Felsorolás következik, néhány olyan alkalmazást mutatok be, amiket szerintem érdemes letölteni az Apple online boltjából. Ha nektek eszetekbe jut még olyan, amit ti használtok, és ajánlanátok másnak is, írjátok meg, és készítek belőle egy második listát. A második listához is írhattok majd, abból lesz a harmadik, és így tovább. Most legtöbbet az ingyenes alkalmazásokról írok, hiszen ezért szeretjük nagyon az AppStore-t: nem feltétlenül kell pénz ahhoz, hogy meglepő dolgokat találjunk.

Ingyenes alkalmazások

Remote
Hát persze, hogy a Remote-tal kezdem, erről korábban írtam már egy külön posztban, most nem részletezem, a lényeg, hogy az alkalmazás  wifihálózaton keresztül irányítani tudja a Mac-es iTunes-t.

IM+ Lite
A kliensprogrammal egyszerűvé vált a chatelés a telefonon, hiszen míg a számítógépen külön kell indítanom az iChat-et, a Messengert, vagy bármi mást, ezzel az alkalmazással az összes accountot egyszerre érhetjük el, a kapcsolataink ömlesztve sorakoznak fel. Kompatibilis még ICQ, Google Talk, MySpaceIM, Jabber, Yahoo csevegővel is. A fizetős verzióban a push notification is működik (majd egyszer), vagyis kiléphetünk a programból, az új üzeneteinket jelezni fogja a telefon.

Fring
Nagyjából ugyanaz, mint az előző, csak VoIP hívásokat is kezdeményezhetünk wifihálózatokon. Külön poszt itt.

Files Lite
Miután az Air Sharing fizetős lett, ez az alkalmazás ugrott be a helyére, hogy a wifihálózat segítségével feldobálhassuk a fájljainkat a telefonra. Így a telefon memóriáját pendrive-ként használhatjuk, de a program lehetőséget ad arra is, hogy megnyissuk őket (MS Office és iWork dokumentumok, hang-, kép-, és videofájlok). Sajnos az ingyenes verzió korlátozása 200 megabájt, viszont nem kell külön program a Macre, az iPhone megadott könyvtára elérhető az előre megadott IP-címen.

Discover
Hasonló az előzőhöz, előnye, hogy nincs korlátozás, viszont külön alkalmazás kell a Macre is. Pluszpont, hogy két iPhone között is alkalmas a fájlcserére, persze csak ha ugyanazon a hálózaton vannak.

Trace
Két játékot említek meg, a kedvencemről korábban már írtam, a Trace azonban nagyon kreatív játék, ha játszottatok már a Magic Pennel, tudjátok miről beszélek. Itt is platformokat rajzolgatunk az ujjunkkal, hogy eljussunk a pálya egyik pontjától a másikig. Nagyon jó, de a Magic Pen átiratáért még fizetnék is.

Bubble Wrap
Hát ez a világ talán legaddiktívabb játéka a GTA4 óta. Persze most nem egy bűnszövetkezetben kell lavírozni az óriási háromdimenziós New Yorkban, a feladat sokkal egyszerűbb: ki kell pukkasztani a bogyókat, időre. Volt már olyan, hogy egy baráti társaságban a bográcsban fortyogó pörköltre várva előkerült a játék, és beszippantott mindenkit: mire elkészült a vacsora, már vérremenő küzdelem folyt köztünk. Cél a kétszáz+ buborék, határ a csillagos ég.


Cooliris
Ennek az alkalmazásnak az újszerűsége fogott meg, holott nem feltétlenül használható. Az a lényege, hogy alternatív böngészést tesz lehetővé a világhírek között: először csak képek sokaságát látod, minden kép egy-egy hírhez kapcsolódik. Ha például látod egy rakéta képét, rábökve a kép előreugrik, és néhány mondat pontosítja, hogy miről van szó: ember járt a Holdon (persze a hírek nem ennyire anakronisztikusak). Még egy ráütésre a teljes hír is megjelenik nilármsztrongostul. Ha célzott témák érdekelnek, vagy már hánynod kell az olvasástól, akár hasznos is lehet.

MotionX Gps Lite
Nemrég jártam egy hangulatos erdőben az Őrségben. Elkezdtem egyedül nekivágni, csak mentem előre, de aztán hamar ráébredtem, hogy az ilyesmikből születnek a "városi hülyegyerek kalandja az éjszakai vadonban"-jellegű horrorregények, szóval gyorsan visszafordultam. Ha akkor velem lett volna az alkalmazás, mehettem volna, mint a mérgezett egér: ha bekapcsolod, megmutatja a koordinátáidat, és elhelyez egy térképen is (nyugi, a térképen csak a koordináták látszanak, nem kell hozzá internetkapcsolat, mint a Google Mapsnál). Ahogy haladsz, úgy rajzolja ki az útvonaladat, és meglepő módon nem fogyasztja annyira az akksit. De ha mégis ez aggasztana, akkor ki is kapcsolhatom az alkalmazást, hiszen az megjegyzi a korábbi koordinátákat, és elég akkor bekapcsolni, ha esetleg tényleg eltévedtünk: látni fogjuk, merre kell haladnunk visszafelé, és mennyit. A programnak még számos funkciója van, én most csak ezt emeltem ki.

Midomi
Velem sokszor megesett, hogy eszembe jutott egy dallam, vagy a rádióban hallott szám címét szerettem volna megtudni. Na, erre jó a Midomi, ami többször működik, mint nem: az eredeti felvételtől kezdve a borzasztó hamis dudorászásig is be tudja azonosítani a hangrezgéseket. Ha nem kívánunk túl sokat, és a mindenkori slágerek területén belül maradunk, gyakorlatilag kitalálja, mit próbáltunk előadni. Nem értem, milyen algoritmussal dolgozik, el sem tudom képzelni.

Voice Notes
Diktafont varázsol az iPhone-ból. Fél óra hangfelvétel kb. száz megabájtos .caf fájlt jelent nem nagyon rossz hangminőségben.

1Password
A jelszavainkat, jegyzeteinket titkosítva tárolhatjuk a telefonon, ezeket egy négyjegyű számkóddal, és egy master-jelszóval hívhatjuk elő. Tudom, a jelszavakat legjobb sehová sem leírni, de ha már mégis muszáj, inkább ide, mint a tenyerünkbe, egy papírfecnire, vagy a widgetek közé, egy Stickyre.

Majdnem ingyenes alkalmazások:

Topple (0.79 euró)
Vicces játék, a különféle alakú idomokból kell kirakni egy tornyot, elérni egy bizonyos magasságot, de közben mondanom sem kell, az idomok nem mindig passzolnak egymásba. A telefon döntögetésével még egy ideig menthetjük a dolgot, de azért nem sokáig. A legjobb azonban az építőkövek arcai: grimaszokat vágnak, mindig a szituációnak megfelelően.
 


Pocket Guitar (0.79 euró)
Zsebgitár az iPhone-ból, miért is ne, már mindenféle hangszer megjelent a telefonra, egész zenebandák szerveződtek már iPhone-ra építve, ha jól láttam a youtube-on. Jól szól, állítható, hangolható, de azért barre fogásokra nem alkalmas a kis készülék. És ha már hangolás, a Tunic Guitar free alkalmazással behangolhatjuk a valódi gitárunkat is, egyszerűen a telefon mikrofonját használva. A program mutatja, az aktuális húrt merre és meddig kell húzni. Én mondjuk jobban bízom a fülemben, de azért ez is viszonylag pontos volt, amikor kipróbáltam. Persze ha már hangszer, emeljük még ki a RealPianót, amiről itt olvastam, vagy az Ocarinát, ami megint csak beszarás.

És ami nincs az AppStore-ban:

Itt nem is kezdek hosszú felsorolásokba, a telefon feltöréséért mindenki maga vállalja a felelősséget, csak nem bírtam megállni, hogy ne említsem meg a Comix Zone-t, ami egy régi Segás játék, és mintha az isten is egy kézikütyüre tervezte volna. Persze a genesis4iphone nevű emulátorral akár Mortal Kombatozhatunk is, de a Comix Zone hihetetlen ötletes: egy képregény főhősét irányítjuk a képregény keretein belül, minden képkockában van valami feladat, innen pedig a következő képkockára lendül át hősünk, aki leginkább Rocky Beachre hasonlít.