Parádésan izgalmas időszak ez, a premier előtt annyiféle koncepció, pletyka, kamukép lepi el a netet, hogy

  • biztos köztük van a valódi harmadik generációs iPhone is
  •  
  • az Apple-nek nem kell sokat gondolkodnia, hogy milyen legyen majd a jövőre érkező negyedik generációs modell, elég csak feldolgoznia a beérkező ötleteket.

A legújabb, fotóval kiegészített bizonytalan eredetű kép szerint az iPhone-ba öt megapixeles fényképezőgép kerül. Önmagában ez még nem jelent semmit, a képpontok száma köszönőviszonyban sincs a minőséggel, a kép szerint azonban egy óriási lencsét is kap a mobil, ami feltételezi, hogy akár még normális méretű CCD-csip is kerülhet az iPhone-ba. És ha mindez együtt van, simán lehet, hogy a vásárlók többségének pont megfelel majd az a képminőség, amit a mobil nyújtani tud: nem lesznek tűéles fotók, de a zajosodás, a maszatolás sem lesz majd akkora probléma, mint azt korábban megszokhattuk.

Kábé két éve csináltam egy tesztet, amiben a legdrágább fotósmobilokat hasonlítottam össze a legolcsóbb digitális fényképezőgéppel. Kiderült, hogy a 100-150 ezres telefonok már versenyképesek a 20-25 ezer forintos kamerákkal, a képen látható iPhone robusztusságát elnézve viszont már a 35-40 ezres gépek is szóba jöhetnének, persze egy, a készülékről mutatott fotóról pont nem derül ki, hogy annak milyenek a képességei.

Ugyanakkor a pletykák koherensnek tűnnek: pár napja ugye még arról volt szó, hogy az új mobil a manuális és az autófókusz furcsa keverékét kapja, szóval látszik, hogy a fotózásra koncentráltak a fejlesztők. És a korábbi hírhez kapcsolt képen ugyanaz az iPhone volt előnézetből látható, aminek a mostani pletykában megismerhettük a hátlapját is, szóval a hír akár még igaz is lehet.

De az is elképzelhető, hogy ordas nagy kamuval van dolgunk, biztos vagyok abban, hogy a következő pár napban megismerjük a mosógéppel egybeépített iPhone-t, a babaruhába öltöztetett sírós iPhone-t, a táncoló prosti-iPhone-t, valamint a Godzilla iPhone-t, ami francia atomtudósok közelében háromszáz méteresre nő, és megeszi az Empire State Buildinget. Már persze csak ha letöltjük hozzá a megfelelő alkalmazást az App Store-ból.