A Wall Street Journal indította meg a pletykalavinát, miszerint Tony Fadell, az iPod divízió vezetője, akit leginkább az iPod megalkotójaként tartanak számon, kilép az Apple-től, hogy több időt tölthessen a családjával. Micsoda szerencse, hogy Steve Jobs épp az utóbbi hetekben vette fel az ex-IBM-es Mark Papermastert, aki pont a hordozható eszközök processzorainak szakértője, és a hírek szerint ő váltja Tony-t a vezetői székben.

A hírt többen megerősítették, az Apple weboldaláról pedig eltávolították Tony Fadell életrajzát, ami többet mond minden szónál. Így más forrásból tudjuk csak áttekinteni a vezér ténykedéseit: Fadell a kilencvenes években alapította Fuse elnevezésű cégét, ami többek között a merevlemez alapú zenelejátszókra szakosodott. Az ezredfordulóra azonban a vállalat kifogyott a tőkéből, így Fadell új megoldást keresett: először a RealNetworkshöz, majd az Apple-hez szegődött, utóbbinál nagy szerepet vállalt az iPod megalkotásában. 2004-re ő lett az iPod fejlesztési igazgatója, majd 2006-ban a teljes iPod részleg vezetését bízták rá, az akkor nyugdíjba vonuló Jon Rubinsteint váltotta.

Több mint húsz szabadalmat jegyzett az Apple-nél, olyanokat felvázolva, mint a zenelejátszók wifi-szinkronizálása, közreműködött az iPod és az iPhone hardveres és szoftveres fejlesztésében, felnevelte az iPod családot, de Steve Jobsnak most más kell (amennyiben nem hisszük el a felmondásos verziót). Az iPod már nem a papa kedvence, ennek belátásához elég egy pillantást vetnünk a bevételek alakulására. Amit most Papermastertől várnak, az az iPhone processzorának újratervezése, fantasztizálása, almásítása. Az iPod felnőtté vált, elengedheti Fadell-anyu kezét, helyette lakhat majd Papermaster-nagybácsinál. De mint minden régi motoros eltávozása, vállalati szinten Fadell hiánya is elsülhet nagyon-nagyon rosszul.

Rejtélyes módon ezzel az esettel egyidőben a HR-vezető Danielle Lambert is elhagyja a céget, nem fogjátok kitalálni, milyen okra hivatkozik: több időt akar a családjával tölteni. Ez ugyan senkit nem üt szíven, eddig sosem foglalkoztam azzal, hogy az Apple-nek van-e egyáltalán HR részlege, viszont mindjárt megértjük a rejtélyes egyezés okát: Danielle Tony felesége, így a pár tulajdonképpen egymással szeretne több időt tölteni, ami csak a dupla felmondással lehetséges. Én is szeretnék több időt tölteni Danielle-el, én is.