A ZFS fájlrendszer, amire már a Leopard is nyújtott minimális támogatást, és aminek a Maces debütálását a Snow Leopard Server operációs rendszerbe szánták, hirtelen eltűnt a süllyesztőben. A Mac OS Forge (a Mac OS X open source projektjeit támogató csoport) múlt héten kiküldött egy üzenetet, ebben annyi állt, hogy a ZFS fejlesztésének vége, hamarosan megszüntetik a levelezőlistákat és az ezzel kapcsolatos elérhetőségeket is. De vajon mi történt?

A ZFS fájlrendszer fejlesztésében az Apple is érdekelt volt az elmúlt években (a ZFS a Sun fejlesztése). Az Apple 2006-ban kapcsolódott be vette fel a kapcsolatot az OpenSolaris projekttel, innentől kezdve indultak meg a találgatások, hogy a Mac OS X saját, elsődleges fájlrendszere lesz a jövőben a biztonságosabb adattárolást megvalósító, több merevlemezt is hatékonyabban kezelő, szervercélú felhasználásra tervezett cucc.

A Mac OS X-es fejlesztés sorsa valamikor akkor dőlhetett el, amikor az Oracle felvásárolta a a Sunt 2009 áprilisában. Egyes találgatások szerint Ellison csapatának fejlett, nyílt forráskódú BTRFS fájlrendszere nem indokolja, miért tartanák meg a másodikat, vagy miért vonnák össze a kettőt. A Maces ZFS fejlesztés ugrott, az Apple egyedül maradt a mostohagyerekkel, aminek így nem nagy jövőt jósolhattak volna az iparágban.

És ha ez nem lenne elég, a ZFS egyébként is kereszttűz alatt volt már egy ideje, szabadalmi pert indított ellene a NetApp, mivel kísérteties hasonlóságot mutatott az ő WAFL fájlrendszerükkel. Olyan lett a ZFS az Apple-nek, mint a beteg ló - egyszerűbbnek és problémamentesebbnek tűnt csendben kivégezni.