A hír nem különösebben új, de annak idején elkerülte a figyelmemet. Most a Beszéljukmacen keresztül akadtam rá arra a Macrumors-pletykára, hogy komoly átalakulás előtt állhatnak az Apple legerősebb laptopjai: várhatóan ősszel kerülnek a MacBook Prókba azok a Core i7-es processzorok, amik most a héten tesztelt Mac Prókban teljesítenek szolgálatot. Vagyis nem pont azok, mert 130 wattos fogyasztás mellett legfeljebb hatperces üzemidőt lehetne biztosítani, de a csipek mobilverzióira már nagyobb az esély.

Mondjuk ez egy olyan pletyka, amihez még szivárogtatni  sem kell, mert empirikus és logikai úton is levezethető a fejlesztés. Egyrészt ott a tapasztalat, hogy az Apple ősszel frissíti a laptopokat, tavasszal az asztali gépeket, nem kell tehát nagy jóstehetség ahhoz, hogy belássuk: a harmadik-negyedik negyedévben új MacBookok jönnek.

Másrészt a pletyka logikus is: az Intel még idén bevezeti a 32 nanométeres gyártástechnológiát, ami alacsonyabb fogyasztást, jobb energiahatékonyságot tesz lehetővé, megnyílik az út az Arrandale-magos Core i7-eseknek, amikben két valós és a HyperThreadingnek hála négy elméleti mag lesz. Mivel a Core i7-esek már most is 30-40 százalékkal kevesebbet fogyasztanak azonos teljesítmény mellett, mint a Core 2-esek, és a 32 nanométer tovább javít ezen a helyzeten, elképzelhető, hogy úgy nő majd jelentősen a MacBook Prók teljesítménye, hogy közben nagyobb lesz az üzemidő.

Ráadásul arról se felejtkezzünk el, hogy őszre itt a Snow Leopard, ami a Grand Centralnak hála okosabban használja majd fel a több magban rejlő lehetőségeket, így egy látszólag négymagos csip már önmagában komoly előrelépést jelenthet a kétmagoshoz képest.

Mindenesetre a következő MacBook Pro-frissítés izgalmasabbnak ígérkezik, mint a legutóbbi.