Eltelt egy év, ideje számot vetni. Az ilyenkor szokásos best of-lista helyett én most egy ünnepi kérdezz-felelekkel készültem, a forma más, a lényeg azonban ugyanaz: mi történt idén Cupertinóban?

Árulhat-e egy cég Mac OS X-szel felszerelt gépeket?

A válasz egyértelműen nem, legalábbis az Egyesült Államokban a klóngyártó Pystar bukása után nem tanácsos senkinek ehhez hasonló vállalkozásba fognia. Az Apple 2,7 millió dolláros kártérítést kapott, amit a Psystarnak az egyébként kis számú eladott klón ellenére ki kell fizetnie. Egy másik per, amiben az Apple alperesként van megjelölve, és a cupertinói cég esetleges piaci versenyt korlátozó magatartását vizsgálja, továbbra is folyamatban van a két cég között.

Hogy viseli az Apple a válságot?

Köszöni szépen, remekül. Rekord negyedév rekord negyedév után, mintha mi sem történt volna az iparág és a prémium kategóriás termékek piacán. Az egyre növekvő nyereség oka egyre inkább az Apple telefonja, az iPhone, amiből becslések szerint az év utolsó két hónapjában több mint 11 millió darabot adtak el, ezzel pedig az idén (naptári év) eladott készülékek száma meghaladhatja a 27 milliót.

Megállapodhat-e az Apple egyetlen szolgáltatóval az iPhone értékesítésére?

A kérdés jogi aspektusát kihagynám, a lényeg, hogy az Apple egyre több európai országban bővíti a szolgáltatók körét, miután több oldalról is támadás érte amiatt, hogy a kizárólagos szerződésekkel a többiek szájától vonja meg az édességet. Persze főleg azok reklamáltak, akiket nem hívtak meg a buliba. Franciaországban a több szolgáltatós modell a felhasználók számára igencsak kedvező eredményeket hozott, olyan árverseny indult meg, ami minden egészséges piac alapja.

Haldoklik-e Steve Jobs?

Mindannyian haldoklunk, mondta Bódhiszattva, de a vezér egészségével kapcsolatban idén szokatlanul sokat foglalkoztunk. Az évekkel ezelőtti hasnyálmirigyrákot az év első felében egy májátültetés követte, és noha Jobs még mindig úgy fest, mint akire ráférne egy oldalas-marhapörkölt-kocsonyakúra, az egészségügyi eredményei saját bevallása szerint biztatóak. Reméljük, még sokáig azok is lesznek.

Lehetnek-e barátok a piaci versenytársak?

A Google és az Apple viszonyában egy igazi kis szappanoperát csodálhattunk meg. A két kaliforniai barát, a közös vezérkari tagokkal büszkélkedő haver csak addig szerette egymást, amíg nem kellett közös csonton osztozni. Mihelyt a Google az Androiddal, majd a webkit alapú Chrome és a Chrome OS fejlesztésével kezdett átmászni az Apple kerítésén, a versenyhivatal is elkezdett kérdezgetni, mert ha a két cég továbbra is haver, akkor ott trösztgyanú esete áll fenn. Ezért aztán az Apple gyorsan összeveszett a Google-lel egy AppStore-os alkalmazás miatt, azóta szent a harag.

Mihez kezdünk egy Apple tablettel?

Noha izgatottan várjuk az Apple új dobását, a kérdés továbbra is ez: vajon mihez kezdünk egy tíz colos érintőképernyővel, ami nyilván harmadik gépnek alkalmas, és vécén töltött percek, buszon töltött órák eltöltésére tűnik legalkalmasabbnak? Játékkonzolként pozicionálják inkább, vagy csak a nagyinak lesz jó a falra digitális képkeretnek? Január 26-án talán már érkezik a válasz.

Hajlik-e az új alumíniumház?

A válasz egyértelműen igen, kipróbáltuk, a legújabb generációs unibody ugyanúgy érzékeny a jeges útba csapódásra, mint ahogy azt az alumíniumtól egyébként is várnánk. A kéretlen teszt során rátehénkedéses eljárással újra egyenesre hoztuk a formákat. Karácsonyra kombinátfogó-készletet kértünk.

Egy rendszer finomhangolt változata lehet-e rosszabb az eredetinél?

Ráírni egy dobozra, hogy finaly tuned, majd ráégetni a DVD-re a Snow Leopardot majdnem olyan pofátlanság, mint Ördög Nóra arcát tenni a Playboy elejére, majd diszkréten nejlonba csomagolni az újságot, hogy észre ne vehesse senki az újságban a hölgy arcáról készített, erotikát nyomokban sem tartalmazó közeliket. Egyszóval: a csalás egyik, számomra emészthetetlen foka.

Az új operációs rendszert először update, majd clean install módban telepítettem, a végső következtetésem az, hogy nincs kiút. Az ünnep hátralévő napjait arra használom fel, hogy visszarakjam a Leopardot, ami noha feleslegesen zabálta a merevlemezt, legalább nem tikkeltem tőle. Az ördögi tervem, hogy a Leopard clean install után kapásból törlöm az állítólag tök felesleges designable.nib fájlokat, ezzel hozom egy súlycsoportba a hópárduccal.

És ha már újévi fogadalom, jövőre az első dolgom lesz a lakóhelyemhez legközelebbi bérlettel látogatható homokzsák felkutatása, azt tervezem ugyanis, hogy egy ilyet fogok ütni heti rendszerességgel intenzív zsírátépítési és feszültséglevezetési célzattal.

Boldog új évet mindenkinek. Csak így, kisbetűsen.