Ismét egy érdekes szabadalomról számolhatunk be az Apple háza tájáról: a levédett dokumentum egy olyan térbeli vetítési módszert ír le, amelynél nincs szükség semmiféle speciális szemüvegre, és több néző esetén is használható.

Így született meg az „autostereoscopic” projektor ötlete, ami hasonlóan működik az ugyanilyen elvű monitorokhoz: a képpontok kibocsátási szögeinek állításával más képet kap a bal szem, más képet a jobb. Csakhogy a monitor ilyen módon csak egy felhasználó számára nyújthat élményt. Az, hogy ez az eljárás egy vetítővásznon is használható legyen, régen várt és jelentős újdonság.



A szabadalom szerint a 3D stereoszkópikus renderelő motor lehet firmware, vagy hardver a grafikus kártya részeként, esetleg szoftver a videókártya processzorán futtatva. A képet interconnect (akár a DVI szabványnak megfelelő) kábeleken keresztül küldené ki a kódoló számítógép. A különböző eszközök sorba kapcsolását a fenti képen láthatjuk.

A térbeli hatást úgy érik el, hogy a vásznon domború pixeleket helyeznek el. A vetítő egység tudja ezek pontos pozícióját, és a fénysugarakat úgy pozícionálja, hogy az egyenetlen vászonról lepattanva a sugarak egy része a néző bal, másik része a nézők jobb szemén landoljon. Az így kapott különböző képeket az agyunk úgy rakja össze, hogy a kép térhatásúnak tűnik - igazinak, nemcsak lapos síkokat látunk térben, állítja a szabadalom.





Ahhoz, hogy a koncentrált fény pontosan elérkezzen a rendeltetési helyére, ismerni kell a nézők pontos helyzetét, testtartását (vállak helyzete), fejtartását. A néző helyét meghatározni nem gond, hiszen elég, ha rögzített székeket helyeznek el a teremben (ha meg nagyon izeg-mozog a delejezett alany, le lehet kötözni a székhez, és máris csak a fejmozgást kell figyelnünk, vagy rászerelnek mindenkire egy nyak- és fejmerevítőt, de akik kényelmetlennek találták a polarizált szemüveget, nagy valószínűséggel ettől az ötlettől sem lennének oda). A pontos helyzet meghatározásáról megfelelő szkennerek gondoskodnának, amik kellően felkészültek egy ilyen feladatra. Szerintem itt válik a dolog kissé irrealisztikussá, és extrém módon költségessé. Aztán persze éljenek a merész mérnökök, kívánom nekik, hogy célba érjenek.