Na, befutott a hír, amire vártunk, és ami elrendezi az iMackel kapcsolatos félelmekeinket: az Intel jövő hónapban bemutat egy nyolcmagos Xeon processzort az International Solid-State Circuits konferencián San Franciscóban.

Nem ez lesz a világ első nyolcmagosa, mert a Sun Ultrasparc T1-et már évek óta gyártják (sőt, a vállalat idén megjelenő Rock nevű csipje 16 magos lesz), de a minket érintő X86-os világban még nem volt ilyesmire példa, az új Xeon tehát valóban erősebb lesz minden korábbi inteles csipnél.

Mivel a Core i7-technológiára épít a csip, egy remekül skálázható, brutális erejű termékről lesz szó, ami 16 feladatot képes párhuzamosan végezni, kettő tehát már harminckettőt: ha Steve Jobs mutatná be az új Mac Prót, nem hazudna, amikor azt mondaná, hogy twice as amazing. Arról nem is beszélve, hogy a hamarosan megjelenő Snow Leopard egyebek közt pont a több magra optimalizálásban jobb elődeinél, amire szükség is lesz egy ilyen szörnyrendszernél.

A legjobb hír talán mégis az nekünk, egyszerű halandóknak, hogy egy alapból nyolc, egyébként tizenhat magos Mac Pro elhárítana minden akadályt egy erősebb iMac elől, abba tehát bele lehetne pakolni az új, négymagos Core 2-est, vagy valami csökkentett fogyasztású Core i7-et. Az mindenesetre biztosnak tűnik, hogy új iMacet kapunk, bízom benne, hogy a jelenleginél jóval erősebbet.

Újra dübörög a processzorpiac, izgalmas változások előtt állunk.