almalé és kungfu Rólunk

Az év Apple-hírei

Rendhagyó évértékelés következik, az idei legfontosabb Apple-eseményeket úgy állítom sorba, hogy a cupertinói részvény görbéjén bejelölöm az aktuális eseményekhez tartozó tőzsdei cunamikat, vagy éppen bukórepüléseket. Az Apple növekedése persze egész év alatt töretlen volt, ami unalmas, a részvények viszont sokkal rapszodikusabban viselkedtek, így érdekesebb ezek mellett végigszaladni az év eseményein.

Tovább olvasom


Harcolok a mesterséges intelligenciával

Egy őszinte beismeréssel kell kezdenem, különben nem lesz értelme a postnak: egészen mostanáig kimaradt a Last.fm az életemből. Tudtam ugyan róla, de sosem használtam. Aztán eljött a legutóbbi szenteste, kellett volna valami jófajta karácsonyi zene, akkor most megismerkedünk, gondoltam. Gyorsan letöltöttem a kis programot az OS X-hez, összekötöttem az iTunes-szal, hogy megtudja, miket hallgatok, és hogy egy napon majd olyan tök ismeretlen előadókkal bombázzon, akiket feltétlenül meg kell hallgatnom.

Tovább olvasom


Modern Macet a régiből

Korábban már írtam arról, hogy némi hekkeléssel a frissítés előtti MacBookokból, MacBook Airekből is előhozható a háromujjas meg a négyujjas irányítás, bár elég kevesen voltak olyan bátrak, hogy bevállaljanak egy rendszerszintű változtatást az egyszerűbb navigáció miatt.

Vesper valamivel messzebbről indult, ő a 2004-es PowerBookját állt neki hekkelni, hogy legalább a két ujj mozgatását felismerje a laptop, és valószínűleg ő volt a legboldogabb, amikor rájött, hogy it just works.

Az egészhez csak az iScrollt kellett letölteni, aztán telepítés után meg a kétujjas szkrollozás nemcsak fel, de le is, sőt oldalra, sőt, másodlagos klikk lett, ha két ujj került a tapipadra, szóval legalább 2006-os lett a 2004-es gép.

Akinek régebbi Macje van, kipróbálhatja a programot, persze a felelősség azé, aki buherja a gépét.

Köszönöm Vespernek a tippet.



Gazdaggá tesz az iFing

Én tudtam, éreztem, hát már mikor megmondtam, hogy az Apple kötöznivaló bolond, ha nem engedélyezi a kuffantósprogramok térnyerését! Alig pár hete jelent meg az App Store-ban a Pull my Finger, ami igazi lavinát indított el, tucatjával kerültek elő a galambprogramok. Nem kellett hozzá sok idő, hogy az egyik kiemelkedjen a riválisok közül: az iFart jelenleg a Store legnépszerűbb programja. A dicsőséges menetelés a következőképp zajlott le a MacRumors szerint:

12/14 - 841 units - #76 overall
12/15 - 1510 units - #39 overall
12/16 - 1797 units - #22 overall
12/17 - 2836 units - #15 overall
12/18 - 3086 units - #10 overall
12/19 - 3117 units - #9 overall
12/20 - 5497 units, - #4 overall
12/21 - 9760 units  -#? overall
12/22 - 13274 units, #1 overall

Látható, hogy két nappal karácsony előtt már a legsikeresebb alkalmazás volt 13 ezer letöltéssel a program, ami még hat nappal szenteste után is tartja első helyezését. Mivel az iFart egy dollárba kerül, és a haszon harminc százaléka az Apple-é, könnyen kiszámítható, hogy a karácsony előtt már tízezer dollárt, kétmillió forintot hozott NAPONTA a program készítőjének!

Visszatért az emberiségbe vetett hitem, a világbéke elérhető.



Erősödik az iPhone, de nem

Két érdekes grafikon jelent meg az Appleinsideren. Az egyik azt bizonyítja, hogy az iPhone piaci részesedése az amerikai okostelefonok piacán az elmúlt másfél évben folyamatosan nőtt:

Ha jobban megnézzük a vonalakat, kiderül, hogy az Apple főleg a Palm rovására tudta növelni (sőt, megszerezni) piaci részesedését, mert a Blackberry az iPhone 2007-es megjelenése óta még erősödött is egy kicsit, a többi gyártó meg majdnem annyit ért el, mint tavaly: 27 százalékot a 29 helyett. Az Apple viszont meghatározó gyártóvá lépett elő, valószínűleg semmi sem akadályozhatja meg az iPhone-t abban, hogy megszerezze a Palm 2006 júniusi részesedését.

A Blackberry-t azonban nehéz lesz befogni, ami a második grafikonból derül ki:

Jól látszik, hogy 2008 nyarán, a 3G-s modell premierjekor a vásárlók fele gondolta úgy, hogy iPhone-t vesz a közeljövőben, a hype elmúltával és a hibák, hiányosságok napvilágra kerülésével aztán csökkent a kedv, és ez a trend azóta is tart. Ha nem változik valami, a következő negyedéves iPhone-eladások sírásra adnak majd okot. Mondjuk a Palmnál meg készülhetnek a rituális öngyilkosságra




süti beállítások módosítása