Hétvégén már írtam arról, hogy 25 éves lett a Mac, ennek örömére Mac-hetet tartunk, ami ugye tegnap kezdődött a géptípus első tesztjével, most meg a legemlékezetesebb konfigurációkkal folytatódik. A Macworld összeszedte a tíz legfontosabb gépet, ez alapján készült a két részben megjelenő cikk. Az első fordulóban 1998-ig jutunk.

A Macintosh (1984)

Nem lehet kihagyni természetesen a legelső gépet, az 1984-es Macintosht, ami elfogadható árával, grafikus felhasználói felületével és egerével tényleg megújította a számítástechnikát. A korábban megjelent Lisa nevű Apple-gép is hasonló képességekkel bírt, az viszont tízezer dollárba került, szóval szinte csak arab sejkek meg a Szilícium völgy ifjú titánjai engedhették meg maguknak, abból meg nem volt akkoriban még olyan sok. A gép processzora 8 megahertzes volt, memóriája 128 kilobájtos.

PowerBook 100 (1991)

Októberben jelent meg az új sorozat, ami a maga korában nagyon különlegesnek számított: színes kijelzőjével, elegáns formatervével és a színes almával jól láthatóan elkülönült konkurenseitől. Ennél a típusnál jelent meg a Target Disk Mode, ami lehetőséget biztosított a júzereknek arra, hogy külső merevlemezként használják a gépet, ha csak arra volt szükség. A PowerBook óriási siker lett, összesen egymilliárd dolláros forgalmat generált az Apple-nek élete első évében.

Power Mac G3 (1997)

Ez a gép egy új korszak eljövetelének volt az első darabja, hiszen nem sokkal Steve Jobs visszatérése után jelent meg. A születés korántsem olyan természetes, mint amilyennek elsőre tűnhet, hiszen a vezér egy rakás termék gyártását megszüntette, a Power Mac azért jöhetett világra, mert Jobs bízott benne. Jól tette, hiszen a gép Mac Pro néven máig köztünk él.

 

iMac (1998)

Ezt a gépet kötik talán leginkább össze Jobs visszatérésével, hiszen megtestesítette mindazt, amivé a vezért tenni akarta a céget: divatos volt, sikeres, innovatív és a saját útját járta. A premier sokakat emlékeztetett a Macintosh másfél évtizeddel korábbi bemutatására, és a siker most sem maradt el: a hagyományos beviteli csatornák helyett usb-t használó, a floppit száműző, 4 gigabájtos merevlemezzel szerelt, 15 colos monitor mögé pakolt gép utat mutatott a jövő fejlesztéseinek, de 1300 dolláros árával korának egyik slágerterméke is lett. 

Az iMac kihúzta az Apple-t a szürkeségből, szebbé tette környezetét és megmutatta, merre halad tovább a vállalat.

PowerBook G3 Wallstreet (1998)

Az akkoriban erősnek számító G3-as csip egy 14,1 colos kijelzővel és meglehetősen könnyű súllyal párosult ebben a konfigurációban. Ráadásul annyi bemeneti nyílása volt, mint egy idealizált prostituáltnak. Két helyre lehetett alkatrészt pakolni, akár plusz akkumulátort, vagy optikai meghajtót, Zip-drive-ot, bármit. A gép organikus formavilága is újszerű volt akkoriban, a koncepciót azonban a 2000-es Pismo vitte tökélyre, ami még vékonyabbra sikerült, mégis belefért még egy AirPort, egy FireWire 400-as meg persze a jóval erősebb hardver.

A következő részben egészen 2008-ig jutunk.