almalé és kungfu Rólunk

A motorolásokból lettek iPhone-osok

Egy érdekes tortát dobott nekünk a Nielsen. A 2009 második negyedévében készített vizsgálat arra kereste a választ, hogy az iPhone 3G vásárlói korábban melyik gyártó termékeit használták. A táblázatból kiderül, hogy elsősorban a motorolások váltottak, a samsungosok csak a váltók 11, a nokiások 9 százalékát adták. Persze a grafikon csalóka, hiszen a Motorola korábban elképesztően népszerű volt az Egyesült Államokban, nyilvánvalóan egy szélesebb táborból darabszámban is több vásárló jön össze.

Egyébként statisztikailag tökéletes iPhone-felhasználó vagyok, mert nekem is Motorolám volt az Apple mobilja előtt, méghozzá egy V3-as, de ezt csak nektek mertem elmondani.



Kéne az iPhone 3GS

A Szilícium Völgyben már megnyomkodtam egyszer az új mobilt, most megint a markomba került Handrásnak hála. Olaszországból rendelte, kártyafüggetlenül közel 180 ezer forintba került, ami azért elég komoly összeg, Apple-kereskedőnek, vagy a márka fanatikus hívének kell lenned ahhoz, hogy kifizess érte ennyit. Mert 180 ezer forintból már számítógépet kapsz, vagy 180 kiló sajtos párizsit, esetleg 30 kiló Serranót a város egyik legjobb delikátboltjában, a Picanterben.

Az Apple mobilját viszont még csak meg sem lehet enni, másra jó: kiszolgál.

Nem egyszer leírtam már, hogy szerintem az iPhone a világ legjobb telefonja, amit tartok, azzal együtt is, hogy néha ököllel ütöm a kijelzőjét. Mielőtt kipróbáltam, járt a kezemben egy rakás másik mobil, de egyiket sem akartam: okostelefonok jöttek-mentek, de mindegyik túlbonyolított volt, hiába zsúfolták tele őket egy rakás funkcióval, azokat nem tudtam volna használni. És ez nemcsak rám volt igaz, a T-Mobile felmérése szerint amíg egy átlagos okostelefon internetes képességeit a vásárlók 20-30 százaléka használja, addig ez a szám az iPhone-nál 97 százalékos. Lehet a számokkal vitatkozni, meg azt állítani, hogy a tömegek hülyék, csak éppen nem érdemes: az eredmények magukért beszélnek, az Apple megint megcsinálta, amihez a legjobban ért, a tökéletes kezelőfelületet.

Maradtak persze hibák a mobilban, de ezek jelentősége eltörpült amellett, hogy mennyire használható volt a készülék. Legalábbis eleinte, mert ahogy teltek-múltak a hónapok, egyre bosszantóbbak lettek a hibák. Főleg egy: hogy túlterhelt a processzor. Két éve, az eredeti modell premierjekor ez még nem volt annyira feltűnő, az androidos mobilok és a Palm Pre megjelenésével azonban egyre világosabbá vált, hogy lehet ezt máshogy is. Hogy nem feltétlenül kell szaggatnia a zenelejátszásnak böngészés közben. Hogy nem normális hosszú másodperceket várni a kontaktlista betöltésére, vagy az üzenetek megnyitására.

Hogy az iPhone egyszerűen lassú.

És a 3GS-modell pont ebben erősített sokat, egyszerűen villámgyors lett. Kétszer erősebb processzor és kétszer több memória került bele, az Apple is azt mondja rá, hogy kétszer gyorsabb, pedig ennél sokkal nagyobbnak tűnik a változás. Az ok egyszerű: ha a 3G-s modellben pár alkalmazást már elindítottunk, alig maradt szabad memória vagy processzoridő az új programoknak, jött a döbbenetes belassulás. A 3GS-nél viszont a kétszer gyorsabb Cortex miatt ott van tartalékban a 3G-s modell processzorának teljesítménye még egyszer, ami összehasonlíthatatlanul kényelmesebb munkát jelent.

Egy autós hasonlattal élve: nem mindegy, hogy egy olyan autót hajtasz 130-cal, aminek 140 a végsebessége, vagy egy olyat, aminek 280. Előbbi haldoklik, nem bír már tovább gyorsulni, bizonytalan, utóbbi meg hasít, ha akar, az erőlködés legkisebb jele nélkül. Ugyanez van a 3GS-sel: pillanatok alatt indulnak el a programok, alkalmazások, az új processzor, a kétszer több memória és a jóval erősebb grafikus mag párosa látszólag csak röhög a nekik szánt feladatokon.

Jó partner ebben az új 3G-s csip is, ami tesztjeim szerint kétszer-háromszor nagyobb adatátviteli sebességre képes, mint a korábbi modellé. A Speedtest sokkal nagyobb sávszélességet mutat és az oldalak is feleannyi idő alatt jönnek le.

Van persze még néhány új funkció, de a lényeget leírtam: a 3GS végre olyan tempót diktál, amilyet elvárunk a világ legjobb telefonjától. A közeli képek készítésére alkalmasabb manuális autofókuszos kamera már csak bónusz, ahogy a digitális iránytű, meg a tök felesleges hangvezérlés is. A 3GS közel sem forradalom, de visszahelyezte az iPhone-t oda, ahova való: a szélesebb tömegek igényét legjobban kielégítő telefon pozíciójába.

Hogy egy szóval fogalmazzam meg: dugnám.



Ádám szabadságon

Fenyegetőzött vele, hogy visszaadja, hát most megtörtént: bosszúból azért, mert én júniusban két hetet külföldön voltam (egyet Európában, egyet a Szilícium Völgyben), most Ádám ment nyaralni, és hagyott engem egyedül a bloggal.

Mit jelent ez nektek?

Nem sok jót. Vannak ugyanis témák, amik engem egyáltalán nem érdekelnek, amikkel többnyire Ádám foglalkozott: szabadalmakról például egy sort sem fogtok olvasni. Ezzel szemben lesz egy rakás magazinos anyag, néhány életmód-post, sőt, olyan sztorik is előkerülnek majd, amiknek alig lesz közük az Apple-höz.

De ne aggódjatok, a legfontosabb, legizgalmasabb híreket továbbra is megkapjátok az Appleblogtól, mert Appleblog must go on. 



Beperelik az Apple-t, mert az olasz maffiával szövetkezik

És nemcsak ezért. Gregory McKenna pert indít a cupertinóiak ellen többek között azért is, mert nyomon követik minden lépését, fenyegető üzeneteket küldenek az iPodjára és belerejtették a herpesz szót Mike Jones "Still Tippin" című számába.

McKenna szerint bepoloskázták a házát és a kocsiját, a háttérben szerinte az olasz maffia mozgatja a szálakat. A fenyegető üzeneteket is extrém formában tálalták a férfi elé: 2008-ban állítólag a férfi az iPodján hallgatott zenét, egyszer csak a fölébe üvöltötte a hangszóró, hogy megöllek.

A 124 oldalas dokumentumban további vádlott a St. Louis-i rendőrség, a helyi autószerelő és ismeretlen személyazonosságú FBI-ügynökök.

További érdekesség, hogy a herpesz szót mindkét iPodján és az iBookján is hallja a férfi Mike Jones dalában, pedig elvileg Mike Jones nem énekel ilyesmit abban a számban. Ezt ő maga egyelőre nem tudta megerősíteni, menedzserétől várjuk a visszajelzést.



Utazó iPhone: Kéz és fej

Az időközben szociológussá avanzsált utazónk szakdolgozatát közöljük, aminek a címe: A fej felé emelt kéz jelentése az emberiség történelmében. Mivel magát a munkát sms-ekben (és egy mms-ben) küldte be, nem sikerült túl hosszúra a munka, és eléggé szét is lett tördelve (kb. 160 karakteres darabokra), de fogadjátok szeretettel.

Győzelmek, harcok, koncertek, partik: az emberek a fejük felé emelt kézzel ünnepelnek. Sokszor a kézben tartanak is valamit, általában gépfegyvert vagy sört.

«új sms»

Vajon ez a szabadság kifejezője, vagy egész más? Lehet, hogy az ég felé nyúló kéz a teremtőjét akarja megsimogatni, vagy épp férfiasan kezet rázni vele.

«új sms»

Lehet, hogy a póz a kéz győzelmét ünnepli az elme felett. Ezért szokás inkább fizikai megpróbáltatások után felemelni a kezet, intellektuális harc után kevésbé.

«új sms»

Vagy épp visszatérnek a gyökerekhez. A fákon csimpaszkodó majmokra hasonlítanak, így hívják életre az akkori szabadságot. Vö: ilyenkor állati hangokat adnak ki.

«új sms»

Jól tudok már kérdezni, de válaszaim még nincsenek: felkészültem a diplomára. Aki meg válaszokat akar, forduljon az internetes fórumokhoz. Ciró, köszi a képet.




süti beállítások módosítása