A legjelentősebb Apple-hír: bemutatták az új MacBook családot. A termékpaletta ezzel jelentősen átalakult, a MacBook és a MacBook Pro nagyon közel került egymáshoz. Az új nVidia GPU-k ötszörös gyorsulást hoztak a korábbi integrált Intel GMA-hoz képest, az új ledes kijelzők fantasztikus képet produkálnak, de van még mit megszokni, és itt az új gesztusokat felismerő trackpadra gondolok.

A gazdasági válság természetesen az Apple-re is hatással volt, noha Steve Jobs úgy nyilatkozott, hogy huszonöt milliárd dollárral a bankban is fenntartásokkal, de mégis biztosabb háttérrel néznek szembe a krízissel. A részvények a hónap végén azért elérték a hónap eleji értéküket, noha ezt egyáltalán nem segítette elő az a kamuhír, ami a CNN weboldalán jelent meg, és Steve Jobs szívrohamáról adott tájékoztatást. A részvényárak esésén nem segített az Apple negyedéves pénzügyi jelentése sem, pedig óriási nyereségről adott számot a cupertinói cég. És az iPodok szerepe ebben egyre kisebb.

Az iPhone-ból idén már tízmillió fogyott világszerte, Magyarországon a második generációból körülbelül tizenötezret vittek el. A reklámok töretlen mennyiségéből arra lehet következtetni, hogy a kereslet nem lanyhul, vagy legalábbis a válság elmélyüléséig ezt lehetett elmondani. Ugyan a magyar vásárlókat annyira nem érinti, de lassan érkezik az iPhone-unlock, és úgy tűnik, a közelgő iPhone 2.2-es firmware sem tud majd mit kezdeni a korábbi feltörésekkel.

Eközben egy weboldal sorolni kezdte a felhasználók kívánságait az új firmware-rel kapcsolatban. A sorrend jelenleg: MMS, wireless szinkronizáció, kopipészt, vagyis az utóbbi a harmadik helyre szorult vissza a trónról. Olyan problémák ezek, amikre hiába keresünk megoldást az AppStore-ban (legfeljebb a Cydiában), pedig már több mint hatezer alkalmazás tölthető le a magyar online üzletből.

És ha már számok: az Appleblog néhány nap múlva eléri az ötszáz publikált bejegyzést, ennek örömére egy összefoglalót írok az eddigi tapasztalatokról, statisztikákról, meg ami eszembe jut majd.