Na, amikor először teszteltem az új operációs rendszert, még nem tudtam előhívni ezt a funkciót, mára azonban már beüzemelte Handrás a tetheringet: végre lehet a mobilon keresztül is netezni a laptoppal. Lássuk be, egy szemtelenül hasznos funkcióról van szó, hiszen aki fizeti a havi 2-3-4 ezer forintot az iPhone mobilszélessávjáért, az nem szívesen fizet ki még egyszer ennyit a laptop 3G-jére. Persze tudom én, hogy eddig miért küzdöttek a funkció ellen a szolgáltatók: Amerikában például nincs korlátja a havi adatforgalomnak, nyílván nem akarják a szolgáltatók, hogy a 3G-n töltsék le a nagyfelbontású pornót a szerződött ügyfelek.

Nálunk persze egészen más a helyzet, hiszen itthon korlátosak a csomagok, ráadásul most nem a jogi környezetről, csak a funkcióról beszélünk. Amit egyébként nem volt könnyű előcsalogatni, a 3.0-ás OS ugyanis alapból nem akarta engedélyezni a funkciót, hekkelni kellett. Egy T-Mobile.hu-s ipcc-fájl letöltése után az iTunes-ban a Summary-fülön a "Check for Update"-gomb kiválasztása után az ipcc-fájlhoz kellett irányítani a programot. Egy-két másodperc alatt elkészült az update, jöhetett az újraindítás, ami után már ott is volt a mobilban a Network-menüpontban a Bluetooth-os beállítási lehetőség. Egyelőre csak a tetheringet lehet konfigurálni, de hát úgyis pont ezt akartuk tesztelni.

Először a számítógéppel kell megkerestetnünk a készüléket, Mobile phone-ként kell konfiguráltatnunk a Mac OS X-szel, aztán a telefonon kell engedélyeznünk az adott géppel a tetheringet. Párosíthatjuk egyszerre több Mackel vagy pc-vel is az iPhone-t, egy on/off-gombbal tudjuk felvenni vagy ledobni a hálózatról az egyes gépeket.

Mivel egyelőre csak bluetooth-on keresztül sikerült használni a tetheringet, nyilván az adatátviteli csatorna határozza meg a sávszélességet, ami most fél megabit körül jár. Nem sok, de böngészéshez éppen elég, ráadásul összedugással, kábelekkel, külső modemekkel sem kell bénáznunk. Az is jó hír, hogy az iPhone életképes marad, amikor modemként funkciónál, szóval nyugodtan lehet internetezés közben telefonálgatni, sok okostelefon nem ismeri ezt a funkciót.

Izgalmas kérdés persze, hogy vezetékkel összedugva milyen sávszélességet lehet elérni a tetheringgel, illetve biztos sokan örülnének annak is, ha wifi-n keresztül kommunikálhatna az iPhone és a laptop: akkor szabadság is lenne meg sávszélesség is. Egyelőre azonban a bluetooth-os tetheringnek is lehet örülni.

További kérdés, hogy az itthon forgalmazott mobilokon mennyit látunk majd a funkcióból. Engedélyezi a szolgáltató vagy letiltja? Felhívtam a T-Mobile-t, és megkérdeztem, hogy mi lesz a kifutó készletekkel, mennyi készüléket sikerült eladni a bevállalt mennyiséghez képest (ez dönti el, mekkora akciókkal próbálnak majd megszabadulni tőlük), illetve hogy mit tudnak a tethering hazai bevezetéséről.

Hivatalosan persze nem sikerült megtudni semmit, nagyon szigorú az Apple titoktartási kitétele, viszont arra ígéretet kaptam, hogy ha lesz valamilyen közölhető hír, akkor az Appleblog olvasói az elsők között értesülnek majd róla.

Mindenesetre ha az eladási adatok esetén abból indulok ki, amit a tavaly novemberi zártkörű sajtótájékoztatón hallottam, miszerint az eladások a vártnál jobban alakultak, akkor nem számítok arra, hogy ingyen osztogatják majd a dominós iPhone-okat.