Ha megnézed a redmondi cég utóbbi egy-két éves teljesítményét, az alapvetően hullámzó eredmények mellett kimondottan pozitív trendeket lehet felfedezni. Volt pár olyan bukta, mint a Zune vagy az Explorer 8, de az irány egyértelműen jó: míg a Vista kiadása után főleg a Végtelen történet kőevő óriására emlékeztetett a Microsoft, ami csak ült a seggén és bután harapta a sziklát, addig mostanra fiatalos, dinamikus vállalat benyomását kelti. Jól sikerült az Xbox 360, a Windows 7, jó a Bing és a cég egész online ténykedése bizalomgerjesztő. Mutat valahova.

Ebbe a sorba illeszkedne bele a Bing App, amivel a Microsoft egyenesen az Apple mobilja felett próbálja átvenni az irányítást. Legalábbis trójai falóként betolja azt, aztán gondolom egy derűs reggelen kiömlik belőle az egész Windows, hogy bekapcsolás után piros-zöld-kék-sárga ablakok fogadjanak minket a mobil kezdőképernyőjén.

Egyelőre azonban csak körülbelül annyit tud a szoftver, mint online társa: lehet vele keresni hírekre, képekre, mozikra, illetve van benne egy térképszoftver is, ami ugyanazt a motort használja, mint a másik microsoftos iPhone-alkalmazás. A Seadragonban megismert Silverlight gyönyörű, szaggatásmentes nagyítást, mozgatást tesz lehetővé a térképen, amitől sokkal kellemesebb társ lehetne a Bing, mint a Google Maps.

Kár, hogy a szoftver jelenlegi verziója az egyik legmegbízhatatlanabb iPhone-program, amivel találkoztam, ráadásul majdnem olyan nehézkes, mint az abszolút csúcstartó iGO My way. Lassan jönnek be az egyes ablakok, sokat kell várni egy gomb megnyomása után, hogy történjen valami, és a végeredmény sem feltétlenül szívet melengető.

Ott van például a hangfelismerés: elvileg elég megmondanunk a Bingnek, hogy milyen hírt keresünk, melyik várost akarjuk megnézni, és ő a hangfile elküldése majd azonosítása után már ki is adja a találatot.

Gyakorlatilag azonban a mikrofon-gomb megnyomása után jó ideig nem történik semmi, aztán egy hanggal jelzi a program, hogy lehet beszélni, a mellé tartozó szöveges panel azonban csak másodpercekkel később jelenik meg. A szöveg elhangzása után a program elvileg elküldi a központban a hangom, valójában azonban ez nem jár sok haszonnal, mert a Bing tízből tíz próbálkozásra kifagyott.

Azért próbáljátok ki ti is, ingyen van, de ebben a minőségben ez így nagyon kevés, és csak tovább erősíti a Microsofttal szembeni előítéleteket. Pedig a Bing App is a jó irány része, most már csak annyit kéne elérni, hogy működjön is a program.