Ez mekkora ötlet már, gondoltam a keynote közvetítése közben. Persze nem azoknak, akiknek első dolga az új Macjükön az, hogy a Garage Band gigabájtjait eliminálják, inkább azoknak szól az újítás, akik a plusz hangszerkészletek gigabájtjaiért sem sajnálják a helyet. Én az utóbbiba tartozom. Nekem szól az új szolgáltatás is: egészen biztosan kifizetnék öt dollárt azért, hogy maga az előadó mutassa meg a dalkíséret fogásait ahelyett, hogy ingyenes tabulatúrákat keresnék a weben, amit aztán még javítani is kell.

Ez ugyanis a Garage Band 09 legnagyobb újítása: zongora-, és gitároktató anyagok tölthetőek le, amik két alapvető csoportban sorolhatóak. A Basic Lesson azoknak szól, akik szeretnék az alapvető fogásokat megtanulni a hangszeren, és általános összhangzattani ismereteket elsajátítani (meg leginkább azt, hogy mit jelent ez a szó). Az oktató videók másik csoportja, az Artist Lessons pedig onnan kapta a nevét, hogy neves dalszerzők és előadóművészek tartanak kiselőadást a slágereikből, egyenként elmutogatják az akkordokat, szólamokat, a ritmust, majd eldalolják nekünk a számot. Zseniális.

Óriási előrelépés történt a gitáreffektek terén is. Már eddig is lehidaltam, hogy a Garage Band mennyire szép torzítót tud felmutatni (vagyis csúnyát), de eddig még csak a listából lehetett választani, esetleg finomhangolni az adott effektet, és nem volt nagy választék. Most azonban egy egészen új grafikus felületet kapott a gitár, ahol a tíz pedálból egyszerre ötöt is sorba köthetünk, egyenkénti hangbeállításokkal, és még az erősítőt is kiválaszthatjuk (Fender, Marshall, Vox). És ez nem csak optikai tuning, a hangzás az első videók alapján jónak ígérkezik.

A program indítása után választhatunk, hogy nagyjából milyen jellegű projekttel indítanánk, a sávokat ez alapján előre összedobálja nekünk az alkalmazás. Ha meg épp jamelni támad kedvünk, azt is lehet, állítólag ez a funkció is sokat fejlődött az előző verzió óta. A program már eddig is kiváló volt az amatőr zenészeknek (vagy profiknak otthoni használatra), de ezek alapján most ezt is sikerült felülmúlni.

A Garage Band 09 január végén jön ki, egy teszttel majd jelentkezem. Lefújom a port a Stratocasteremről, és a húrok közé csapok. Addig meg itt hallgathatjátok meg az új hangzásokat, és kaphattok ízelítőt az oktatófilmekből.