Az újév első hónapja - mint eddig mindig, és mint ezután már soha - a Macworld jegyében telt, ez az a négy nap, amire a rajongóknak az eddigi években mindig lehetett alapozni. Gyakorlatilag az Apple valamennyi új termékének bemutatását erre az eseményre időzítette - egészen 2009-ig, a cupertinóiak ugyanis kivonulnak a csarnokból, és saját bevallásuk szerint nem lesz több keynote a rendezvényen.

Steve Jobs helyett Phil Shiller beszélt az idei Macworldön, ahol bemutatta az új iLife-ot, egy 17 colos, strapabíró akksival szerelt MacBook Prót, és a DRM-mentes iTunes-t, ami a korábbi lehetőséggel ellentétben egyenként is képes megszabadítani zeneszámainkat a bilincsektől. Ezekből a bejelentésekből az iLife 09 volt a legizgalmasabb, hiszen bemutattak arcfelismerő iPhotót, ami kitalálja, kik vannak a képeken, és így tageli azokat. Az új Garage Band effektjei a gitárosoknak kedveskednek, és öt dollárért akár Sting is elmutogatja nekünk, hogy ő hogyan játsza a számait. Az új iMovie az ígéretek szerint nem lesz olyan szar, mint a 08-as, ráadásul rázkódáskorrigáló és vadiúj effektek is kerültek a programba. Nemsokára a beígért teszttel is jelentkezem.

A rendezvényen Steve Jobs egyébként meg sem jelent, de ezúttal nem a barátnője miatt maradt távol, hanem mert beteg. Fél éves szabadságot vett ki az Apple-vezér, a stafétát Tim Cooknak adta át, akinek hasonló feladattal már 2004-ben is meg kellett birkózni. Steve Jobs nem árulta el a betegsége pontos mibenlétét, de ígérete szerint a kezelést követően visszatér az elnöki székbe.

A devteamnek hála január első napjaiban megjelent az iPhone3G-t függetlenítő yellowsn0w nevű alkalmazás, amiről kiderült, hogy az Apple biztonságosabb, 2.2-es basebandjével is együtt tud működni. Kipróbáltam, az unlock sikerült, de ezt gondolom közületek is sokan észrevették a saját telefonjukon. Az Apple azóta kiadott egy újabb baseband update-tel megspékelt frissítést a telefonhoz, a yellowsn0w ezzel már nem működik együtt. Az új Pwnage Toolal viszont a hivatalos ipsw fájlból készíthetünk egy olyat, ami a basebandet érintetlenül hagyja, így a telefont továbbra is lehet bármilyen szolgáltató kártyájával használni.

A csapat ezután ráfeküdt a második generációs iPod touch feltörésére is, amivel gyorsan el is készültek, de a végleges verzióra egyelőre várni kell. Közben az iPhone Bluetooth-törése is halad a maga útján, a hackerek hetven százalékosra becsülik a crack készültségét, úgyhogy az ígéretek szerint hamarosan ez a funkció is meglesz.

Ebben a hónapban lett 25 éves a Mac, és egy éves az Appleblog. A Macintosh számítógépek évfordulójára posztsorozatot indítottam, amiből a legjobb Macek mellett megismerhettünk más sikeres és kevésbé sikeres Apple-terméket is.

Az utóbbi hetekben már az Apple új asztali gépeit várjuk fenemód, hiszen ezekre már tavaly is számítottunk, de csak laptopokat kaptunk, vártuk őket januárban is, de csak iLife jutott, a hírek szerint azonban már hamarosan itt lesznek az új iMacek és Mac minik, előbbiek állítólag nem csak szimplán kozmetikázva lesznek. Úgy legyen.