Nem tudom, olvassa-e valaki egyáltalán ezeket a havi összefoglalókat, én azért megírom minden hónap elején becsülettel.

Ez a hónap a WWDC-re való készülődéssel telt, ami az Apple-részvény lassú felfelé kúszásán is látszik. A bejelentés piaci értékét majd az jelzi, hogy nyolcadika után esni vagy még jobban emelkedni fog a papír ára. Jelenleg 140 dollár körül áll, ami az utóbbi hónapok 90-200 szélsőértékeit tekintve kiegyensúlyozottnak tűnik.

Ami minket érdekel, a nem is annyira a bejelentés piaci értéke. Mi szeretnénk látni egy új iPhone-t, egy végleges iPhone OS 3.0-át (de még inkább egy 3.1-et, hogy túl legyünk a kezdeti idegrángásokon), meg esetleg egy ígéretet, hogy a Snow Leopard betonstabil lesz. Végleges verziót ebből ugyanis hiába is várunk, csak bétát ígértek a nyár elejére.

Amit sokan várnak, én mondjuk nem annyira, az egy Apple netbook. Egyesek már egy idei piacra dobást jósolnak, többen a 2010-et lőtték be, én mondjuk Tim Cook véleményén vagyok: Atommal nem lesz Mac.

Ezt mondjuk pont cáfolja az, hogy az Atommal szerelt Hackintoshok üzemidejét drámaian megnövelte a 10.5.7-es Mac OS Leopard update. Néhány esetben ugyan drámaian (nullára) le is csökkentette, de mindenesetre úgy tűnik, új hardverre készülnek Cupertinóban.

Szerettük volna látni Steve Jobsot a WWDC keynote-on, ezzel azonban még várni kell. Noha Woz szerint a vezér hangja kicsattan az egészségtől, ügyvédje szerint ő maga nem annyira, de június végén mindenképpen visszatér a trónra. Már be is köszönt Cupertinóba, ugyanis látták az autóját parkolni a mozgássérülteknek (Steve tiszteletbeli mozgássérültnek tartja magát) fenntartott helyen. Pár hét múlva Csaba jelentkezik majd a helyszínről, néhány napig ugyanis Kaliforniából blogol.

Közben körvonalazódik a háború határvonala: két óriási ellenfele lesz idén az iPhone-nak, az egyik a venezuelai pénisztelefon (akinek nem ilyen lesz, az az elnök szerint egy senkiházi), a másik a Pre, ami - mint kiderült - az iTunes-szal is képes szinkronizálni, így már az utolsó kétely is elszállt, kinek a piaci részesedését támadja meg a Palm. Muszáj lesz kipróbálni.

Az AppStore-ról is sok szó esett, az online bolt ugyanis az alkalmazások és fejlesztők számának növekedésével egyre nagyobb jelentőséggel bír.

Egyesek szerint nem éri meg az Apple-nek az üzemeltetés, mások szerint óriási biznisz, mint ahogy megoszlik a vélemény az ingyenes alkalmazások jövedelmezőségéről is. Az biztos, hogy itthon nehezebb boldogulni (ezt személyesen egy fejlesztőtől hallottuk), a magyar AppStore toplistára kevés letöltéssel is feljutnak a programozók (hamarosan megírom, mennyivel). Ugyan állítólag készül a magyar iTunes Store, de ilyen érdeklődés mellett kérdéses, hogy jövedelmező lesz-e az Apple-nek.

Az Appleblog posztjainak száma ebben a hónapban elérte az ezret, ráadásul tegnap kiderült, hogy ketten vagyunk. Beindultak a hirdetések is az oldalon, az alacsony árak miatt szinte azonnal jelentkeztek. Elkezdődött a nyár, egy madár itt csivitel az ablak alatt, az élet állítólag szép.