almalé és kungfu Rólunk

Jöhet a filléres Mac mini?

Az elmúlt napokban egyfolytában ment a megalapozatlan rémisztgetés. Gyakorlatilag a fél nyugati sajtón végigsöpört a hír, hogy Atom processzor lesz a Mac miniben, ami remek példája annak, hogy sokan milyen kritikátlanul kezelnek egy-egy izgalmasabbnak tűnő hírt. Én inkább nem írtam semmit, gondoltam megvárom, hova fut ki ez az egész, de már most látszik, hogy a hírhullám káoszba, de legalábbis találgatásokba fulladt.

Na de vegyük is át, miről van szó: a Tom's Hardware kezdte el terjeszteni, hogy az Apple váltásra készül, és hogy Atom 330-as kerül a Mac minikbe. Az Intel alacsony fogyasztású processzoráról van szó, ami eddig csak netbookokban, meg harmatgyenge asztali konfigurációkban tűnt fel. Pontosabban ez még semmiben, csak az egymagos változat, a kétmagos 330-as még meg sem jelent. Ennek a számítási kapacitása elméletileg ugyan a kétszerese az elterjedt Atoménak, de ne legyenek kétségeink: még ez is baromi lassú. Hogy pontosabban fogalmazzak, kábé harmad akkora teljesítményre képes, mint a mini Core 2-ese, ami persze nem rossz egy 30 dolcsis platformtól, de ugyan mi keresnivalója lenne egy 600 dolláros gépben? Vagy egy bármilyen Apple-konfigurációban?

Tovább olvasom


App Store: túl a félmilliárdon

Hát ez is eljött, 500 millió letöltött alkalmazás alig hat hónap alatt, a gazdasági világválság közepén az Apple létrehozott még egy brutálisan sikeres területet. Emlékszem, amikor elindult az App Store, sokan már temették is, mondván, hogy a Google alkalmazásboltja nyitottságával lenyomja majd. Ma ott tartunk, hogy az Android Marketről nincs sok hír, az App Store-ból viszont 15 ezer alkalmazás tölthető le, a kínálat tehát nemhogy szűkös, hanem néha talán túlságosan is bőséges. 15 ezer programból ugyanis nehéz megtalálni az igazán értékeseket, de legalább elmondhatjuk, hogy az Apple kontrollja nem akadályozta meg az alkalmazások elburjánzását, ráadásul még biztonságban is érezhetjük magunkat, hiszen biztos nem kapunk az App Store-on keresztül olyan kódot, ami szétcseszi az iPhone-t, vagy az iPodot.

Olyat persze simán letölthetünk, aminek semmi értelme, sőt, nekem többször sikerült haszontalan alkalmazást letöltenem, mint valami igazán maradandót. A félmilliárdos eredmény örömére a Gizmodo el is készítette a saját, poénnak szánt számítását arra vonatkozóan, hogy miből állt össze a lista, jó érzékkel arra tippelnek, hogy az összes program kábé egy százalékának van értelme:



Milyen lesz a Mac 2034-ben?

Érdekes cikk jelent meg a Computerworldön a Mac 25 éves évfordulója alkalmából. Bizony, nemsokára negyed évszázados lesz az egyik legjobb számítógép-sorozat all time, úgyhogy Seth Wintraub úgy érezte, ideje feltenni a kérdést: vajon 25 év múlva még mindig lesznek Macek?

Tovább olvasom


Utazó iPhone 2.

Mai képünket Erdélyben készítette Haaz Sanyi, az út fölé ívelő havas fák képéről szinte egyértelműen leolvasható, hogy Hargitában járunk. A Románia szívében található kis Magyarországban.

Errefelé sokan nem tudnak románul. A boltok kirakatában kizárólag magyar feliratokkal találkozunk, és a világcégek óriásplakátjai is magyarul hirdetik a termékeket. A Görgényi-, és Gyergyói havasok lélegzetelállító tájain pedig még a medvék is elbújnak, amikor éjszakánként előmerészkednek a nyakörves házikutyák, hogy félelmetes módon körbeszaglásszák a szemetesek körüli területet.

Hősünk ezért is maradt az autóban a fotózáshoz.



Ki vezeti az Apple-t?

Mint olvashattuk, Steve Jobs betegszabadságra ment, a vállalat irányítását ismét Tim Cook, a cég operatív igazgatója vette át. Azért ismét, mert 2004-ben is ő vezette a céget Steve hasnyálmirigy-operációja és lábadozása alatt. Ismerkedjünk meg vele egy kicsit közelebbről.

Az Apple weboldalán egy egész bekezdés sorolja a vállalat második emberének feladatait, de ezt én nem írom le, mert igazából kit érdekel. A lényeg, hogy Tim Cook közvetlenül a fővezérnek jelent, valamint munkabuzi. Állítólag előfordul, hogy vasárnap este konferenciahívást indít, hogy egy hétfő reggeli megbeszélést lefixáljon. De hát ki ne szeretne vasárnap éjjel a másnap reggeli találkozóra felkészülni?

Orvosai 1996-ban szklerózis multiplex-szel diagnosztizálták, ám később kiderült, tévedtek. Az élmény hatására megváltozott az életvitele, kerékpározni kezdett és általában az egészséges életmódot egyre fontosabbnak érezte. Nagyon higgadt embernek ismerik, aki egyszer sem emeli fel a hangját beosztottjai előtt. Ja, és általában farmert visel sportcipővel. Ez az ember Steve Jobs akar lenni.

Tizenkét évet húzott le az IBM-nél, ahonnan a Compaq-hoz szerződött, amíg hat hónappal később meg nem ismerkedett Steve Jobs-szal. Az Apple-nél a gyártáson kezdett, Tim kezdeményezte az addig saját erőből végzett hardvergyártás leállítását, és külső gyártók keresését. Így is lett, és az Apple pénzügyileg mindenképpen jól járt a lépéssel.

Arról, hogy ő lehetne az Apple következő vezérigazgatója, így beszélt korábban:

Látom magam előtt Steve Jobsot, ahogy hetvenévesen, ősz hajjal vezeti az Apple-t, miután én már rég nyugdíjba mentem.




süti beállítások módosítása