almalé és kungfu Rólunk

3D hatású Apple-mozi térbeli vásznon

Ismét egy érdekes szabadalomról számolhatunk be az Apple háza tájáról: a levédett dokumentum egy olyan térbeli vetítési módszert ír le, amelynél nincs szükség semmiféle speciális szemüvegre, és több néző esetén is használható.

Így született meg az „autostereoscopic” projektor ötlete, ami hasonlóan működik az ugyanilyen elvű monitorokhoz: a képpontok kibocsátási szögeinek állításával más képet kap a bal szem, más képet a jobb. Csakhogy a monitor ilyen módon csak egy felhasználó számára nyújthat élményt. Az, hogy ez az eljárás egy vetítővásznon is használható legyen, régen várt és jelentős újdonság.


Tovább olvasom


A Leopard kézikönyv - Finder és Quick Look

A legutóbbi post után folytatódik a Leopard Survival Guide cikksorozat fordítása. Lássunk néhány újabb trükköt, és kevésbé ismert lehetőséget a Leopard felhasználók gyűjteményébe, hogy az oprendszerünk még inkább testreszabott legyen.

Finder

A csíkok eltávolítása

Előfordulhat, hogy a Finder új esztétikai elemei közül nem mindenkinek tetszik minden, mondjuk a List View ablak csíkos háttere sokaknak furcsának tűnhet. Ne essünk pánikba, nyissuk meg a Terminalt és pötyögjük be, hogy defaults write com.apple.finder FXListViewStripes -bool FALSE, majd indítsuk újra a Findert (Option-Control katt a Finder ikonon és Relaunch, vagy használjuk a Force Quitot). Visszaállítani ugyanígy, csak a változót FALSE helyett TRUE-ra állítjuk.

Path Bar felülre

Ha a View - Show Path Bar menüpontot bekapcsoljuk, a Finder ablakának alsó részén megjelenik a kijelölt elem elérési útja. Azontúl hogy látjuk, merre járunk, az elérési út bármely elemére ráhúzhatunk más elemeket, felgyorsítva így a rendezést egy ablakon belül. De ha a Windows Intézőhöz szokott júzerek talán már nem akarnak változtatni beidegződésükön (elég volt egyszer váltani a dosos commanderekről), és szeretnék a Path Bart az ablak felső részén látni. Ehhez be kell írni a Terminalba, hogy defaults write com.apple.finder _FXShowPosixPathInTitle -bool YES, indítsuk újra a Findert, ezentúl az elérési út a címsorban fog megjelenni.

Tovább olvasom


Jön a Mac mini Turbo?

Amióta megjelent, azt pletykálják, hogy megszűnik, pedig formásabb kis dögöt alig hordott még a hátán a Galaxis. Persze a gép tényleg csak azoknak éri meg, akiknek már van jó monitoruk, esetleg nincs egyben pénzük egy iMacre, és részenként akarják összelegózni a gépet, mert jó kijelzőkkel, perifériákkal már majdnem annyiba kerül a mini, mint a kijelzős nagytesó. Ezzel, meg a visszafogott kereslettel együtt is úgy néz ki, hogy velünk marad még egy ideig a gép.



Az AppleInsider szerint rövidesen itt a frissített mini, amibe belekerül az Intel új procija, a Penryn, ami logikus: a csip olcsóbb gyártást, nagyobb teljesítményt és alacsonyabb fogyasztást jelent. A lap úgy tudja, hogy az 1,83-és és 2 gigahertzes modellt a 2,1-es és a 2,3-as váltja, szóval majdnem olyan lesz belülről, mint a MacBook, és ez az X3100-as grafikus gyorsítóra is vonatkozik. És ha már, akkor nyilván az alapgép optikai meghajtójára, a cd-olvasóra is, ha tippelnem kéne, azt mondanám, az olcsóbbik miniben is marad a Combo drive. A frissítés egyben azt is jelenti, hogy a gépecske még legalább egy évig velünk marad, aminek kimondottan örülnék.

Ugyanitt jelent meg, hogy a még mindig 65 nanós csippel dolgozó iMacet is frissítik, a gép 2,8 gigahertzes Penrynnel vág vissza. Szóval az órajel nem változik a csúcsgépben, viszont akkor a fogyasztás alacsonyabb lesz. Én azért megnéznék már végre valami alapvetően új dizájnt, de biztos vagyok benne, hogy egy ideig még marad a ráncfelvarrott modell.


A Microsoft Macet akar

Vagy a magyar fordító. Vagy valaki, de ez akkor is megavicces. A beszéljukmacen találtam egyébként ezt a linket, ami a Windows Mobile magyar weboldalára vezet. Első ránézésre csak egy átlagos oldal, aztán ha megnézzük az MSN-dobozt, abban is az első ismerőst, döbbenetes felfedezést tehetünk:



Nem tudom, hogy a felelőst épp kirúgják, vagy felterjesztik jutalomra, de az biztos, hogy az ellentmondásos helyzet egy rakás pluszkattintást hoz a Windows Mobile-nak.


A Mozilla beszólt az Apple-nek

A héten kijött a Safari 3.1-es verziója, elvileg ez az első Apple-böngésző, ami normálisan fut pc-n is. Cupertinóban ennek annyira megörültek, hogy vitatható eszközökhöz nyúltak: maga az Apple Software Update figyelmezteti a júzert a letöltésre, függetlenül attól, hogy a gépen ott volt-e már a Safari, vagy sem.

Az Apple Software Update viszont rajta van egy rakás pc-n, mert a QuickTime-mal és az iTunes-szal automatikusan felmászik, majd a későbbiekben folyton letölti a frissítéseket, hogy a két program biztonságos, meg gyors maradjon. Az a baj, hogy most egy előzmény nélküli szoftvert akar rátukmálni a júzerre az Update, aki valószínűleg csak megszokásból kattint (kinek lenne ellenére egy frissítés?), aztán már ott is van a gépén a Safari.

A konkurens Firefoxot készítő Mozilla vezetője kifakadt: "ez a módszer aláássa a nagy cégek jó kapcsolatát a vásárlókkal", fogalmaz John Lilly. "A szoftvergyártók arra törekszenek, hogy a júzerek bízzanak a frissítésekben, az Apple ezt használja ki, és rakja fel észrevétlenül a böngészőjét. Ez egy rossz gyakorlat, aminek megálljt kell parancsolni", mondta a vezető, és őszintén szólva nehéz lenne vitatkozni vele.



süti beállítások módosítása