A Greenpeace a CES-en jelentette be, hogy az Apple használja fel a legkevesebb káros anyagot a termékek gyártása során, négy aranycsillagot is kapott a cupertinói cég. A desktop, a laptop, a mobiltelefon és a kijelző anyagának vizsgálata is a minimálisra szorított károsanyag-használatot mutatott ki.

Csak alig több mint három év telt el azóta, hogy a Greenpeace elmarasztalta az Apple-t a környezettudatos anyaghasználat hiánya miatt, a cupertinói cég máris beelőzött mindenkit. Még a Dellt is - ők a mostani előadáson elhangzottak szerint a HP után a harmadik helyen állnak -, aki legutóbb betámadta az Apple-t a „legzöldebb notebook család” szlogen miatt. A Dell a jelek szerint most már nem nagyon ugrálhat, a laptopjaik ugyanis nem kaptak csillagot az értékelésben.

Casey Harrell, Greenpeace International Electronics képviselője tovább ment: "A cégeknek támogatniuk kell a PVC és BFR (brómtartalmú égésgátlók) használatának törvényes keretek közötti betiltását az elektronikai termékekben" - mondta. "A Sony Ericsson és az Apple már felhívta erre az EU figyelmét. A többi nagy játékosnak is, úgy mint a HP és a Dell - akik eddig csendben voltak - és az Acer, biztosítaniuk kell, hogy a tiltásról szóló törvény megszülessen."

2006-ban a Greenpeace jelentése erősen leszúrta az Apple-t, 2,7 pontot kapott az elérhető 10-ből. Ez annyira rossz eredmény volt az iparág felső kategóriás gépeit szállító vállalattól, hogy a szervezet belefogott a "Green my Apple" kampányba, ami még 2007-ben is tartott.

Share