Nem sok minden történt februárban, mondhatnám azt is, hogy semmi. Volt egy hét, amikor azt hittem, hogy tényleg ki kell találnom egy-két hírt, hogy legyen miről írnom. Aztán csak elkezdtek folydogálni a tippek, hírfoszlányok és a szemtanúk beszámolói. És persze volt egy Safari4 béta megjelenés is.

Az Apple új böngészőjének tesztverziója eszméletlen gyorsra sikerült, szép és gördülékeny ficsörök kerültek bele, ami az oldalak közötti böngészést látványosabbá teszi. A JavaScript futtatásában negyvenkétszer gyorsabb az Internet Explorer 7-esnél (ezzel fel is soroltam a leggyorsabb és a leglassabb böngészőt a piacon), de a CSS-animációknál még nagyon sok processzoridőt használ. Viszont már a bétát is testreszabhatjuk.

Mást is teszteltem ebben a hónapban, a hazai Apple-képviselettől megkaptam az iLife és iWork 09-es verzióit, amiből februárban az iPhotóba sikerült belekukkantanom. A fotóink új böngészési lehetőségei a Faces és a Places elnevezéseket kapták, új slideshow-k is kerültek a programba, egész pofás lett, na. Bővebben itt.

Pletykák természetesen mindenhonnan érkeztek, legtöbb az új iPhone-ról. Megtudtuk, hogy az iPhone 3.0 nyáron érkezhet, és teljesen új verziószámmal hivatkoznak rá (nemúgy, mint az iPhone 3G esetében), ami masszív változtatásokat sejtet. Egy nagy változtatásról, az üzleti modell újragondolásáról beszélt Tim Cook, vagyis más konstrukcióban árulják majd a telefont, de természetesen sem erről, sem a hardverről nem árult el részleteket. Lebutított, olcsó telefont nem akarnak piacra dobni, az biztos.

A szakértők a Push Notification nyomtalan eltűnését azzal magyarázzák, hogy a következő telefon talán már teljesen multitask lesz, így nem lesz szükség a programoknak egy ilyen szolgáltatásra. A Flash 10-et is sokan várnák a telefonba, amit a készítők már mobiltelefon-kompatibilisnek ígérnek, vagyis nem kell lebutított Lite-változat, hogy egy okostelefonon is elfusson. Az Adobe szerint Google Androidra, Windows Mobile-ra, Symbianra és a Palm új WebOS-ére is elérhető lesz a szolgáltatás. Az iPhone és a BalckBerry egyelőre rejtély.

Az Apple új operációs rendszeréről, a tesztelés és további fejlesztés alatt álló Snow Leopardról is megtudtunk néhány dolgot. Például azt, hogy fullos QuickTime X kerül bele, valamint hogy a multitouch ficsöröket a külső programozók is felhasználhatják majd az alkalmazások készítésénél. Három új ficsört találtak a tesztelők, valamint bebizonyosodott az, amit a leginkább vártam: kisebbek lettek a programok, a Mail például a screenshotok tanúsága szerint csaknem a tizedére ment össze. Eltűnt az a sok felesleges szemét, ami a Leopardban tévedésből benne maradt.

Az Electronic Frontier Foundation a Mozilla és a Skype Limited támogatását élvezve nemrégiben hozta nyilvánosságra kezdeményezését, amivel azt akarja elérni, hogy az iPhone feltörése ne minősüljön szerződésszegésnek, mivel leginkább a szabadságról szól: a kockázatokat vállalva a felhasználó szeretne a telefonjára külső, akár saját maga által írt programokat feltenni. Az Apple inkább 2500 dollárt kérne mindenkitől, aki megszegi a vállalt korlátozásokat, mivel a törést lehet használni az iPhone-hoz kötődő cégek anyagi megkurtítására is. Igaza van mindkét félnek, kérnénk egy Mátyás királyt a probléma rendezésére.

Az iTunes háza táján egyre kilátástalanabb a helyzetünk: bezárták az amerikai Store-t a külföldiek előtt, így aztán nekiláttam, hogy kiderítsem, ki tehet a magyar iTunes zenebolt hiányáért. Kiderítettem: csakis az Apple, nincs kire kenni a dolgot. Egy másik oknyomozó posztban azt kutattam, hogy mennyire nehéz Magyarországon Apple-boltot nyitni. Hamarosan jelentkezem még további hazai jelentőségű hírekkel, helyzetképekkel, mert ez mindannyiunkat érint.

Kiderült, hogy sok szakértő borzasztó ostoba dolgokat tud mondani, hogy odafigyeljenek rájuk. Most például kitalálta néhány zseni, hogy nem is lesznek idén új Macek, mivel rég frissültek már, és nem is fogynak jól. Értitek. Aztán persze megláttuk, amit meg kellett látnunk, de ez már egy márciusi történet.