Az elmúlt hónapokban volt egy rakás pletyka a tízcolos Macintoshról, néha írtam is egy elemzést, amiben megindokoltam, hogy szerintem meg miért nem lesz: a gép túl kicsi lenne, hagyományos kiépítésben nem felelne meg az Apple elvárásainak, valami spéci kivitelben meg horrorisztikus ára lenne, és akkor meg már különben sem lehetne netbooknak nevezni.

Magyar idő szerint szerda este zajlott az a telefonos sajtótájékoztató, amiben az Apple vezérkara beszámolt az aktuális pénzügyi eredményekről, az adatok ismertetése mellett azonban szóba került néhány izgalmas kérdés is: a Steve Jobsot helyettesítő Tom Cook például beszélt az apró hordozható gépekről. A szakember elmondta, hogy az Apple célja a nagyszerű gépek készítése, de a jelenlegi körülmények közt nem tudnánk olyan netbookot építeni, amire büszkék lehetnek. Cook szerint egy átlagos netbooknak béna billentyűzete, gyenge hardvere, nagyon kis kijelzője és béna szoftvere van.

"Nem ezt a felhasználói élményt akarjuk nyújtani a vásárlóinknak", mondta Cook, aki az iPhone-t és az iPod Touch-ot ajánlotta azoknak, akiknek feltétlenül apró, hordozható Apple-számítógére van szükségük. A szakember szerint amint képesek lesznek egy kellően innovatív termékkel előállni ebben a kategóriában, megteszik, és úgy néz ki, vannak is remek ötleteik. "Mindenesetre annyit elmondhatok, hogy a Macintosh-termékvonalunk fantasztikusnak ígérkezik", mondta.

Cook beszélt még arról, hogy az iPod piaci részesedése továbbra is 70 százalék feletti az Egyesült Államokban, és hogy a legtöbb országban növekszik a márka súlya. Kiderült, hogy várhatóan egy éven belül megkezdődik az iPhone-ok kínai forgalmazása (ez nem volt egyszerű menet), és ami sokakat érdekel: Steve Jobs visszatérési céldátuma nem változott, továbbra is azzal számolnak, hogy június végén veszi át újra a parancsnokságot a kapitány.