almalé és kungfu Rólunk

A hónap Apple-hírei

Mint azt bizonyára észrevettétek, a heti összefoglalók egy ideje elmaradtak, ennek az az oka, hogy ezentúl havonta készítek egy rövid összegzést az elmúlt időszak legfontosabb híreiből. Egy hónap terméséből sokkal kézenfekvőbb válogatni, így több lesz a konkrétum, kevesebb a találgatás.

Konkrétumnak mindjárt itt volt az iTunes Store bekeményítése, nem is igazán az ezer kölcsönözhető filmre gondolok, hanem hogy a filmek a dvd-s megjelenés napján már letölthetőek iTunesról is. Az iTunes Apple TV-s verzióját is sikerült végre használhatóra kalapálni, mostantól a készülék segítségével már vásárolhatunk filmeket is, ezt eddig a számítógépről kellett intézni az Apple TV 2.0 tulajdonosoknak. Az Apple tévés kütyüje konkurenciát is kapott a Netflix Player személyében, az első pillantások után azonban
arra következtettünk, hogy ez inkább a gyengébb minőségű, alacsony árfekvésű termékpalettát bővíti, nulláról egyre.

Hazai vonatkozású hírek is érkeztek, Apple közeli források három itthoni Apple újdonságról beszéltek: magyar iPhone-ról, a később itthon is elérhető iPhoto Book szolgáltatásról, valamint a készülő magyar nyelvű OS X-ről. Ideje lenne, ha a hazai mobilszolgáltatók is megmozdulnának, hiszen lassan mi leszünk az egyetlen ország az EU-ban, ahol a mobil még mindig nem kapható. Angelday szerint a hazai bejelentéssel csak június 9-ét várják, hogy az Apple hivatalosan is meghirdesse a 3G-s iPhone eljövetelét. Reméljük.

Az Apple idei fejlesztői konferenciáját természetesen találgatások sora előzi meg, az Appleblogon is található egy ilyen post az Apple konzolpiac felé kacsingatásáról. Handrás szerint viszont a találgatások értelmetlenek, az új iPhone lesz a konferencia központi témája. Ugyanitt találunk egy listát arról, mi az, amire ne számítsunk. Az iPhone-nal kapcsolatos pletykákról ezúttal egyáltalán nem írok, maradjunk annyiban, hogy volt belőlük bőven, kicsit talán sok is.

Frissült az iMac széria. Elkészültek a Leopard harmadik update-jével, a felhasználó dönthet arról, hogy mekkora méretű frissítést kíván telepíteni, attól függően, hogy valójában mire van szüksége. Részletek itt. Az iPhone SDK elérhetőségét kibővítették, a program tesztelési időszakában egyre többen regisztrálhatják magukat iPhone fejlesztőként. Közben a macek piaci részesedése is bővült az Egyesült Államok területén, az ezer dollár feletti kínálatban az Apple gépei 66 százalékát birtokolják a tortának. Egy hónapja az Apple részvényei 170 dolláron álltak, jelenleg pedig 190 dollárért lehet a papírhoz jutni, és nagyon valószínű, hogy június 9-ig ez még tovább fog emelkedni.


Az Apple a hazai iskolákban

Hétfőre várható az Apple szokásos Back-To-School promója az Appleinsider értesülései szerint. A program az oktatást hivatott támogatni, a tanárok és a diákok minden évben jelentős kedvezményben részesülhetnek, ha meghatározott termékeket vásárolnak. Tavaly ez a kedvezmény 199 dollár volt, ha az amerikai vásárló egy Apple számítógépet (kivéve Mac mini) és egy iPodot rendelt.

Ron Johnson, az Apple alelnöke néhány hete beszélt az idei akcióról, és megígérte, hogy a 2008-as lesz a program történek legnagyobb dobása. Reméljük, ez alatt azt érti, hogy mondjuk kiterjesztik azt Magyarországra is. Akkor már tényleg beszereznék egy matricát a régi diákigazolványomra.

Az Apple egyébként régóta becélozta magának az oktatási intézményeket, kedvezményekkel és az oktatást támogató eszközökkel, informatikai képzésekkel vannak jelen az iskolákban. Nem kis eredménnyel, hiszen a legutóbbi felmérés szerint az amerikai diákok negyven százaléka mondta azt, hogy a következő számítógépe Apple lesz. Már azon túl, ami egyébként is sokuk ölében ott fekszik az iskolájuk jóvoltából.



Úgy tudom, a program cukormentes verziója Magyarországon is elérhető. Hazai iskola is pályázhat arra, hogy az Apple promóciós intézményévé váljon, és évi néhány látogatásért cserébe komplett gépparkhoz jusson, a kijelölt tanároknak pedig angol nyelven képzést biztosítanának. Igaz, a diákoknak nem jár fejenként egy saját laptop, mint az Apple 1 to 1 Learning akciójában, a pedagógusoknak viszont igen.

Update: kedden hivatalosan is bejelentették, hogy idén 299 dollár a kedvezmény a Macintosh-iPod páros rendelése esetén, vagyis a számítógép mellé egy 8 gigabájtos iPod Touch jár ajándékba. Mac minit és 17 colos iMacet nem lehet az akcióban rendelni, nagyobb iPod Touch-ot viszont igen, a kedvezmény ebben az esetben ugyanúgy 299 dollár.


Állat az Atom

A napokban kerül bele hivatalosan is a laptopokba, hordozható eszközökbe az Intel legújabb processzora, sőt, processzorcsaládja. A vállalat akkor kezdett el beszélni a csipről, amikor épp a Core 2-eseken dolgozott. Persze nem nagyon foglalkozott vele senki, kit érdekel egy gyenge, alacsonyfogyasztású csip a Pentiumok bénázását végleg lezáró processzorcsalád születése közben, bár mondott egy olyat az Intel, amire érdemes volt figyelni: 10 órás üzemidő a laptopoknál.



Már többször leírtam az Appleblogon, hogy szerintem egy hordozható gép elsősorban hordozható legyen. Kicsit bánt is, hogy az Apple kínálatában nincs 13,3-as gépnél kisebb modell, főleg, hogy az utóbbi időben több vállalat is bebizonyította, 10 colba is belefér egy használható billentyűzet. Márpedig ezek a gépek tökéletesen megfelelnek a mobilitás elvárásainak: kicsik, könnyűek ráadásul alacsonyfogyasztású processzoraiknak hála viszonylag sokáig bírják.

És ezt a piacon próbálja átalakítani az Atom. Persze eddig is voltak mobilcsipek, de azok 25-30 wattot fogyasztottak. Akadtak olyan processzorok, amik sokkal kevesebbel beérték, de ezek meg lassúak voltak egy laptophoz, pláne egy Apple-laptophoz.

Az Atom az arany középút: megfelelő teljesítményt nyújt, miközben csak 3-4-5 wattot fogyaszt. This is Madness!

Nem is olyan régen jelent meg az a teszt, ami a jelenleg kapható alacsonyfogyasztású processzorokat hasonlította össze, ebből kiderült, hogy az 1,33-as Atom kábé feleolyan gyors, mint az 1,2-es Core 2 Duo (szóval az ősszel érkező kétmagos verzió 8 wattos fogyasztás mellett már közel a MacBook Air 20 wattos Core 2-esének a sebességét hozza). Ez persze nem jelent mámorító teljesítményt, ahogy az is sokaknak elveheti a kedvét, hogy a csip körülbelül egy 700 megahertzes Celeron sebességét hozza a PCMark05 szerint, ami nem sok.

Ez volt az elmélet. És akkor a gyakorlat: tegnap egy rövid ideig lehetőségem nyílt egy Atommal szerelt laptop bántására, és megmondom őszintén, beszarás volt a cucc. A gépen Windows XP futott, tehát nem volt halálba terhelve, de az összes olyan művelet, amelyik a kisebb gépeket két vállra szokta fektetni, most meglepően akadálymentesen zajlott le. Jellemzően a Celeronnal szerelt gépek még attól is belassulnak, ha csak a rendszer beállításaival bíbelődök, most semmi hasonlóval nem találkoztam. Nem zavarta a gépet, ha több böngésző futott egyszerre, pedig ezekben reklámokkal bőven telepakolt újságok voltak megnyitva.

Egész jól teljesített a laptop a különböző tesztekben is, a Hyper-threadingnek hála a Windows kétprocesszorosnak látta a gépet, ami meg is látszott a teljesítményen, a gép ugyanis rendre jobb eredményeket mutatott fel a multicore-benchmarkokban. És a legdurvább: a laptop a nyúzás közben nem melegedett. Alig langyosodott. Nem is hangoskodott. Közel némán, hűvösen végezte a dolgát, és az akkuteljesítményt sem befolyásolta jelentősen a processzort nyúzó tesztek futtatása. Naná, az Atommal eljött az a kor, amikor nem a csip jelenti az elsőszámú fogyasztót, de legalábbis nem csökkenti drasztikusan az üzemidőt, ha dolgozik.

Persze ez csak egy rövid teszt volt, de az kiderült, hogy az Atom remekül használható azokban a gépekben, amiknél nem a teljesítmény, hanem a mobilitás az elsődleges, amikkel főleg csak böngészni, szöveget szerkeszteni, normális méretű képeket vagdosni akarnak a júzerek. Őszintén szólva örülnék, ha az Apple június 9-én bemutatna valami apró Macet, amiben ez a processzor dolgozik.


Frissült a Leopard



Na végre, semmi pletya, semmi iPhone. Szoftver van! Ugyanis itt a 10.5.3-as verzió, általában ilyenkor, legkésőbb a .4-esnél jut el odáig egy Mac OS X, hogy egyértelműen jobb választás lesz, mint évekig csiszolgatott elődje. A Leoparddal eleinte voltak gondok, a 2-es update óta a legtöbben azonban elégedettek az operációs rendszerrel, akik meg mégsem, azoknak érdemes lesz letölteniük az új csomagot. A 3-as rendet tesz az AirPort, a Time Machine és Time Capsule háza táján, valamint kibővíti a Spaces funkcióit. Aki már letöltötte, nyugodtan mondja el tapasztalatait.


A litvánok is kapnak iPhone-t

Meg az észtek és a lettek is. Meg a svédek, norvégok, dánok, finnek, hála a TeliaSinera AB-nek, amelyik a napokban írta alá a szerződést az Apple-lel. Pontos dátum még nincs, annyit lehet tudni, hogy valamikor 2008-ban jön a készülék, többet nem. Örülhetnek a hollandok is, a Royal KPN NV ugyanis bejelentette, hogy szintén megkezdi az Apple-mobil forgalmazását.

Mindenki örül. Durrannak a pezsgők. Az égen tűzijáték, egy csodahód  triplaszaltót ír le a levegőbe: alma alakú kondenzcsíkot hagy maga után.

Csak egy nemzet csattogtatja csalódottan ostorát. Megmutatom, mi a probléma. Ez:



Igen. Szlovénián kívül mi vagyunk az egyetlenek, akik a 2004-ben az EU-hoz csatlakozó államok közül nem kapunk iPhone-t. A régi EU-s országok közt is alig akad olyan, amelyikben nem forgalmazzák a mobilt (a térképen még Hollandia is ilyen, de a legújabb hírek óta inkább csak Luxemburgról beszélhetünk).

És aki esetlen röhögne ezen a helyzeten, merthogy az iPhone úgyis csak impotens amatőröknek való csodatükör, az próbáljon egy kicsit összefüggésekben gondolkozni, és elvonatkoztatni attól, hogy egy Apple-termékről van szó.

Az a nagy büdös helyzet, hogy a dolgok jelenlegi állása szerint:

1: egy jelentős amerikai cég a magyar igényeket szarja le Európa-szerte a leginkább, ami sokat elmond a hazai piac vásárlóerejéről és érdekérvényesítő-képességéről.

2: a mobilszolgáltatók magyar képviseleteit érdekli a legkevésbé az iPhone, hiszen már a T-Mobile és a Vodafone is szerződést kötött az Apple-lel, mégsem hozta be egyik sem a mobilt.

Valószínűleg mindkettő igaz. Felvethetnénk persze a hazai Apple felelősségét is. Esetleg az Artisjusét. Nem tudom, megpróbálom kideríteni. Az biztos, hogy ez, így, ebben a formában szégyen.

 



süti beállítások módosítása