnak ki arrafelé, és még néhány kapitális harcsa is horogra kerülhet.

Szóval ha van valami jó ötletetek, építsetek rá egy céget, és menjetek Cupertinóba strichelni. Occsón adom naaa, öccá'.

Share